Parmak İzlerinin Silinmeyen Gerçekleri
Parmak izleri nasıl ortaya çıktı? Hangi gereksinimler ile polisiye bir havaya büründü?
Bilindiği gibi her insanın sahip olduğu parmak izleri birbirinden farklıdır. Aslında farklı olmak zorunda değil fakat benzer olma olasılığı da çok düşük olduğu için böyle bir denklik çok zordur.
İlk olarak Hindistan’da yer alan Jagipur kentinde tarih 1858 yılını gösterdiğinde William Herschel’in ihtiyaç duyacağı bir durum yaşaması ile ortaya çıkmıştır. Devlet memuru olarak görev yapan Herschel çevre köydeki bir müteahhit ile yol yapım anlaşması imzalar. Yapılan anlaşma kağıdının arka yüzüne müteahhitle herhangi bir sıkıntılı durumda kalmaması için müteahhitin sağ elinin iç kısmını çizer. Resmi işlerde kullandığı mürekkebi Bengal asıllı Hintli’nin eline batırır ve kağıda bastırır. Bu şekilde ilk parmak izini resmi anlamda bilmeden kullanmaya başlamıştır.
Herschel ilk aşamada buluşunun kimlik saptama yönünden çok önemli bir gelişme olduğunu bilmiyordu. Zamanla parmak izleri gerçeğinin ortaya çıkarılmasında tarih içerisinde büyük bir rol oynacaktı. Herschel 1859 yılında yargıç olunca parmak izi çalışmalarına hız kattı ve arttı resmi olarak bu yönetemle suçluları yakalamaya başlamıştı.
Polis tarafından parmak izi yönteminin kullanılması ise İskoçyalı Fizikçi Henry Faulds sayesinde olmuştur. O dönem Tokyo’da Tsukiji Hastanesi’nde çalışır ve Faulds ‘Nature’ dergisine bir mektup yazar. ‘’ Herhangi bir cam, kağıt veya balçığın üzerine parmak izleri alınırsa suçluların yakalanmasında büyük bir rol oynar.
Ben bu şekilde hastaneden ilaç çalan hastayı ve beyaz bir duvardan kaçmaya çalışan bir adamı kolaylıkla belirledim.’’ Fakat Faulds İskoç polisi tarafından ciddiye alınmıyor. Onu ciddiye alan sadece Buenos Aires’de eyalet polisindeki La Plata birimi olmuştur. Birimin başındaki Komiser Juan Vucetich suçluları özelliklerine göre sınıflayacak bir bölüm kurmakla görevlendirmişti. Ve Vucetich dünyanın ilk parmak izi bürosunu 31 Mart 1892’de kurdu.
Gerçek anlamda parmak izi yöntemiyle bir suçun çözülmesi ise ; 1892 yılını buluyor. Temmuz ayında Francisca Rojas adlı bir kadın evinden elleri kanlı bir şekilde çığlık atarak çıkıyor.
Kendisinin ve çocuğunun saldırıya uğradığını ve çocuğunun öldüğünü söylüyor. Bunun içinde kendisiyle uzun süredir evlenmek isteyen komşusunu suçluyor. Aynı gün yakalanan adam suçsuz olduğunu söylesede içeriye atılıyor.
Fakat söylentiler baş gösteriyor ve aslında Francisca Rojas’ın evlenmek istediği bir adamın olduğu fakat adamın çocuklu bir kadınla evlenmek istemediğini duyar. Poliste şüpheler başgöstermiştir. La Plata biriminden gelen müfettiş zanlının parmak izlerini aldığı gibi olayın olduğu evin kapısındaki parmak izlerinide almayı ihmal etmemiştir.
Çıkan sonuçlar Francisca Rojas’ı işaret ediyordu. Sorguya çekilen Rojas sırf evlenebilmek için çocuğunu öldürdüğünü itiraf eder. O zamanlarda Arjantin’de idam cezası olmadığından Rojas ömür boyu hapse mahkum edilir.
Tarihten günümüze ortaya çıkan ilkler son derece ilginç yöntemler ile bulunmuş. Zamanla geliştirilen bu buluşlar hayatımızı kolaylaştırma ve koruma evresinde büyük rol oynamışlardır.