Sağlıklı Yaşam

Seboreik Dermatit Nedir, Nasıl Düzelir?

instagram takipçi hilesi

Seboreik dermatit, normalde sağlıklı cilt yüzeyinde kolonize olan Malassezia (mantar) türlerinin aşırı büyümesinin neden olduğu kronik, tekrarlayan bir cilt durumudur. Durum esas olarak yüz bölgelerini, omuzları, sırtın üst kısmını ve göğsü etkiler.

Seboreik Dermatit Nedir, Nasıl Düzelir?

Seboreik dermatit, her yaştan ve her iki cinsiyetten kişiyi etkileyen yaygın bir durumdur.

  • Kafa derisi, çok kaşıntılı olabilen ince pul pul dökülmelerden etkilenebilir.
  • Tırnaklar da etkilenebilir ve beyazımsı veya sarı bir renk değişikliği (yağ lekeleri veya koilonişi) görünebilir.
  • Seboreik dermatit tedavisi genellikle ilaçlı şampuanların kullanımını içerir.
  • Bunlar genellikle saç ve saç derisi iyice temizlendikten sonra haftada iki kez uygulanır.
  • Şiddetli vakalarda, diğer topikal ve oral tedaviler reçete edilebilir.

Seboreik dermatit, kafa derisinin yaygın bir durumudur ve pullu cilt lekelerinin gelişmesine neden olur. Durum bulaşıcı değildir ve ciltte bir mantar türünün aşırı büyümesini içerir. Vücudun farklı bölgelerini etkileyen bu mantarın birkaç çeşidi vardır. Tüm tiplerin seboreik dermatite neden olduğundan şüphelenilmektedir. Bu organizmalar normalde ciltte ve normal deri bakterileri gibi saç foliküllerinde yaşarlar, ancak bazı durumlarda bu organizmalar tedaviye dirençli hale gelebilir ve kaşıntıya neden olan büyük kuru, pullu cilt lekelerine neden olabilir.

Bulaşıcı değildir, ancak stres ve diyet bazı insanlarda durumu kötüleştirebilir. Bağışıklık disfonksiyonu ile ilişkili olduğuna ve özellikle etkilenen bölgelerde saç dökülmesine neden olabileceğine inanılmaktadır.

Seboreik Dermatitin Nedenleri Nelerdir?

Seboreik dermatitin kesin nedeni bilinmemekle birlikte “malassezia officinalis” adı verilen mantarın ürettiği bir kimyasala karşı duyarlılık veya alerji olduğu düşünülmektedir. Bu reaksiyona neden olan gıda, seboreik dermatiti olan kişilerde sıklıkla bir yanıt oluşturur. “Malassezia” türleri normalde normal bireylerin cilt ve saç köklerinde yeni deri hücreleri gelişirken bulunur. Zararsız olabilen bu sporların aşırı büyümesi seboreik dermatite neden olabilir.

Seboreik dermatit, mantar vücudun doğal savunması tarafından kontrol edilmediğinde ortaya çıkar. Bu, mantarın tedaviye dirençli hale gelmesi veya vücudun mantar önleyici mekanizma ile ilgili bir sorunu olması nedeniyle olabilir.

“Malassezia” türleri küreseldir ve normal bir deri bakterisi gibi deri yüzeyinde ve kıl foliküllerinde ürerler. Bazı kişilerde kepek (onkoliz) ve seboreik dermatitin ortaya çıkmasına katkıda bulundukları bulunmuştur.

Seboreik dermatit esas olarak kafa derisinde görülür, fakat aynı zamanda vücudun diğer bölgelerinde de görülür. Bebeklerde genellikle kafa derisi, yanaklar ve sırtta görülür. Yetişkinlerde, esas olarak kafa derisi, yüz ve gövdenin üst kısmında (göğüs, omuzlar ve üst sırt) oluşur. Ayrıca kulak arkası ve deri kıvrımları gibi vücudun diğer bölgelerinde de oluşabilir.

