Kişisel Gelişim

Otopilot Durumundan Çıkıp Yaşamınızın Kontrolünü Ele Almanın 6 Yolu!

instagram takipçi hilesi

Gündelik yaşamın büyük küçük koşuşturmacalarına ayak uydurabilmek  için işin “düşünme” kısmını zaman zaman ikinci plana atabiliyoruz. Beynimiz, yaşamı genel itibari ile daha basit bir duruma indirgemek için, bilinçaltımız çalışabilen bir karar mekanizması oluşturmuştur.

otopilot 2

Asli görevi beynimizin aşırı derecede yüklenmesine engel olarak bizi koruma niyetinde olan bu mekanizma, modern yaşamın getirileri ile bizi kendi yaşamlarımızdan uzaklaştıran bir sistem haline gelmiş bulunmakta. Dikkatinizi toplamadan, otopilot durumunda iken aldığımız kararların üzerine yeniden düşünmüyoruz bile… Bu da kendi yaşamlarımızda olup bitenlere seyirci kalmamıza da sebep olabilmekte. İşte otopilot durumdan çıkıp kontrolü ele alabilmenin 6 kolay yolu sizlerle…

1) “Arabayı” Nasıl Sürdüğünüzün Farkında Olun

otopilot 8

Davranışlarınıza dair farkındalığınızı arttırın. Otopilot modunda olmanızın sebebi gerçekten de o moda geçmek istediğinizi mi yoksa tamamen denk geldiği için mi? Bur durum aldığınız kararları ne şekilde etkiliyor? Akşam yemeğinde ne yiyeceğinizi veya hangi filmi seyredeceğinize siz mi karar veriyorsunuz yoksa bu seçimi bilinçaltınıza mı bırakıyorsnuz? Davranışlarınızı değiştirebilmek veya farkındalığınızı arttırmak için bir günlük tutabilir ve düşüncelerinizi not alabilirsiniz. Sabırlı olmakta fayda var. Yaşamınızın kontrolünü elinizde tutmak için kendinize mutlaka zaman ayırmalısınız.

2) “GPS”inizi Doğru Ayarlayın

otopilot 3

Yaşamınızda ulaşmak istediğiniz yön ya da yol neresi? Nasıl anımsanmak istiyorsunuz? “Uğruna ölmeye değer bir şey bulun ve tüm benliğinizle onun için yaşayın.” Davranışlarınızı ve hareketlerinizi yönlendiren en önemli etken yaşam amacınızdır. Eğer ki yönünüzden memnunsanız, çıkmaz yönlere saparak zaman harcamazsınız. Yaşamdaki amacınızı kendinize sürekli olarak anımsattığınız taktirde, günlük etkinliklerinizi yaparken çok daha bilinçli olursunuz.

3) Günlük Rutinlerinize Anlam Yükleyin

otopilot 4

Ara sıra tercih edildiği taktirde, otopilot modunu kullanmanızın bir zararı olmayacaktır fakat, olması gerekenden çok daha sık şekilde başvurulan düşünce sistemi olduğu zaman sahien yaşadığınızı hissedemez duruma gelebilirsiniz. Alışkanlıklarınız aracılığı ile odaklanmayı ve verimli olabilmeyi öğreniriz. Ancak bu alışkanlıklar da yaşam amacımıza uygun olabilmelidir. Rutinlerin ve alışkanlıkların yaşamınızı ele alarak yönetmesine olanak vermeyin. Bunun yerine günlük işlerinize bir parça daha farkındalık serpiştirin.

4) Durun Ve Düşünün

otopilot 1

Arabada frene bastığınız anda otopilot sistemi kapanır. Bu durma işlemi yavaşlamanın çok daha üzerindedir. Bunun sayesinde farkındalığa geçiş için kendinize yeterince zaman ayırmış olursunuz. Biraz durup nefes alarak yaşamınızı irdeleyebilirsiniz.Neyi seviyorsunuz? Yaptığınız işlerden zevk alabiliyor musunuz? Yaşamınızda neler oluyor? Dikkatinizi toplayabiliyor musunuz yoksa odak sorunu yaşıyor musunuz? Neden? Bizler, bizi meşgul etmekle meşgul zihinlerin birer tutsağıyız. Biraz duraklayarak beyninizi serbest bırakmış olursunuz.

5) Konfor Alanınızdan Çıkın

otopilot 7

Otopilot modundayken kendimizi geliştirmekten ve zorlamaktan uzak kalırız. Bu da, yaşamımızdan sıkılıp tekrara düşebilmenize yol açabilir. Rahatsızlık yaratabilen durumlar, kendimizi keşfedip geliştirmemize açılan kapıdır. Ancak ve ancak konfor alanımızdan çıktığımız taktirde yeni şeyler öğrenip kendimizi geliştirebiliriz. Limitinizi test edin. Yeni şeyler denemekten korkmayın!

6) Daha İyi Kararlar Verin

otopilot 6

Basit durumlar için otopilot modun geçişte bir problem yok ancak bazı şeylerden emin değilseniz, duraklayarak durumu enine boyuna düşünün. Ön yargılarınızı bir kenara bırakarak aklınıza gelen ilk çözüm şekline meyan okuyun. Unutulmamalı ki, tembelliği seven beynimiz en rahat bulduğu çözüm şekline balıklama atlayacaktır. Bu en rahat çözüm yolu aslolan çözüm yolu olduğu anlamına gelmemelidir. Önemli kararların doğuracağı sonuçları ölçerken her zaman olaylara geniş bir farkındalık penceresinden bakarak iyice düşünün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu