Paramotor Nedir? Paramotor Nerede, Nasıl Kullanılır?
Paramotor Nedir? Paramotor ya da bir diğer adı ile motorlu yamaç paraşütü, adından da anlaşılacağı gibi paraşütün motorlu versiyonudur. Bir yamaç paraşütünün kolay uçuş özelliklerini otonomi ve motorlu uçuş menzili ile birleştirir. Normal paraşütlerde yavaş yavaş alçalarak belli bir noktaya iniş gerçekleştirirsiniz. Hızınız tamamıyla havaya bağlıdır. Paramotorda ise hızınızı kendiniz ayarlayabilirsiniz.
Paramotor kullanmayı öğrenmek nispeten kolaydır. Dilediğiniz takdirde ağaçlar, hayvanlar, binalar ya da çevrede yer alan diğer engeller gibi herhangi bir tehlike olmadığı sürece açık, düz bir alandan kalkabilirler. Hava alanları daha idealdir. Rüzgar alan bir tepe yeri bulmaya ya da rüzgarın çıkmasını beklemenize gerek yoktur.
Hızla ve kolayca kurulur. Donanımını da kolayca birleştirilir ve sökülür. Söküldükten sonra bir arabanın bagajına konabilir. Paramotorlar tüm motorlu araçların en basit olanıdır. Yamaç paraşütü kanatlarının altına sırt çantası gibi giyilen ve kalkış, tırmanma ve düz uçuşu yapabilmek için itme kuvveti sağlayan küçük bir motordan oluşur.
Motor havada durdurulabilir ve yeniden çalıştırılabilir. Çoğu elektrikli marşlara sahip olduğu için, pilotun uçuşunu mevcut koşullara uyarlamasını sağlar.
Paramotorun Teknik Özellikleri Nelerdir?
Paramotorlardan bir tane motor bulunmaktadır. Bu motor paraşütün havalanmasına ve ilerlemesine olanak sağlar. Paramotorun havada kalmasını sağlayan kanatlar ise paraşüttür. Paramotorda pilotun oturduğu koltuğa ise “Harness” adı verilir. Pilotun sırtındaki çantada ise yedek bir paraşüt bulunur.
Paramotor pilotunun sesten etkilenmemesi için bir kulaklık ve kask takması gerekmektedir. Paramotorlar dünyada ilk defa 1980 senesinde İngiliz pilot Mike Byrne tarafından kullanılmıştır. 1986 senesinde Fransa‘da popüler hale geldikten sonra Avrupa‘da hızla yayılmıştır.
13 Haziran 2006 “Csaba Lemak” isimli bir firma tarafından ilk kez elektrik motorlu paramotorlar üretilmiştir.
Paramotor Nasıl Kullanılır?
Motoru kapansa da yere sağ salim güvenli bir şekilde inebilen hafif bir hava aracıdır. Paramotorların havalanabilmesi için yaklaşık olarak 20-40 m arasında düz bir alan gerekmektedir. Sağ ve sola hareket edebilmek için ön kısımda yer alan kollar kullanılmaktadır.
Paramotorları kullanmak için herhangi bir ehliyet ya da lisans sahibi olmanıza gerek yoktur. Fakat uçabilmek için belli bir izin almanız gerekmektedir. Paramotoru kullanabilmek için sertifikalı eğitimlere katılabilirsiniz. Eğitimler 10 günden 60 güne kadar sürebilmektedir. Belirlenmiş alanlar dışında izinsiz uçarsanız cezai işlem ile karşı karşıya kalmanıza sebep olabilir.
Paramotorla güvenli bir şekilde uçabilmek için en az 20 knot (37.04 km) hıza sahip olmanız önerilmektedir. Paramotorla ters ve düz olmak üzere iki farklı kalkış yapılmaktadır. Az rüzgâr olan havalarda düz, rüzgârın yeterli olduğu havalarda ise ters kalkış tercih edilmektedir.
Paramotorların inişi kolay kalkışı zordur. Olumsuz bir durumda motoru tekrardan çalıştırarak havalanabilirsiniz. Paramotorlarda ideal uçuş yüksekliği 100-200 metredir. Türkiye’de tek ve çift kişilik paramotorlar oldukça popülerdir. Ülkemizde reklam filmleri çekimlerinin yanı sıra denizde can kurtarma operasyonların da sıklıkla kullanılmaktadır.