Samsun’da Gezilecek Yerler Listesi
Karadeniz bölgesinin ve özellikle Samsun ilinin görülmesi gereken birçok güzel yeri bulunmaktadır.
Bu yazımda Samsun’da Gezilecek Yerler Listesi ile karşınızdayım. Samsun 605.319 kişilik nüfusuyla Karadeniz’in incisi olarak bilinmektedir. Yaklaşık olarak 1.055 km2 üzerine kurulmuş şehirde 17 ilçe vardır. Sahile kıyısı olmasıyla tam öğrenci şehri olarak da nitelendirilebilir. En gelişmiş ilçeleri arasında yer alan İlkadım, Atakum gibi ilçeler tatil için oldukça uygundur. Yeşil ve mavinin uyumunu sevenler için Samsun şehri görülmeye değerdir.
Karadeniz turu planlayanlar için Samsun’da gezilecek yerler listesi düzenledim. Samsun’a gelip buraları görmeden gitmemenizi öneririz. Hızlıca gelişen şehirde, ulaşım da oldukça kolaydır. Aracı olmayanlar için birçok yere tek vasıtayla gidilebilir araçlar vardır. Taksi kültürünün çok gelişmiş olmadığı bir şehirdir. Bu yüzden daha çok toplu ulaşım tercih etmenizi öneririz.
17 ilçe arasında çoğu ilçenin kendine has tarihi kültürü ve gezilecek yerleri bulunuyor. Bunlardan en önemli olanları aşağıda listeledik.
Samsun’da gezilecek yerler gibi birçok il içinde yazmış olduğumuz gezilecek yerler listemiz günceldir. Sitemizde yer alan ve sizler için hazırladığımız diğer gezi rehberine de ulaşmak için TIKLAYABİLİRSİNİZ..!
Samsun’da Gezilecek Yerler
Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu
Vezirköprü ilçesi, Samsun merkezine yaklaşık 100 km uzaklıktadır. Kızılırmak üzerinden geçen en dar ve en uzun geçittir. Orojenez ve akarsu aşınmalarından oluşan kanyonun uzunluğu 2.5 km’dir.
Son dönemlerde Samsun şehrine gelen turistlerin oldukça ilgisini çeken yerler arasına girmiştir.
3 bin 250 metre uzunluğu bulunan kanyonda su derinliği 106 metredir. Yüksekliği ortalama 340 metreye kadar çıkmaktadır.
Vezirköprü ilçesinde, Çeltek köyü yakınlarında bulunmaktadır. Kanyon üzerinde kano veya gezi tekneler ile keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.
Atakum Sahili
Samsun ilinin gelişmiş ilçeleri arasında yer alır. 221.082 nüfusuyla, Samsun’un yaşaması en keyifli ilçesi diyebiliriz. İzmir Kordon’u bilen bilir. Buradan farkı yoktur Atakum sahilinin. Bir yaz akşamında, sandalyelerinizi, çayınızı-kahvenizi alıp keyif yapmalık bir yer diyebilirim.
Yaklaşık olarak 16 km’lik sahil şerididir. Sahilin sol tarafında mekânlar tısa basa doluyken, kumsal üstü de aynı şekildedir. Denizi pek güzel olmasa da, hafif esen yaz akşamlarında kıyısında oturma keyfi paha biçilemez. Samsun’a gelip, Atakum sahiline uğramadan gitmemelisiniz.
Batıpark Amazon Köyü
Samsun’un en gelişmiş ilçesi İlkadım’da yer almaktadır. Samsun’un Terme ilçesi bilirsiniz ki amazon kadınları ile meşhurdur. Samsun’da olmazsa olmazı amazon köyü.
Milattan önce 3 bin yıllarında kentler ve devletler kurulmuştur. Anaerkil yaşayan bu topluluklar kısa bir süre de Terme’de yaşamıştır. Amazon kadınlarının en önemli özelliklerinden birisi mert, savaşçı, yürekli ve erkeklerden güç anlamında daha üstündür. Samsun Batıpark’da bulunan Amazon köyünde, balmumu heykelleri bulunmaktadır. Balmumu heykellerinin yanında, teleferikle tüm şehri yukarıdan görebilirsiniz.
Teleferikle çıkılan yerde ise bir kafe ve yine manzara sizi karşılıyor. Bol bol fotoğraf çekebileceğiniz yerler arasında.
Çarşamba Kabaceviz Şelalesi
Samsun’un, Çarşamba ilçesinin sınırlarında bulunmaktadır. Çarşamba ilçesi, Samsun’un 3. büyük ilçesidir. İlçe içerisinde Ondokuz Mayıs Üniversitesine ait, Hukuk Fakültesi, İletişim Fakültesi ve İnsani Bilimler Fakültesi bulunmaktadır. Bu yüzden gelişme olasılığı da oldukça açıktır. Samsun merkezine 36 km uzaklıktadır.
