Radyasyon Nedir?
Radyasyon hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için açıklayıcı bir yazı
Günlük hayatta sıklıkla duyduğumuz radyasyon nedir? Radyasyondan korunma yöntemleri nelerdir? Gerçekten de telefonlardan yayılan radyasyon zararlı mıdır? Tüm merak edilenler burada!
Radyasyon bir diğer adıyla ışınım; enerji aktarımına denilir. Bu enerji aktarımı elektromanyetik dalgalar ya da parçacıklar yolu ile meydana gelir.
Radyasyon Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?
Toplumda yaygın olarak radyasyonun telefonlar tarafından aktarıldığı düşünülür. Fakat radyasyon yayan cihazlar saymakla bitmez. İşte radyasyon yayan cihazlar:
- Cep telefonu
- Televizyon
- Ütü
- Elektrik Süpürgesi
- Saç kurutma makinesi
- Bilgisayar
- Çamaşır Makinesi
- Buzdolabı
- Tost Makinesi
- Mikser
- Şarj aleti
- Robot
- Bulaşık makinesi
Fakat günlük hayatta rastladığımız radyasyon yayan aletler bunlarla sınırlı değildir. Neredeyse elektrikle çalışan her şey radyasyon yayar. Bunların dışında daha yoğun radyasyon barındıran tıbbi cihazlar da vardır. Bu tıbbi cihazlara uzun süre maruz kalınması nesiller boyunca meydana gelen sağlık sorunlarına yol açar.
Radyasyonun Nedir? Zararları Nelerdir?
Radyasyonun zararlarının en büyük örneği Ukrayna’da Çernobil faciasında görünür. Çernobilde meydana gelen kaza, sadece bölgeyi değil, bölgenin çok uzağındaki yerleri bile etkisi altına almıştır.
Yoğun bir şekilde radyasyona maruz kalan kişilerin binlercesi ölmüştür. Türkiye’ye kadar gelen zararlı etkiler, nesiller boyunca sakat çocukların doğmasına neden olmuştur.
Türkiye’de de Karadeniz Bölgesi’nde kanser hastalığının artmasının en temel nedeni radyasyondur. Radyasyon zararları nedir?
- Kanser hastalığı: Radyasyona maruziyetin hem doz hem de süre açısından fazla olması kanser hastalığına neden olur.
- Sakat doğumlar: Radyasyon maruziyetinin yoğun olması doğacak çocuklarda bedensel ya da zihinsel engelli olabilirler.
- Kısa insan ömrü: Radyasyon insan ömrünün uzunluğunu büyük oranda etkiler. Radyasyona doğrudan maruziyetin yoğun olduğu işlerde çalışanların kısa sürede hastalanarak öldükleri saptanmıştır.
- Sağlıksız nesil: Çernobik bölgesinin yakınlarında yaşayan insanlarda da görüldüğü üzere radyasyon sağlıksız bir nesilin doğmasının en büyük sebebidir.
- Görme bozukluğu: Radyasyonun en sık rastlanan olumsuz etkileri arasında yer alır. Uzun süreli radyasyona maruz kalınması gözlerde katarakta sebep olur.
- Genetik hasarlar
- Deride kızarıklık, hassasiyet, tahriş
- Savunma mekanizmasının zayıflaması
Radyasyon Nedir? Radyasyondan Korunma Yöntemleri Nelerdir?
Günlük hayatta sıklıkla maruz kalınan radyasyondan korunma yöntemlerine dikkat etmek oldukça gereklidir. Bunlar arasında ilk olarak teknolojik cihazlardan uzak kalmak gerekir.
- Gün içinde telefon ve bilgisayar gibi aletler ile uzun süre uğraşılmamalıdır.
- Geceleri telefon ve bilgisayar odadan çıkarılmalıdır.
- Kullanılmadığı zamanlarda tüm teknolojik cihazlar fişten çıkarılmalıdır.
- Cep telefonu ile konuşurken kulaklık takılmalıdır.
- Bilgisayar alırken “Low Radiation” yazanlar tercih edilmelidir.
- Flüoresan lamba kullanılmamalıdır.
- Hamileler ise radyasyona karşı çok daha fazla dikkatli olmalıdır. Çünkü radyasyonun etkileri sadece hamile kadına değil, aynı zamanda karnındaki bebeğe de zarar verir.