”hosting”

Orhan Gencebay

”Forex”

Orhan Gencebay

Tam adı: Orhan Gencebay (Orhan Kencebay)
Doğum tarihi: 04 Ağustos 1944
Doğum yeri: Samsun / Türkiye
Boyu: 1.73 m
Eşi: Sevim Emre
Çocuk (ları): Gökhan Gencebay, Altan Gencebay
Mesleği: Şarkıcı, besteci, aranjör, müzik yapımcısı, oyuncu
Aktif Yılları: 1966 yılından bu yana
imdb-logo Orhan Gencebay

youtube-chanel Orhan GencebayOrhan GencebayOrhan GencebayApple Music'de dinle Orhan GencebaySpotify'den dinle Orhan Gencebay
Sosyal Medyada
instagram-hesabi Orhan Gencebay
Başlıklar

Hakkında

Orhan Gencebay kimdir? Orhan Gencebay, 04 Ağustos 1944 yılında Samsun’da dünyaya gelen Türk müzisyen, oyuncu, besteci ve aranjördür. Asıl adı Orhan Kencebay’dır. Müzikle ilgilenmeye 6 yaşında başlamıştır. Müzik alanında eğitimlerine keman ve mandolin dersleri alarak başlayan Gencebay, hemen ardından bağlama ve Türk Halk Müziği dersleri almıştır.

Orhan Gencebay, henüz 10 yaşındayken ilk beste çalışmasını yapmıştır. Bu çalışma Kara Kaşlı Esmerdi Kim Bilir Kimi Sevdi adındaki eseridir. 13 yaşındayken tambur ve Türk Sanat Müziği eğitimi almayan başlayan Gencebay, Ortaokul ve lise yıllarında çeşitli şehirlerde musiki cemiyetlerde çalmaya başlamıştır.

Turgut Uyar

14 yaşındayken profesyonel olarak ilk bestesini yapmıştır. Bu beste ‘Ruhumda Titreyen Sonsuz Bir Alevsin’’dir. 16 yaşında  jazz ve rock müzikle ilgilenmeye başlamıştır. Orkestralarda tenor sax çalarak çalışmıştır.

20 yaşına geldiğinde TRT Ankara’da, 22 yaşındaykende TRT İstanbul Radyosu’nda sınavlara girmiştir. İstanbul radyosunda 10 ay çalıştıktan sonra kendi isteğiyle ayrılmıştır.

TRT’den ayrıldıktan sonra Samsun’a dönen Gencebay, müziğe daha sıkı bağlanmıştır. Usta sanatçı, şarkıcı olarak tanınmadan önce besteleriyle adından bahsettirmeyi başarmıştır. 1966 yılında Türkiye çapında düzenlenen bir bağlama çalma yarışmasında derece almıştır.

Ağlıyorum Yana Yana, Yıldız Akşamdan Doğarsın, Gönül bağları, Neredesin Leylâ’m isimli türkü plakları çıkarmıştır. Bütün bu çalışmaları sonucunda sanat ve müzik dünyasında adını besteci ve bağlama virtüözü olarak duyurmayı başarmıştır.

Tahir Elçi

1969 senesinde Bir Teselli Ver/Yorgun Gözler isimli 45’liğini çıkararak ülke çapında tanınmaya başlamıştır. 1972 yılında Türkiye’nin ilk yerli sermayeli plak şirketi olan Kervan Plak şirketini kurmuştur. 1978 yılında çıkarttığı “Yarabbim” isimli plağı ile yurt içinde ve yurt dışında satışlarıyla rekor kırmıştır.

Orhan Gencebay aynı zamanda oyunculuk alanda da aktif olmuştur. Birçok filminin müziklerini yapmıştır. Bugüne kadar 36 filmde başrol oynamıştır.

Gencebay’a 1999’da Kültür Bakanlığı tarafından ‘Devlet Sanatçısı’ unvanı verilmiştir.

Diskografisi

  1. Musalla Taşı (1972)
  2. Bir Teselli Ver (1972)
  3. Batsın Bu Dünya (1975)
  4. Hatasız Kul Olmaz (1976)
  5. Sarhoşun Biri (1976)
  6. Benim Dertlerim (1978)
  7. Yarabbim (1979)
  8. Aşkı Ben Yaratmadım (1980)
  9. Ben Topraktan Bir Canım (1981)
  10. Kördüğüm (1981)
  11. Bir Damla Mutluluk (1982)
  12. Leyla ile Mecnun (1983)
  13. Dil Yarası (1984)
  14. Beni Biraz Anlasaydın (1985)
  15. Cennet Gözlüm (1986)
  16. Akma Gözlerimden (1987)
  17. Emrin Olur (1988)
  18. Süper Yıldızlar Kervanı (1988)
  19. Ya Evde Yoksan / Seni Arıyorum (1989)
  20. Utan / Dokunma (1990)
  21. Hasret Rüzgarı (1991)
  22. Sende Haklısın (1992)
  23. Hayat Devam Ediyor (1993)
  24. Yalnız Değilsin (1994)
  25. Gönül Dostu (1995)
  26. Kiralık Dünya (1996)
  27. Klasikleri Sizin Seçtikleriniz (1998)
  28. Cevap Ver (1999)
  29. Klasikleri Sizin Seçtikleriniz 2 (2001)
  30. İdeal Aşk / Batsın Bu Dünya (Remix)(2002)
  31. Yürekten Olsun (2004)
  32. İstanbul Hatırası / Köprüyü Geçmek (2005)
  33. Yargısız İnfaz (2006)
  34. Orhan Gencebay Film Müzikleri (2007)
  35. Berhudar Ol (2010)
  36. Orhan Gencebay ile Bir Ömür (2012)
  37. Bedensiz Aşk (2013)
Oğuz Atay

Filmografisi

  1. 1971 – Bir Teselli Ver
  2. 1972 – Sev Dedi Gözlerim
  3. 1973 – Ben Doğarken Ölmüşüm
  4. 1974 – Dertler Benim Olsun
  5. 1975 – Batsın Bu Dünya
  6. 1975 – Bir Araya Gelemeyiz
  7. 1976 – Bıktım Her Gün Ölmekten
  8. 1976 – Şoför
  9. 1977 – Hatasız Kul Olmaz
  10. 1978 – Derdim Dünyadan Büyük
  11. 1978 – Çilekeş
  12. 1979 – Aşkı Ben Mi Yarattım
  13. 1980 – Kır Gönlünün Zincirini
  14. 1980 – Yarabbim
  15. 1980 – Vazgeç Gönlüm
  16. 1980 – Ben Topraktan Bir Canım
  17. 1981 – Feryada Gücüm Yok
  18. 1982 – Kördüğüm
  19. 1982 – Bir Yudum Mutluluk
  20. 1982 – Leyla İle Mecnun
  21. 1983 – Zulüm
  22. 1983 – Kahır
  23. 1984 – Kaptan
  24. 1984 – Dil Yarası
  25. 1984 – Aşkım Günahımdır
  26. 1985 – Doruk
  27. 1987 – Cennet Gözlüm
  28. 1988 – Küçüksün Yavrum
  29. 1989 – Kan Çiçeği
  30. 1989 – Seni Arıyorum / Sensiz Yaşıyorum
  31. 1990 – Utan
  32. 1993 – Gerçek Bir Masal (Dizi)
  33. 1993 – Hamuş (Dizi)
  34. 1993 – Bayan Perşembe (Dizi)
  35. 1993 – Kızımı Arıyorum (Dizi)
  36. 2009 – Altın Kızlar (Dizi)
Erman Toroğlu

Videoları

Fotoğrafları

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu