Yaşam

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Randevu, Gerekli Evraklar Neler?

instagram takipçi hilesi

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Randevu, Gerekli Evraklar Neler? Konulu yazımızda sizler ile pasaport almak isteyenler için yapmanız gerekenleri anlatacağız. Öncelikle pasaport nedir diyeceğiz ve adım adım buna dair açıklamaları yapacağız.

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Randevu, Gerekli Evraklar Neler?

Pasaport Nedir?

pasaport 4

Pasaport, yurt dışı seyahatlerinde kullanılan ve uluslararası alanda kabul gören bir kimliktir. Sınır kapılarında ki polis makamlarına ibraz edilmesi mecbur olunan bir belgedir. Kimlik taraması için kullanılır ve talep üzerine yetkili kurumlar tarafından verilebilir.

Başvurular online ya da direkt olarak kurum üzerinden de yapılabilir. Pasaport çeşitleri de mevcuttur ve yasalarca belirlenmiş ücret ve kurallara tabidir.

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yaş ayrımı gözetilmeden pasaport başvurusunu kişinin kendisi yapması gereklidir. Pasaport ücretini internetten online olarak ya da bankalar üzerinden yatırarak yapılabilir.

Yine telefonla ya da internet üzerinden pasaport randevusu alındıktan sonra nüfus müdürlüklerine T.C. kimlik kartınız ve 2 adet biyometrik fotoğraf ile gitmeniz gerekiyor. İlk olarak Nüfus Müdürlüklerinde biyometrik veri işlemi sağlanıyor ve daha sonra biyometrik fotoğraf ve imza isteniyor.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Daha önceleri Emniyet Genel Müdürlüklerinden çıkarılan pasaportlar artık 2 Nisan 2018 tarihi itibari ile artık Nüfus Müdürlüklerine yapılmaktadır. Pasaport almak için gerekli evraklar hazırlanıp, internet üzerinden randevu alınır.

2 adet biyometrik fotoğrafınız ve T.C. kimlik kartınız ile birlikte başvuru yapabilirsiniz. İstenilen belgeler alınacak pasaport türüne göre farklılık gösterebilir ama genellikle aşağıdaki belgeler talep edilmektedir.

Başvuru için gerekli evraklar şöyledir;

  • T.C. kimlik kartı
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Pasaporta sahipseniz eski pasaportunuz
  • Öğrenci iseniz öğrenci belgesi (Harçsız pasaport talebi için)
  • Ergin olmayan ve kısıtlılar için muvafakat belgesi

İlk olarak fotoğrafçıya gidip biyometrik fotoğraf çekinin. En fazla 6 ay önceden çekilmiş olduğunuz biyometrik fotoğraflar geçerlidir. Önceden elinizde bulunan nasıl olsa kimse anlamaz dediğiniz fotoğrafınız varsa kullanıp riske atmayın ve yeni bir tane fotoğraf edinin.

Eğer sistemde 6 ay önceden kayıtlı fotoğrafınız mevcut ise tekrar fotoğraf götürmenize gerek yok. Çipli kimlik kartı için imza ve parmak izi verdiyseniz eğer aynı işlemler pasaport almak için de geçerlidir. Bütün gerekli belgeleri hazırladıktan sonra pasaport randevu alma işlemine geçebilirsiniz.

Pasaport Ücretleri Ne Kadar?

Pasaport ücretleri internet başvurusu öncesi PTT şubelerine, vergi dairelerine, internet vergi dairesine ve belirlenen bankalara ödeniyor. Çıkarmak istediğin pasaport süresine göre ücretleri de değişiklik göstermektedir. En az 6 aydan en fazla 10 yıla kadar pasaport süresi olmaktadır.

pasaport 3

2022 yılı başvuru ücretleri aşağıdaki gibidir;

Süre                 Harç                         Defter                  Toplam

6 ay                 309,40 TL                 225,00 TL              534,40 TL

1 yıl                 452,30 TL                 225,00 TL              677,30 TL

2 yıl                 738,40 TL                 225,00 TL              963,40 TL

3 yıl                 1.049,00 TL              225,00 TL              1.274,00 TL

3+ yıl               1.478,30 TL              225,00 TL              1.073,30 TL

Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?

pasaport 1

Belgelerinizi hazırladıktan sonra artık randevu alma işlemine geçebilirsiniz.

Telefonla pasaport randevusu almak için; e-pasaport randevu talebinde bulunmak için ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi üzerinden alabilirsiniz.

İnternetten pasaport randevusu almak için; randevu.nvi.gov.tr adresi üzerinden online olarak randevu alabilirsiniz.

Pasaport İşlemleri İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu