Sağlıklı Yaşam

Prostat Büyümesi Nedir?

Bugün sizlere Prostat Büyümesi Nedir? diğer bir adıyla ”Benign Prostat Hiperplazisi”  bu konu hakkında bilgiler aktaracağım. Prostat Büyümesi, 50 yaş üstü erkeklerin sıkça yakındığı rahatsızlıklardan biridir. Hastalık genelde kişilerin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir.

Prostat Büyümesi Nedir?

Hastalığın neden ortaya çıktığı çoğu zaman bilinmemektedir. Fakat hormonal değişimlere bağlı olarak çıktığı düşünülüyor. Çeşitli ilaç ve Cerrahi yöntemler ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde böbrek yetmezliğine kadar gidebilen sonuçlar doğurmaktadır.

Prostat Büyümesi

Erkeklerin yaşlılık evresinde karşılaşabileceği sorunlardan biridir. Prostat bezisinin aşırı derecede büyümesi ve idrar kanalının da kasılarak daralmaya gitmesi ve bunun süreklilik göstermesi durumu hastalığın fizyolojisinde rol oynar.

prostat 2

Prostat Büyümesi Nedenleri Nelerdir?

Prostat büyümesinin genel olarak neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Ama yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen veriler ışığında hormonal değişimlere bağlı olarak ortaya çıkabileceği kanısına varılmıştır. Özellikle erkeklerin yaşı ilerledikçe salgıladıkları testesteron hormonunda azalma ve östrojen hormonunda artma meydana gelir. Bu olaya bağlı olarak Prostat büyümesi ortaya çıkabilir. Hastanın kullandığı bazı ilaçların da prostat büyümesi yapabileceği düşünülebilir.

Prostat Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Kişinin idrar yolunun daralması ile birlikte idrar yapmada zorlanma, oligüri yani idrar çıkışında azalma ya da idrar yollarında enfeksiyonda meydana gelebilmektedir. Ayrıca; idrar kanalının daralmasına bağlı zayıf idrar, idrar geç çıkışı, mesanenin geç boşaldığı hissi, idrarda yanma hissi de meydana gelebilmektedir.

Prostat Büyümesi Tanısı Nasıl Yapılır?

Çok sayıda Laboratuvar test ile tanı koymak mümkündür. Fakat ilk olarak gelen hastanın kullandığı ilaçlar kontrol edilmelidir. böyle bir durumda önleyici tedbirler alınmalıdır. Daha sonra rektal muayene ile hasta kontrol edilir. Bu muayenede Prostat bezlerinin son durumu kontrol edilir. Örneğin; büyüklüğü, yapısı ve yoğunluğu kontrol edilir.

İdrar testi ile çeşitli enfeksiyonların varlığı araştırılır aynı zaman da idrar akım testi yapılarak kişinin idrar yapmasındaki anormallikler araştırılır. PSA kan testi yapılarak prostat kanseri varlığı araştırılır. Gerekli durumlarda Prostat biyopsi de yapmak gerekebilmektedir.

prostat 3

Bir diğer önemli teşhis metodlarından biri de Ultrasonografiyle dir. Hasta idrar yaptırılarak mesane de kalan idrarın kontrolü sağlanır. Bu gibi yollar ile kolaylıkla Prostat büyümesi tanısı konulmaktadır.

Prostat Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?

Prostat büyümesi tedavisi hastanın belirtmiş olduğu şikayetler ve yapılan teşhisler doğrultusunda yapılır. İlk olarak 6 aylık bir ilaç tedavisinin uygulanması gerekir. Böylece daralan ve sıkışan idrar yollarının daha rahat olması veya büyüyen prostat bezinin küçültülmesi amaçlanır.

Alfa bloker (Terzisin, Doksazosin gibi) ya da 5-alfa redüktaz inhibitör (Dutasterid gibi) ilaçların günde 1 kez ağız yoluyla alınması önerilmektedir. Ancak genellikle ilaç tedavisine yanıt az olarak gerçekleşmektedir. Daha sonra ilaç tedavisinin de etkisiz olduğu durumlarda cerrahi bazı yollarla Prostat büyümesi tedavi edilebilir. Açık veya kapalı ameliyat, Transuretral rezeksiyon, Lazer vaporizasyon, Lazer enükleasyon teknikleriyle tedavi edilebilmektedir.

Prostat Büyümesi Hakkında videolar:

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu