Eğitim

Rektör Nedir, Ne İş Yapar? Nasıl Seçilir?

Rektörün Görevleri Nelerdir?

Günlük hayatta sıklıkla kullanılan rektör kelimesi, ilk defa duyanlar tarafından merak ediliyor. Öyle ki rektör ne demek ve rektör nedir sorusu arama motoru Google’da en çok aratılan sorulardan biri. Bu soruyu yanıtladık ve rektör hakkında bilinmesi gerekenler hakkında yazdık.

rektor gorevleri

Rektör Nedir?

Fransızca dilinden Türkçe’mize geçmiş rektör kelimesini Türk dil Kurumu şöyle tanımlanmıştır: Üniversitenin tüzel kişiliğini temsil eden, yönetimden, eğitim ve öğretimin düzenli yürütülmesinden sorumlu profesör. Bu bağlamda rektör nedir sorusunu kısaca üniversite ve bağlı birimlerinin idaresinden sorumlu kişi şeklinde yanıtlayabiliriz.

Rektör Ne İş Yapar Görevleri Nelerdir?

rektor nasil secilir

Rektör öğretim kapasitesinin en iyi şekilde kullanılıp geliştirilmesinden, güvenliği sağlayıcı tedbirlerin alınmasından, bilimsel araştırma ve yayın faaliyetlerinin planlanması ve yönetilmesinden, denetim yapılması ve çeşitli görevlerin alt birimlere aktarılmasından sorumludur. Üniversitenin en üst karar mercii rektörün görevlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Üniversite kurullarına başkanlık etmek ve üniversiteye bağlı kuruluşların düzenli çalışmasını sağlamak
  • Üniversitelerarası Kurul’a bilimsel araştırma ve yayın faaliyetlerine ilişkin bilgi vermek
  • Yatırım programları, bütçe ve kadro ihtiyaçları konusunda üniversite yönetim kurulu ile senatosunun görüş ve önerileri doğrultusunda Yükseköğretim Kurulu’na rapor sunmak
  • Öğretim elemanları ve diğer personele görev vermek ve gerekli olması durumunda öğretim elemanları ve diğer personellerin görev yerlerini değiştirmek
  • Genel olarak gözetim ve denetim yapmak
  • Kanun ve yönetmeliklerle belirlenmiş olan diğer görev ve sorumlulukları yerine getirmek.

Rektör Nasıl Olunur?

rektor nedir

Tüm dünyada üniversitelerin rektör atama kuralları farklılık gösterir. Türkiye’de olan rektör olmak için bir üniversitede öğretim üyesi pozisyonunda çalışma koşulu aranır. Rektör atama kuralı ise şöyle: Öğretim üyeleri rektör çağrısı ile toplanır ve altı rektör adayını seçer. Yükseköğretim Kurulu tarafından seçilecek olan üç aday Cumhurbaşkanı’na sunulur ve bu üç adaydan biri Cumhurbaşkanı tarafından bir aday rektör olarak atanır.

Rektörün görev süresi dört yıl olup rektör en fazla iki dönem görevde kalabilir. Rektör emeklilik yaş haddi 67 olarak belirlenmiştir. Rektörün görev süresinin bitiminin yaş haddini aşması durumunda emeklilik yaş haddine bakılmaksızın rektör görev süresinin bitimine kadar görevde kalır. Vakıf üniversitelerinde rektörü mütevelli heyeti (yönetim kurulu) seçer. Seçilen rektör YÖK’ün onayıyla göreve başlar.

Rektör Maaşları Ne Kadar?

Devlet üniversitelerinde rektör maaşları akademik kadro ve unvana göre değişmekle birlikte 7 bin 500 TL ile 8 bin 500 TL arasındadır. Vakıf üniversiteleri rektörlerinin maaşı mütevelli heyeti tarafından belirlenir ve maaş üst sınırı üniversiteler arasında değişkenlik gösterir. Özel üniversite rektör maaşları 8 bin TL civarındadır.

Rektör Nedir? ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu