Mental Sağlık

Psikoz Nedir? Nedenleri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Psikoz tıbbi bir terimdir. Bu rahatsızlığa sahipseniz etrafınızdaki yaşamı ve diğer insanları farklı şekilde görebilirsiniz. Bu, bir şeyi nasıl deneyimlediğinizi ve inandığınıza bağlıdır.

Başkalarının görmediği şeyleri görebilir ya da duyabilirsiniz. Diğer insanların inanmadığı şeylere inanabilirsiniz. Bazı kişiler bu durumu “gerçeklikten kopuş” olarak tanımlamaktadır. Psikozu tanımlamak için kullanılan farklı terimler vardır. “Psikotik dönem”, “Psikotik semptomlar” ve “Psikotik deneyim” bunlardan bir kaçıdır.

Genel olarak psikoz, akıl hastalığının bir belirtisi olarak ortaya çıkmıştır. Ancak bu durum her zaman böyle değildir. Psikoz her zaman bir akıl hastalığı nedeniyle ortaya çıkmaz. İnsanların psikoz yaşamalarına neyin neden olduğu konusunda pek çok teori vardır. Yaşasığınız problemleri akıl hastalığının belirtileri olarak düşünmek doğru olmayabilir.

psikoz 1

Psikoz Belirtileri Nelerdir?

Birinin zihninizi okuyabildiğini ya da kafanıza nüfuz edip düşünme şeklinizi etkileyebileceğini düşünün. İşte psikozlu pek çok insan için böyle hissedilir. Psikozdan etkilenen biri, gerçek dünyayı yorumlama biçiminde zorluk çeker.

Psikoz un belirtileri genel olarak şunlardır;

  • Karışık düşünme: Düşünceler düzgün bir şekilde birleşmez ve karışıklığa neden olur. Bir kişinin düşünceleri hızlanabilir ya da yavaşlayabilir. Cümleleri belirsiz ve anlaşılması zor olabilir ve bir konuşmayı takip etmekte zorluk çekebilir.
  • Kuruntular: Kişi aynı kültürel geçmişe sahip biri için olağan olmayan inançlara sahip olabilir. Bu, paranoya, görkem ya da depresif gibi farklı biçimler alabilir. .
  • Halüsinasyonlar: Kişi gerçekte var olmayan bir şeyi görebilir, duyabilir, hissedebilir, koklayabilir ya da tadabilir.
  • Düzensiz davranış: Kişi tedirgin, çocuksu olabilir. Mırıldanabilir, küfredebilir veya etraflarındaki diğer kişilere cevap vermeyebilir. Kişisel hijyenlerine bakmak gibi günlük yaşamlarını yönetmekte zorlanabilirler.
  • Kendine zarar verme veya intihar düşünceleri: kişinin kendine zarar vermek istediği hissi olabilir. Önemli intihar riski tıbbi bir acil durumdur.

psikoz 2

Psikozun Nedenleri Nelerdir?

Psikoz ilk kez ortaya çıktığında nedenini bilmek genellikle zordur. Psikoz, şizofreni, depresyon, bipolar (manik-depresif) bozukluk ve madde kötüye kullanımı gibi bir dizi tıbbi durumla ilişkilidir. Psikozun ilk bölümü çeşitli durumlara işaret edebileceğinden, kapsamlı bir tıbbi değerlendirme yapmak önemlidir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Düşük dozlarda anti-psikotik ilaçlar, bireyin ve ailesinin eğitimi ve desteği ile birlikte tedavinin önemli bir bileşenidir. Tedavi stratejileri, bireyin günlük rutinlerini mümkün olduğunca sürdürmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Son yıllarda psikozun tedavisinde büyük gelişmeler kaydedilmiştir.

Tipik olarak, psikoz kendi kendine iyileşmez. Bunun yerine, tedavi edilmezse, durum bireylerin ve ailelerin yaşamlarını kötüleştirebilir ve ciddi şekilde yaşam kalitesini bozabilir.

psikoz 3

Psikoz ile ilgili videolar

Kaynak
Google

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu