hosting

Sezen Aksu

Sezen Aksu
Tam adı: Fatma Sezen Yıldırım
Doğum tarihi: 13 Temmuz 1954
Doğum yeri: Sarayköy, Denizli
Boyu: 1.55 m
Ailesi: Şehriban Yıldırım, Sami Yıldırım
Çocuk (ları): Mithat Can Özer
Mesleği: Şarkıcı, söz yazarı, yapımcı, oyuncu
Aktif Yılları: 1974 yılından bu yana
imdb-logo Sezen Aksu

youtube-chanel Sezen AksuSezen Aksulisten-on-apple-music-logo Sezen Aksuspotify-connect-compatibility-logo- Sezen Aksu
Sosyal Medyada
facebook-sayfasi Sezen Aksu
Başlıklar

Hakkında

Sezen Aksu kimdir?Sezen Aksu, gerçek adıyla Fatma Sezen Yıldırım 1954, Denizli doğumlu Türk şarkıcı, söz yazarıdır. Minik Serçe lakabıyla tanınır. Müzik kariyerinde çıkış yaptığı yıllardan beri Türk pop müziğine yön verdiğinden çok değerli bir sanatçımızdır.

Selanik’li bir anne ve Rize’li bir babanın kızıdır. Denizli’de 3 yaşına kadar oturduktan sonra ailesiyle İzmir’e taşındılar. Liseyi İzmir Kız Lisesi’nde okuduktan sonra üniversitede Ege Üniversitesi’nde Ziraat Fakültesini kazanmıştır. 1973 yılında girdiği üniversiteyi 1974 yılında Ali Engin Aksu ile evlenince bıraktı. Sezen Aksu çocukluğunda çılgın ve yaramaz bir çocukmuş. Çok sık kendi görünümüyle saç rengiyle oynar, devamlı dışarılara giderek sokakta şarkılar söylermiş.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Şilan Makal

Lise ve üniversite zamanında sanatın her dalına olan tutkusu yüzünden müzik, dans, resim, tiyatro gibi her şeyle ilgilenmiştir. Ama en çok müziğe olan aşkı onu bir yola sokmuştur. 1974 yılında plak yapmak için İstanbul’a taşınan Sezen Aksu, bir yıl sonra ‘Haydi Şansım’ isimli ilk 45’liğini çıkardı. Bu plak nerdeyse hiç satış yapmamıştı, üstelik kendisinin haberi olmadan Sezen Seley ismiyle çıkarılmıştı. Bu şanssız başlangıcın ardından tüm şarkıları kendisine ait olan ikinci 45’liği Yaşanmamış Yıllar’ı çıkardı. Ve güzel bir başarı yakalamaya başladı.

İLGİLİ İÇERİKLER

1977 yılında ilk albümü ‘Allahaısmarladık’ı’ çıkardı. Bu albümün arkasından Serçe, Firuze, Sen Ağlama isimli bir sürü albüm gelmiştir. 1991 yılında çıkarttığı Gülümse albümü Türkiye’nin tüm zamanların en çok satan albümü oldu. Bu şarkılarıyla Sezen Aksu yıllarca sürecek, kalplere gireceği, minik serçe olacağı yolculuğuna başlayarak popun baş isimlerinden oldu.

Müzik Kariyeri Dışında Neler Yaptı?

Sahne çalışmalarına Bebek Belediye Gazinosu’nda başlayan Sezen Aksu, nerdeyse her sene bir albüm yapıyordu. 1979 yılında sinema perdelerinde de boy göstermeye başladı. Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Minik Serçe’ filmi Sezen Aksu’nun ilk filmidir.

1981 yılında Sinan Özer ile evlenmiştir. Sezen Aksu’nun Mithat Can Özer isminde kendisi gibi sanatçı ve şarkıcı bir oğlu vardır. O yıllarda Sezen Aksu, Aile Gazinosu adlı bir müzikal yapmıştır. Adile Naşit, Şener Şen ve Ayşen Gruda ile birlikte sahnelediği oyunda Aksu, 7 farklı karakter canlandırmıştır. Aynı sene ‘Yılın Kadın Sanatçısı’ seçilmiştir.

1983 yılında Heyomola şarkısıyla Eurovision yarışmasına katılarak ülkemizi temsil eden Sezen Aksu, finallere gidemedi. Bir sene sonra yine yarışmaya katılan sanatçı aynı şekilde finallere geçemedi. Maalesef 1985 yılında da aynı olay tekrarlandı ve yine finalleri göremedi.

1986 yılında Bin Yıl Önce, Bin Yıl Sonra isimli müzikali yaptı ve oyun kapalı gişe oynandı. Şener Şen, İlyas Salman ve Ayşen Gruda ile beraber oynadıkları oyun dönemin en sevilenlerinden oldu.

1989 yılında “Büyük Yalnızlık” isimli filmde oynamıştır. Başrolü Ferhan Şensoy ile paylaştı.

1990’lı yıllarda karşımıza yapımcı olarak çıkmaya başladı. Şu an severek dinlediğimiz büyük sanatçılardan Levent Yüksel, Yıldız Tilbe, Aşkın Nur Yengi ve Harun Kolçak, Sertap Erener gibi isimleri ve daha fazlasını piyasaya kazandırdı.

Aynı yıllarda Kanal 6’da Sezen Aksu Show’u yapmaya başladı. 2000’lı yıllardan itibaren aktif bir şekilde konser vermeye başlamıştır. Devamlı albüm yapan ve milyonlar satan Minik Serçe, aynı milyonlarla konserde eğlenmektedir.

Amerikan NPR radyosu tarafından oluşturulan ‘50 Büyük Ses’ listesinde yer alır.

2016 yılında verdiği konserde sahnelere veda ettiğini açıklamıştır. Ancak aynı yıl tekrar müzik yapacağını açıklamıştır.

Bugüne kadar 400’ün üzerine şarkı ve beste yapan Sezen Aksu pop şarkılarıyla oynattığı kadar acı şarkılarıyla da herkesin kalbine dokunup ağlatmıştır.

Albümleri

  1. 1977 – Allahaısmarladık
  2. 1978 – Serçe
  3. 1980 – Sevgilerimle
  4. 1981 – Ağlamak Güzeldir
  5. 1982 – Firuze
  6. 1986 – Git
  7. 1988 – Sezen Aksu’88
  8. 1989 – Sezen Aksu Söylüyor
  9. 1991 – Gülümse
  10. 1993 – Deli Kızın Türküsü
  11. 1995 – Işık Doğudan Yükselir
  12. 1996 – Düş Bahçeleri
  13. 1997 – Düğün ve Cenaze
  14. 1998 – Adı Bende Saklı
  15. 2000 – Deliveren
  16. 2002 – Şarkı Söylemek Lazım
  17. 2003 – Yaz Bitmeden
  18. 2005 – Bahane
  19. 2008 – Deniz Yıldızı
  20. 2009 – Yürüyorum Düş Bahçelerinde
  21. 2011-  Öptüm
  22. 2017 – Biraz Pop Biraz Sezen
  23. 2018 – Demo

Filmografi

  • 1979 – Minik Serçe
  • 1990 – Büyük Yalnızlık
  • 2008 – Osmanlı Cumhuriyeti

Kitap

  • Eksik Şiir – 2006
  • Eksik şiir İkinci Kitap – 2016

Videoları

Sezen Aksu – Yansın İstanbul

Sezen Aksu – Kaç Yıl Geçti – İlk Kliplerinden Biri

Fotoğrafları

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu