Sakıp Sabancı’dan Başarılı Liderlik Tavsiyeleri!
Sakıp Sabancı gerek insani değerlere verdiği önemle, gerek ailevi düzeniyle, gerekse de başarıları ve yardım severliği ile pek çok kişiye örnek olmuş değerli bir iş insanıdır. Başarılarının altında ise çalışma azmi ve çekirdekten yetişip iş hayatının bütün kademelerini deneyimlemiş olması yatmaktadır.
Büyük düşünmek ve önemli yerlere gelmek her insanın hayalidir. Ancak bu usta ismin yatırımcılığı, girişimciliği ve dehası gençleri her dönem kendisine hayran bırakmıştır. Kısa ve kolay yoldan değil, emek ve mücadele ile elde edilen kazanımların çok daha köklü olabileceğini göstermiştir. Ülkemiz için büyük yatırımlar yapan ve iş sahaları açan merhum Sabancı, vefatından sonra da öğütleriyle ve felsefesiyle her daim önemli bir yere sahip olmuştur.
İşte biz de bu yazımızda sizlere, geçtiği zorlu yollardan sonra edindiği tecrübeleri gençlere aktaran Sabancı’nın tavsiyelerini anlatıyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.
Sakıp Sabancı Tavsiyeleri..!
- Nasıl bir “Güç” arıyorsunuz? Onu Bilin. Güce sahip olduktan sonra ise onu iyi kullanın: Kişi öncelikle ne istediğini bilmeli, kendisini tanımalı ve istediğine sahip olmanın değil onu sürdürmenin önemini kavramalıdır.
- Başkasından, özellikle politikacıdan medet, ummayın: Siyasete ve politikanın işleyişine göre kurulan hayaller sürdürülebilir değildir. Kendi atılımlarınızı durumlar, olaylar ya da kişiler üzerinden belirlemeyin.
- Birlik ve beraberlik arayışını her işte ve her fırsatta sürdürün: Başarı bir ekip işidir, yaptığınız şeylerin arkasında pek çok emektar vardır, bunu kendinize hatırlatın.
- Karşınızdakilerin “İnsan” olduğunu hiçbir zaman unutmayın: Ne olursa olsun bir insan, insan olduğu için değerli ve özeldir. Söylemleriniz ve tavırlarınız bu doğrultuda olmalıdır. İşkolik olup, insani değerleri ihmal etmeyin.
- İnsanların birer “Makina” olmadıklarını bilin- (Sakıp Sabancı): Çalışmak önemlidir ancak hayatın tek amacı bu değildir. Karşınızdaki kişilerin de dinlenmeye ve gülmeye ihtiyacı olduğunu unutmayın.
- Terfi, ödüllendirme ve cezalandırma; başarıya yol açar: Yapılan olumlu ve olumsuz eylemlerin muhakkak bir karşılığı olduğunda her şeyin çok daha sistematik bir biçimde ilerlediğini göreceksiniz.
- Adil olun. Her işte, her konuda, her fırsatta ve herkese karşı adil olun: Ayrım yapmadan ve vicdan terazinizi dürüstçe tartmadan hiç bir şeyin kararını vermeyin. Bunun meyvelerini uzun vadede toplayacaksınız.
- Ayaklarınız her zaman yere bassın. Hiçbir zaman havalarda dolaşmayın. Kendinizi kimseden üstün görmeyin: Kibir ve ego başarının önünde her zaman engel teşkil eder. Gerçeklik algınızı dengede tutun.
- Hiçbir işin “Kıyısından Köşesinden Tutmayın”. Yapacağınız iş her ne ise, küçümsemeden ona sahip çıkın- (Sakıp Sabancı): Ya hep, ya hiç demeyi bilin. En basit işi bile en iyi şekilde yapmak için çaba sarf edin.
- İyilikleri unutmayın ve karşılıksız bırakmayın: Yapılan her iyilik ruhunuza ya da hayatınıza dokunur. Görmezden gelmek ise bu dokunuşun ışıltısını yitirmenize neden olur.
- Aç gözlü olmayın. “Allah’ıma Şükür” demesini bilin: Aza kanaat etmeyen çoğu bulamazmış derler. Elde ettiğiniz en küçük şeyin bile ne kadar değerli olduğunu düşünün.
- Hedefiniz nedir? Onu bilin. Dağılmayın. Lüzumsuz şeylerle uğraşmayın-(Sakıp Sabancı): Hedefe giden yolda farklı alanlara sapmak sizi hem hedefinize ulaşmaktan alıkoyacak hem de enerji bütünlüğünüzü bozacaktır.
- Düzenli bir yaşamınız olsun: Planlı, programlı ve belli rutinlerin yer aldığı bir yaşam biçimi edinin, bu sizin işinizi kolaylaştıracak ve zihninizi diri tutacaktır.
- Müesseseleşin: Kurumsal olmak, her şeyi prosedür dahilinde yapmak, en iyisi olabilmek için gereken önemi vermek ve müşteri memnuniyetine odaklanmak sizi ileriye taşıyacaktır.
- İşinizi sevin. İşinize sahip çıkın- (Sakıp Sabancı): Sevmeden ve yalnızca mecburen yaptığınız hiç bir iş, sizi tam anlamıyla başarıya götürmeyecek. Önce yaptığınız işi içselleştirin.
- Borç para vermekte, kefil olmakta dikkatli davranın: Ticari anlamda güven ilişkisinin oturması uzun bir zaman dilimini alır. Hırslarınız ve hedefleriniz için mevcut birikiminizi heba etmeyin.
- İşbirliği yapacağınız insanları, birlikte çalışacağınız kişileri ve ortaklarınızı seçerken dikkatli olun. Arkadaşlıklarınızı ve dostluklarınızı iyi kurun: Çevrenizdeki kişiler sizi rezil de edebilir vezir de..!
- Fikirlerinizden ve değer yargılarınızdan fedakarlık etmeyin. Etmeyin ki önce aileniz ve yanınızda çalışanlar, sonra iş yaptıklarınız ve çevreniz size güvensin: Bu tutum aynı zamanda size duruş ve kişilik kazandırır. Net olmanızı sağlar.
- Kişisel çıkar uğruna, geçici kazanç için kimseyi satmayın: İlkeli, düzgün ve menfaatten uzak ilişkiler kurun.