Çarşamba Kabaceviz Şelalaleri, kabaceviz köyü mevkiinde bulunuyor. Çarşamba merkeze uzak olan şelalelere Tekkeköy ilçesinden ulaşım daha kolay olsa da yolları yapılmamış olduğu için, gelen ziyaretçiler genelde yoldan şikayet ediyor. Şelale içerisinde güvenlik önemleri çok fazla alınmamış bu yüzden az da olsa tereddüt edilinmiyor değil.
Çarşamba Kabaceviz Şelalelerine, kabaceviz köyü mevkiinden veya güldere köyü mevkinden gidilebilmektedir.
Akdağ Kayak Merkezi
Akdağ kayak merkezi Ladik ilçesinde bulunmaktadır. Ladik ilçesi, Samsun merkezine 77 km uzaklıktadır. Akdağ kayak merkezine gidebilmek için turları kullanmak daha avantajlıdır. Kendi aracınızla gittiğinizde yoğun kar yağışı olan yerlerde, aracınız takılabilir.
Akdağ kayak merkezinde yapılacak aktiviteler çoktur. Yaklaşık olarak 1360 metrelik bir pist alanı vardır. İsterseniz oturaklı kayaklarla, isteseniz kızaklı olanlarla keyif yaşayabilirsiniz. Kayak merkezi içerisinde bir restoran ve iki otel bulunuyor. Aynı zamanda telesiyejlere binerek tüm kar manzarasını yukarıdan görebilirsiniz. Telesiyejleri kullanacaklar için ufak bir önerimiz var ki, mutlaka ama mutlaka kalın giyinin. Rakım seviyesinin yüksek olduğu Akdağ kayak merkezinde, telesiyej bunu hissettirmektedir.
Bandırma Vapuru
Samsun’a gelip buradan uğramadan olmaz diyebiliriz. Samsun’un, Canik ilçesinde yer almaktadır. Canik ilçesi, Samsun merkezine en yakın olan ilçeler arasında. Bandırma Vapuru, Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarını 19 Mayıs 1929’da Samsun sınırlarına ulaştıran vapurdur. Türk Milli Mücadelesinin başlatılmasında büyük önem taşımaktadır.
Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları üç gün süren deniz yolculuğu sonrasında İstanbul’dan, Samsun’a Bandırma Vapuru ile getirilmiştir.
Bandırma Vapuru içerisinde birçok balmumu heykel ve tarihi eserler bulunmaktadır.
Kızılırmak Kuş Cenneti
Kızılırmak Deltası olarak da bilinmektedir. Atakum ilçesi sınırlarında yer alıyor. UNESCO tarafından korunan ve Dünya Kültür Mirası listesinde olan kuş cennetinde yaklaşık olarak 320 kuş türü keşfedilmiştir. Türkiye’nin en büyük deltaları arasında yer alan, Kızılırmak Kuş Cenneti çeşitlilik ve doğa anlamında inanılmaz estetik bir yer diyebiliriz. Büyük deniz düdükçünü, Kuzey incikuşu, küçük kirazkuşu ve ak kirazkuşu gibi nesli tükenmekte olan kuşlara, Kızılırmak Kuş Cennetinde denk gelebilirsiniz.
Bütün kuş türlerinin arasında 100.000 su kuşu da barındıran delta, besin, tür, orman ve ağaç bakımından oldukça zengindir.
Piazza Avm
Gittikler şehirlerde AVM gezmeden, alışveriş yapmadan duramayanlar için Karadeniz’in en büyük AVM’sini önerebiliriz. İçerisinde birçok mağazanın ve aktivitenin olduğu AVM’nin en üst katında büyük bir terası bulunmaktadır. Bu terastan, Samsun’un manzarasını izleyebilirsiniz. Özellikle pandemi döneminde AVM’lere gidişler azalmıştır. P
iazza AVM’ye girişte HES Kodu sorgulanmaktadır. İçeride maskesiz dolaşmak yasaktır ve bütün katlarda 4 adet dezenfektan bulunmaktadır. Rönesans Holding tarafından kurulan Piazza AVM, kapılarını 2013 yılında açmıştır. 63.000 metrekare alana kurulan alışveriş merkezinde 165 mağaza vardır.
Bulvar AVM
Pandemi döneminde kapalı alışveriş merkezlerine giriş-çıkışlar azalmıştır. Aynı zamanda yaz aylarında, sıcak havalarda kapalı ortamlarda bulunmayı sevmeyenler için Bulvar AVM oldukça idealdir. Açık bir alanda kurulan alışveriş merkez, eskiden tütün fabrikası olarak bilinmektedir. Eski tütün fabrikalarını yapılandıran belediye, sarı ve estetik görünüşlü binalar haline getirmiştir.
Estetik gözüken AVM içerisinde belirli mağazalar ve yemek yerleri bulunmaktadır. Herhangi bir giriş kapısı olmadığı gibi geçiş olarak da kullanılan alışveriş merkezinde HES Kodu sorgusu yapılmamaktadır. Yapılmamasının sebebi, alışveriş merkezinin geçiş yolu üzerinde bulunması ve kapalı bir alanda bulunmamasından kaynaklıdır. Alışveriş merkezi içerisindeki mağazalara girişlerde, HES kodu sorgulaması yapılmaktadır.