Nisan Yağmuru Nedir? Faydaları Nelerdir?
Nisan yağmuru özellikle eski çağlarda şifasına inanılan bir yağmur çeşididir. Yağmur, başlı başına önemli ve hem doğaya hem de insan sağlığına iyi gelen bir tabiat olayıdır. Dört mevsim boyunca görülebilen bu durum, önce mis gibi toprak kokusunu ve sonrasında ise rengarenk gök kuşağını ortaya çıkarır. Yağmurlu havaların psikolojik olarak da dinginlik ve ruhsal arınma sürecini getirdiği söylenmektedir.
Gerek dini inanışlarda, gerekse de tıbben, pek çok yararından söz edilmektedir. Kışın yağan yağmurun mikropları kırdığına, yazın yağan yağmurun kuraklığı önlediğine, sonbahar yağmurlarının barajları doldurarak su sıkıntısına çare olabileceğine ve ilkbaharda görülen, özellikle de 13 nisan-12 mayıs tarihleri arasında yağan nisan yağmurunun, pek çok derde derman olacağına inanılır.
Yağmur suyunun içerisinde birçok madde bulunmaktadır. Bunlar hem tabiat ananın kendisini tazelemesine, hem de insanların; sağlığına doğal yollarla katkıda bulunmasına imkan tanımaktadır. Bazı kişiler, yağmurlu havalarda uyku halinin daha baskın olduğunu dile getirirler. İşte burada da doğa ile etkileşim halinde olan vücudumuzun, dinlenebilmesi ve yenilenebilmesi için, adeta bir zemin hazırlanmaktadır.
Yağmurun yağmadığı durumlarda; havada asılı kalan virüslerin daha kolay yayılabileceği, ciddi bir kuraklık sorunu ile karşılaşılarak su sıkıntısı çekileceği ve doğadaki muhteşem ekolojik dengenin olumsuz yönde etkileneceği gerçeği, her fırsatta vurgulanmaktadır. İşte biz de bu yazımızda size, çok eski bir gelenek olan; nisan yağmuru toplamaktan ve bunun sağlayacağı yararlardan söz edeceğiz.
Nisan Yağmurunun Faydaları
Nisan yağmuru toplama geleneğinin, her ne kadar gün geçtikçe azalıyor olsa da, kırsal bölgelerde halen devam ettiği görülmektedir. Bu yağmur; nisan ayının ortasından, mayıs ayının sonlarına kadar sıklıkla yağan ve toplanıp biriktirilebilen bir yağmur çeşididir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; hava kirliliği olmayan, egzoz dumanı ya da fabrika atıkları gibi zararlı maddeler ile karışmamış olan ve yeşillik alanlara yağan yağmurların toplanması gerektiğidir.
Bunun için insanlar, tam yağışın hızlandığı esnada, balkonlarına veya kapılarının önüne, ağzı geniş ve temiz kaplar koyarlar. Yağış dinene kadar bekletilen kaplar, sonrasında alınır ve ağızları kapatılır. Kimi inanışlara göre; toplanan yağmur suyunun üzerine bir takım dualar da okunabilir. Ardından; bu su içilerek, yemeklere konularak veya banyo yapılırken değerlendirilir. Tıpkı zemzem suyunda olduğu gibi, nisan yağmurunu da, azaldıkça su ile karıştırarak çoğaltmak mümkündür.
Faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;
- Vücudun demir ihtiyacı kış mevsimi boyunca artar. Nisan yağmuru sayesinde, vücuda en doğal yoldan demir takviyesi yapılmış olur.
- Soluduğumuz havanın içerisinde bulunan; kükürt ya da karbon gibi maddeleri temizler. Böylece temiz hava solumuş oluruz.
- Romatizmal ağrıları ve kaslarda strese bağlı olarak yaşanan gerilimleri hafifletir.
- Bitkilerin gelişimine ve dolayısıyla da doğal beslenme sürecine katkıda bulunur.
- Banyo yaparken de kullanılabilen nisan yağmurları, saçlara bakım yaparak; dökülmeleri azaltmasının yanı sıra, canlılık ve parlaklık kazandırır.