Bulaşıcı olmayan kronik bir durumdur. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde strese ek olarak bu durumu geliştirme riski daha fazladır. Bazı insanlar genetikleri nedeniyle seboreik dermatite diğerlerine göre daha yatkındır. Seboreik dermatit çocuklarda sık görülmez, bu da durumun yetişkin cilt hücreleriyle ilişkili olabileceğini gösterir.

Seboreik Dermatitin En Yaygın Nedenleri Nelerdir?

Seboreik dermatitin en yaygın nedenleri şunlardır:

Seboreik dermatit ayrıca bazı ilaçlar ve besin eksikliklerinden de kaynaklanabilir. Durumun bir bağışıklık sistemi sorunuyla bağlantılı olduğuna inanıldığından, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler bu durum için daha fazla risk altındadır.

Seboreik dermatit, her yaştan ve her iki cinsiyette en yaygın olanıdır. Çocukların ergenlikte daha da kötüleşen donuk bir vakaya sahip olma olasılığı daha yüksektir. Hormonal değişikliklerle bağlantılı olabileceğinden, doğurganlık çağındaki kadınların ciddi bir vakaya sahip olma olasılığı daha yüksektir.

Seboreik dermatit ciltte ve kafa derisinde kalın, kuru pullar ve kırmızımsı veya sarımsı beyaz lekeler (kepek) şeklinde görünebilir. En sık kafa derisi, yüz ve gövdenin üst kısmında (göğüs, omuzlar ve üst sırt) görülürler.

Cilt durumu, pullu veya kuru bir görünüme sahip kırmızı veya beyaz lekeler ile karakterizedir. Bazı insanlar ayrıca derilerinde pullanma ve tırnakların altında kahverengimsi siyah renk değişikliği yaşayabilir. Duruma genellikle kaşıntı eşlik eder. Bebeklerde genellikle kafa derisi, yanaklar ve sırtta görülür.

Küçük kırmızı yumrular, çizildiğinde küçük pullu alanlara dönüşebilir. Zaman zaman bu yamalar, daha sonra kabuk veya pul (kepek) oluşturmak için kuruyan kızarıklık ve şişlik ile iltihaplanabilir.

Durumun ana nedenlerinin, normalde normal kafa derisi ve saç köklerinde bulunan deri mantarları “Malassezia”ya karşı bir duyarlılık olduğuna inanılmaktadır. Mantar aşırı büyür ve gözenekleri tıkayarak saç dökülmesine katkıda bulunur. Malassezia ayrıca seboreik dermatit ile ilişkili olabilecek seviyelerde yağ asitleri içerir.

Seboreik dermatiti olan birçok kişi, şiddetli veya genelleşene kadar herhangi bir belirtiye neden olmadığından, durumlarının farkında değildir. İşaretler ve semptomlar vücudun farklı yerlerinde farklılık gösterebilir. Seboreik dermatit vakaları kafa derisi ve yüzde veya gövdede (göğüs, omuzlar ve sırtın üst kısmı) veya derinin diğer bölgelerinde görülebilir.

En sık görülen belirti deride pullanmadır. Kafa derisi ayrıca ölçekleme yamaları ile kaşınabilir. Bazı kişilerde ayrıca yüz, göğüs, ön kol ve karın üst kısmında ince kuru, pullu cilt lekeleri olabilir. Ekstremiteler, guatr ile ilişkilendirilebilen tırnakların kısalması veya sertleşmiş cilt (sert koilonychia) gibi belirtiler gösterebilir.

Birçok hasta seboreik dermatite sahip olduğunun farkında değildir çünkü kötüleşmeye veya genelleşmeye başlayana kadar herhangi bir belirtiye neden olmaz. Seboreik dermatit 40 yaşından büyük kişilerde daha sık görülür, ancak daha genç insanlarda da bulunabilir. Çocuklarda genellikle saçlı deride, yanaklarda ve sırtta mat bir durum olarak ortaya çıkar ve ergenlik döneminde kötüleşir.

