Bilim ve Teknoloji

Periyodik Cetvel Nedir, Nasıl Kullanılır?

Periyodik Cetvel Nedir, Nasıl Kullanılır? Periyodik cetvelde bulunan tüm elementler artan atom numaralarına göre sınıflandırılarak bir tablo oluşturur. Buna benzer şekilde özelliği bulunan bir çok element de bu şekilde sıralanır. Sonuç olarak Periyodik cetvel olarak adlandırılan kimyasal tablo ortaya çıkar. Sizlerle özellikle lise yıllarında karşımıza çıkan kimya derslerinin olmazsa olmaz konularından biri olan Periyodik Cetvel Nedir, Nasıl Kullanılır? hakkında bilgiler paylaşacağım.

Periyodik Cetvel Nedir, Nasıl Kullanılır?

Periyodik Cetvel Nedir?

Periyodik cetvel, 1800’lü yıllarda Dmitri Mendeleyev adında bilim adamı aynı zamanda kimya dersinin hocası olarak bilinen kişinin bütün elementleri var olan atom kütlelerinin büyüklüklerini sıralayarak yaptığı tabloya verdiği isimdir. Periyodik cetvelin ortaya çıkış hikayesi bütün elementlerin belirli bir düzende sıraya ve anlatıma başlanmasıyla gerçekleşmiştir. Özelliklerine göre sınıflandırılan bu kitap da yaşadığı hayatı boyunca 8 baskı ve ölümünden sonra 5 baskı olmak üzere çeşitli baskıları olmuştur. Periyodik cetvel özellikle içerdiği 3 ana başlıkla göze çarpıcıdır.

cetvel

Periyodik Cetvel Özellikleri Nelerdir?

Öncelikle atom numarası: Bir atomun sahip olduğu proton sayısı o elementin sahip olduğu atom numarası olarak isimlendirilir. Proton sayısı hangi elementin ne durumda olduğunu ve ayrıca elementin sahip olduğu kimyasal davranışını da belirler. Mesela karbon atomlarının 6 protonu, hidrojen atomlarının 1 ve oksijen atomlarının 8 protonları vardır.

İki atomik sembol: atomik sembol veya element sembolü bir elementi sembolize etmek amacıyla kullanılan bir tür kısaltma biçimidir. Mesela hidrojen için H, oksijen için O ve karbon için C kullanılır. Bu semboller uluslararası şekliyle temsil etmektedir. Mesela ; Au altının sembolüdür çünkü altının Latince ismi Aurumdur.

Üç atom ağırlığı:

Bir elementin sahip olduğu standart atom ağırlığı elementin atomik kütle birimleri bir diğer ifadeyle Atomik kütle tarafından kütle biçimindedir. teker teker şekliyle atomlar tam sayıda atomik kütle birimlerini barındırır. Fakat periyodik cetveldeki atomik kütle bir elementin çeşitli izotoplarının ortalaması olduğu için ondalık sayı olarak telafuz edilir.

Sadece bir element adına ortalama nötron sayısı atom kütlesinden proton sayısı çıkarılarak bulunabilir.

kimya

Periyodik Cetvel Nasıl Oluştu?

Periyodik cetvel yapım aşamasında büyük uğraşlar ve süreçlerden geçerek oluşturulmuştur. Kayıtlarda öncüsü  Mendeleyev olarak bilinse de sadece onun girişimleri ile oluşturulduğu ispatlanamaz. Elementlerin keşfedilmesiyle meydana çıkan sınıflandırma arzusu uzun çabalar ve süreçlerden sonra periyodik cetvel halini almıştır.

Elementler keşfedildikten hemen sonra kimya ile uğraşan kişiler belli bir listeleme ya da sınıflandırma yapılması gerektiğini düşünmüşlerdir. Sonuç bakımından bugün okullarda periyodik cetvel olarak da bildiğimiz tablo meydana çıkmıştır.

periyodik cetvel

Bir çok kimyager Mendeleyev gibi periyodik cetvelin oluşmasında rol oynadı. Örneğin Alman kimyager Meyer en bilinenlerindendir. Sonuç bakımından gün ve yıllar ilerledikçe periyodik cetvel gelişim sağladı ve bugün ki halini aldı. 1951 yılında Nobel ödülüne layık görülen araştırmacı kimyager Seaborg’ın ismi 106 numaralı element olan Seaborgium yani Sg ye verilmiştir.

Periyodik Cetvel İnsanlık Bakımından Neden Bu Kadar Önemseniyor?

Proton sayılarına göre sınıflandırılarak aynı kimyasal özelliklere sahip elementler benzer gruplarda sınıflandırılabiliyor. Bunun gerçekleşmesinde de periyodik cetvel büyük kolaylık sağlıyor. Elementlerin kimyasal ve fiziksel özelliklerini kolay ve kısa yoldan bulmamıza yardımcı olan tablo kimyanın olmazsa olmazlarından biridir. Periyot tablonun belirli satırlarına verilen addır.

Günümüzde tablo modern öğrenciler ve bilim adamları için tarafından faydalı bir biçimde kullanılmaktadır. Çünkü periyodik cetvel sadece seçilmiş elementlerin katılabileceği kimyasal reaksiyon türlerine yön vermemize kolaylık sağlıyor.

Bütün elementlerin sahip olduğu özellikleri ezberlemek yerine öğrenci kardeşlerin ve bilim adamlarının periyodik cetveli kılavuz edinmeleri yeterlidir.

Periyodik Cetvel Nedir, Nasıl Kullanılır? İle İlgili Videolar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu