pH Nedir? Ne Anlama Gelir?
pH tanımlamaları uzmanlardan istendiğinde, birçoğu bunun ne olduğunu ve nasıl ölçüleceğini tarif etmek için mücadele eder. PH’ın teknik tanımı, verilen bir çözeltideki hidrojen iyonu aktivitesinin karşı tarafının logaritmasıdır. Öyleyse, muhtemelen ne anlama geldiğini soruyorsunuz?
PH’ın neyi temsil ettiğine bakarsak, bunun bir çözeltinin ne kadar asidik veya alkalin (bazik) olduğunun ölçümü olduğunu buluruz. Etkili veya atık sudan oluşan bir arıtma tesisi örneği alırsak ve pH’ı ölçersek, gerçekten ölçtüğümüz şey o sudaki asit ve baz kimyasalların miktarının dengesidir.
PH’ın Temelleri
- PH ile ilgili bazı temel gerçekler:
- pH’ın değeri, 0 ila 14 arasında ölçülür.
- pH, bir çözeltideki serbest hidrojen (H +, asit) ve hidroksil (OH-, baz) iyonlarının aktivitesinin ölçümüdür.
- pH 7.0, nötr veya dengeli olarak kabul edilir; aynı miktarda asit ve baz iyonu vardır.
- 7.0’ın altındaki pH’lar asidik olarak kabul edilir.
- 7.0’ın üzerindeki pH’lar, alkalin (veya bazik) olarak kabul edilir. Hidrojen iyonunun aktivitesini tanımlamak için yaygın olarak pH’lar kullanılır. Bir iyon yüklü bir atom veya moleküldür. Bir hidrojen atomu bir proton ve bir elektrondan yapılır ve elektronunu kolayca bağışlar (veya paylaşır). Bir hidrojen atomu elektronunu diğer elementlerle kolayca paylaşabildiği için, hidrojen iyonik bir bağ olarak bilinen şeyi oluşturarak diğer elementlerin atomlarıyla bağlanabilir.
PH Ölçümü
pH, elektrot tekniği, kolorimetrik yöntemle ve hydrion paper tekniğinin üç safhası ile ölçülebilir. En yaygın ve muhtemelen en doğru olan elektrot bir prob ve sayaç kullanır. Sayaç, bir referans elektrotu ile bir ölçüm elektrotu arasındaki hafif voltaj farklılıklarını ölçer. Bu voltaj, milivolt (mV) cinsinden, pH’ın değerine dönüştürülür.
Kolorimetrik yöntem, çözelti içinde asit için kırmızı ve baz için mavi renk elde etmek için bromtimol mavisi ve fenol kırmızısı gibi gösterge reaktiflerini içerir. Sıvının rengi ve yoğunluğu daha sonra bir dizi renk standardıyla karşılaştırılır. Hydrion yöntemi, çözeltiye batırılmış özel bir test kağıdı (turnusol kağıdı) kullanır. Kağıt üzerinde üretilen renk daha sonra renk standartlarıyla karşılaştırılır. Tipik olarak, asitler turnusol kağıdını kırmızıya çevirir ve bazlar maviye döner.
Sayaç uygun şekilde kalibre edilmiş ve numune taze ise elektrot yöntemi doğrudur. Çoğu sayaç üç kalibrasyon standart pH tamponu ile standartlaştırılabilir. Ortak ölçüm tamponları pH 4, 7 ve 10’dur. Bu tamponlarla standardize edildiğinde, ölçüm cihazının geniş bir pH değeri aralığında doğru olduğu kabul edilir.
Ölçüm aletinizle kullanmak için diğer ölçüm tamponları satın alınabilir. Bazı kişiler ölçüm aletini kalibrasyon tamponları ile birlikte doğruluğunu kontrol etmek için ek bir standart tampon kullanırlar. Kalibrasyon tamponları dışında ek bir pH tamponu kullanmak, kullanıcının ölçüm cihazının doğruluğuna güvenmesini sağlar.