Aşağıdaki insan gruplarında seboreik dermatit olma olasılığı yüksektir:

Seboreik dermatit, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli tıbbi durumlarla ilişkilidir:

Bazı kanserlerle bağlantılı olan yağ bezlerinin (yağ kistleri) iltihaplanması ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca eritroderma ve hiperhidroza neden olabilir. Genellikle HIV/AIDS’li kişilerde görülür.

Seboreik dermatit genellikle bulaşıcı değildir ve aile üyelerine geçemez. Stres, belirli cilt rahatsızlıkları veya ilaçların bir sonucu olarak ortaya çıkabilen bir bağışıklık yetersizliğinden kaynaklandığına inanılmaktadır. Bazı insanlar, vücutlarının doğal olarak ürettiği “Malassezia” türleri tedaviye dirençli hale geldiği için bu durumu geliştirebilir.

Seboreik Dermatit Nasıl Kontrol Edilir?

Seboreik dermatitin gelecekteki salgınlarını kontrol etmenin birkaç yolu vardır. Bazı yöntemler, ilaçlı şampuan ve losyonların yanı sıra saç kurutma makinesi ile pulları kurutmayı içerir. Seboreik dermatit oluşumunu azaltmak için alınabilecek bazı önlemler de vardır. Bunlar, seboreik dermatitten etkilenen cilt bölgelerinin sürtünmemesini içerir.

Ek olarak, gelecekte bu durumu geliştirme şansını azaltmak için çeşitli yöntemler vardır. Bunlar şunları içerir:

En yaygın olarak genetik yatkınlıkla ilişkilidir ve genellikle stres ve diğer psikolojik faktörlere ikincil olarak ortaya çıkar. Daha yaygın belirti ve semptomlardan bazıları şunlardır:

Seboreik dermatit ayrıca bazı ilaçlar ve besin eksikliklerinden de kaynaklanabilir. Seboreik dermatitin bir bağışıklık sistemi sorunuyla bağlantılı olduğuna inanıldığından, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler bu durum için daha fazla risk altındadır.

Seboreik dermatitin en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

Miristik asit ve palmitoleik asit (hindistancevizi yağında bulunur) gibi yağ asitleri içeren bir diyet, seboreik dermatitin şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir. Yağ asitlerinin bazı yaygın gıda kaynakları arasında tereyağı, zeytinyağı, hayvansal yağlar ve avokado bulunur. Aloe vera, seboreik dermatit oluşumunu azaltmak da dahil olmak üzere çeşitli tıbbi özelliklere sahip doğal bir üründür. Reçetesiz satılan birçok krem ​​ve losyonun yanı sıra bazı reçeteli ilaçlarda bulunabilir.

Yeterli çinko seviyelerine sahip olmak, gelecekteki seboreik dermatit salgınlarını önlemeye yardımcı olabilir. Çinko, hücre gelişimi ve işlevi ile ilgili olanlar da dahil olmak üzere hayati proteinlerin üretimine yardımcı olan temel bir mineraldir. Çinko, çeşitli hormonların, nörotransmitterlerin ve amino asitlerin metabolizmasında önemli bir rol oynar. Çinko eksikliği, seboreik dermatit dahil olmak üzere bir dizi tıbbi durumla ilişkilidir.

Çinko enjeksiyonlarının seboreik dermatitten mustarip kişilerde seboreik dermatit belirtilerini ve semptomlarını hafiflettiği birçok kez gösterilmiştir. Çinko, hücre gelişimi için gerekli olduğundan, ölü deri hücrelerini ortadan kaldıran ve yenilerini üreten hücrelerin üretimine yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Çinko enjeksiyonları, genellikle akupunktur tedavisi istenen sonuçları vermediğinde veya seboreik dermatitte daha sonra iyileşme olmaksızın kortizon bazlı ilaçların uzun süreli kullanımı olduğunda verilir.

Seboreik Dermatit Nedir, Nasıl Düzelir? ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Back to top button