Yerli Erkek Ünlüler

Nejat Uygur Kimdir?

nejat_uygur_hayatini_kaybetti_h3508
Tam adı: Nejat Uygur
Doğum Tarihi : 10 Ağustos 1927
Doğum Yeri : Kilis Türkiye
Ölüm Tarihi : 18 Kasım 2013 (86 yaşında)
Ölüm Yeri : İstanbul Türkiye
Eşi : Nejla Uygur
Çocukları : Ahmet Uygur Süheyl Uygur Süha Uygur Kemal Uygur Ve Behzat Uygur
Torunları: Zeynep Uygur, Ayşe Uygur, Nejat Uygur
Mesleği : Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu
Aktif yıllar: 1949-2007 yılları arası.
imdb-logo

Hakkında

Nejat Uygur kimdir? Öğretmen bir annenin ve subay bir babanın üç çocuğundan ortancası olan Uygur, Kilisli sanatçı İsmail Dümbüllü tarafından keşfedilmiş ve meşhur edilmiştir. Eğitimini Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde tamamlamıştır. İlkokulu Siirt, Ezine ve İntepe’de okumuş ve bu dönemde tiyatroya müsamerelerle başlamıştır. Sarıyer, Çanakkale ve Manisa’da ortaokulu tamamladıktan sonra Güzel Sanatlar Akademisi’nin Heykel bölümüne girmiş; fakat mezun olamamıştır.

1943 yılında Sarıyer Halkevi’nde başladığı boksla beraber spora karşı ilgisi artmıştır. Atletizm ve su topu dışında iyi de bir at binicisidir. 1950 yılında Necla Uygur ile hayatını birleştirmiştir.

Tiyatroya profesyonel anlamda 1949’da “Nejat Uygur Tiyatrosu” ile adım atmıştır. Nejat Uygur, düşündüğü ilk mesleğin tiyatro olmadığını belirtmiştir:

“ “Benim düşündüğüm ilk meslek pilotluktu. Çocukluğumda pilot olacağımı düşünürdüm. Hatta hiç unutmam Manisa’da olduğumuz yıllarda, yatak çarşaflarını alıp yüksek bir yerden aşağı atlamayı planlamıştım. Tecrübe pilotu olarak önce ağabeyim atladı ve ayağını kırdı. Ağabeyim Zeki Ayhan Uygur, Amerika’da ünlü bir beyin cerrahı şimdi. Onunla gurur duyuyorum. Ağabeyim burada deniz albayıydı, ordudan ayrıldı sonra.” ”

Gençlik yıllarında Amerika’ya ulaşmak isteğiyle gemici olmuştur:

“ “Benim gençliğimde herkeste Amerika’ya gitmek gibi çok yoğun bir istek vardı. Bu yüzden liman cüzdanı çıkarttım ve gemici oldum. Hiç unutmam, bir Panama şilebinde çalıştım. Gemide kimsenin canı sıkılmazdı. Onlara fıkralar anlatır, taklitler yapardım. Herkes çok gülerdi. Sonra askere gittim, orada da arkadaşlarımı çok güldürürdüm. Giderek insanların yüzünü güldürmek bende tutku oldu. Sonra da tiyatro başladı zaten.” ”

13 yıl süren Anadolu turneleri sürecinde sırasıyla Ahmet, ikiz kardeş olan Süheyl ile Süha, Kemal, Behzat adlı beş erkek çocukları dünyaya gelmiştir. Süheyl ve Behzat babalarının deyimiyle “armut ağacının dibine düşmüş” ve tiyatrocu olmuşlardır.

1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.

Nejat Uygur Hayatının son yılları ve Ölümü:

Uygur, 10 Eylül 2007’de beyin damarlarında oluşan bir tıkanıklık nedeniyle vücudun sol tarafında kısmî felç geçirmiştir. Sağlık durumuna ilişkin yapılan basın toplantısında Uygur’un sol kolunu hareket ettiremediği, yüzünde kayma olduğu, bacağında biraz hareket olduğu, konuşmasının ise düzgün olduğu ifade edilmiştir.Oğulları Süheyl ve Behzat Uygur son açıklamalarında Nejat Uygur’un artık geçmişiyle yaşadığını söylemişlerdir.

Usta tiyatro sanatçısı Nejat Uygur, uzun süre hastanede tedavi görmesine rağmen 18 Kasım 2013 günü saat 19:57 civarlarında solunum yetmezliği (respiratuar yetmezlik) sebebiyle Medistate Kavacık Hastanesi’nde, 86 yaşında hayatını kaybetti. Teşvikiye Camii’nden kaldırılan cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Ödülleri

  1. 2007 – Altın Kelebek TV Yıldızları Yarışması “Tiyatroya Destek Yılı Özel Ödülü”
  2. 2006 – Kemal Sunal Kültür Sanat Ödülü “En İyi Tiyatrocu”
  3. 1999 – 22. Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri “Belkıs Dilligil Onur Ödülü”

Önemli tiyatro oyunları

  1. Alo Orası Tımarhane mi?
  2. Aman Özal Duymasın
  3. Benim Annem Evden Neden Kaçtı
  4. Cibali Karakolu
  5. Hanedan
  6. Hastane mi? Kestane mi?
  7. Kaynanatör
  8. Miğferine Çiçek Eken Asker
  9. Minti Minti
  10. Sizinki Can da Bizimki Patlıcan mı?
  11. Son Umudum Milli Piyango
  12. Şeyini Şey Ettiğimin Şeyi
  13. Şeytandan 29 Gün Evvel Doğan Çocuk (Minti Minti 2)
  14. Zamsalak

Filmleri

  1. 2007 – Beyaz Melek
  2. 2004 – Vizontele Tuuba
  3. 1974 – Cafer’in Nargilesi
  4. 1971 – Cafer Bey İyi, Fakir Ve Kibar
  5. 1970 – Cafer Bey

Videoları

Fotoğrafları

Hüseyin Kara

MaksatBilgi'de Genel Yayın Koordinatörüyüm . Aynı zamanda da MaksatBilgi'nin gelişimi adına, yazılarımla destek veriyorum.

2 Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu