Pazarlama Stratejisinde Renkler Nasıl Bir Algı Oluşturuyor?
Renklerin insan psikolojisinde ve algılarımızın üzerinden inanılmaz bir etkisi olduğu kaçınılmazdır. Biz farkında olmadan renkler bilinçaltımızı etkileyerek mesajlar verir. Pazarlama stratejisinde renkler psikolojisi bu yüzden önemlidir.
Renk psikolojisinin insan beyni üzerindeki gücünü anlayan grafik tasarımcılar ve pazarlamacılar, renkleri kullanarak bazı pazarlama stratejileri oluşturarak tüketici davranışlarını etkilemenin yollarını ararlar. Yapılmış olan araştırmalara göre bu stratejilerin etkili olduğu kaçılmaz.
Peki hangi renk nasıl bir algı oluşturuyor?
Kırmızı
Bütün fast food markalarını düşünün, neredeyse hepsinde kırmızı kullanılmakta. Çünkü kırmızı; hareket, tutku ve heyecan ile ilişkili olarak vücudu fiziksel olarak uyarır, kap atış hızını ve kalp basıncı arttırır. Aciliyet duygusu yaratmış olduğundan iştahlı olmaya teşvik eder, bü yüzden fast food markaları tarafından sıkça kullanılır.
Yeşil
Huzur, doğa, güç ve sağlık ile ilişkilendirilen yeşil. Mağazalarda çevre sorunlarını teşvik adına kullanılır. Dinlendirici etkisi ile beyni uyandırır. Kararlılık ve uyum için öne çıkan bir duygu olan dengeye teşvik eder.
Turuncu
Turuncu, iyimserliği teşvik eden ve neşeli hissettiren renk olarak bilinir. Sarı dikkat duygusunu uyandırarak, tüketicilerde anında fark edilecek bir algı yaratır.
Mavi
Mavi, barış, güvenilirlik, su ve huzur ile ilişkilidir. Algılarımıza güven hissi veren, üretkenliği arttıran bir renktir. Kurumsal markaların kullanmasındaki en önemli neden güven duygusunu yaratmaktır.
Mor
Genel olarak, bilgelik, asalet ve itibarın rengi olarak bilinmektedir. Yaratıcılık adına etkili olduğu bilinir ve problem çözme hissi yaratır. Güzellik ürünlerinin pazarlamasında sıkça kullanılan morun satışları arttırmış olduğu da biliniyor.
Siyah
Birçok kişiye göre matemi temsil etse de gücün, yetkinliğin ve tutkunun rengidir. Siyahın algıdaki etkisi özgüven, kararlılık ve azimdir. Genellikle güçlü ve ciddi bir imaj vermek için yüksek fiyata satılan ürünlerde kullanılır.