Sağlıklı Yaşam

Nasır Nedir, Nasıl Oluşur?

Cildin dış ortam ile teması çeşitli cilt hastalıklarına sebebiyet verebilmektedir. Bu hastalıklardan biri de nasırdır. Nasır nedir, nasıl oluşur gibi tüm soruların yanıtları ve nasıl hakkında her şey bu yazıda!

nasır nedir

Nasır Nedir?

Nasır, her yaştan insanda görülen önemli bir cilt hastalığıdır. Nasır olarak adlandırılan ölü dokular basınç ve sürtünme gibi nedenlerle gelişen ağrılı bir hastalıktır. Başlangıçta pek belirti göstermese de zamanla ciddi sorunlara yol açabilen nasırın tedavisi edilmesi önemlidir.

Nasır yaygın olarak ayak topuğunda ve ayağın dördüncü parmağı ile serçe parmağının arasında görülmekle birlikte ellerde de görülebilir. Derinin kalınlaşması baskının artmasına neden olduğundan her basınçta daha çok ağrı yapar.

Nasır kallus tipi korn tipi olmak üzere iki tipte görülür. Düz ve çok derine gitmeyen kallus tipi nasırlar ağrısız veya hafif ağrılıdır ve ellerde de görülebilir. İçeriye doğru kök yapan nasırlar korn tipi nasır olup hem sert hem de yumuşak olabilir. En çok ağrı yapan bu nasır tipi, ayağın kemikli bölgelerinde sert şekilde görülür.

Ayakları çok fazla terleyen, çok fazla ayakta duran, ayak sağlığına uymayan ayakkabılar giyen kişilerde ayak nasırı daha sık görülür. Topukların yan ve arka kısımlarında görülen nasır tipi tohum nasırı olarak da bilinir.

Nasır Belirtileri

Nasır özellikle parmak aralarında oluştuğunda ilerleyip ağrı artana kadar fark edilmez. Nasır türleri fark etmeksizin en çok görülen nasır belirtileri şunlardır: Nasırın bulunduğu bölgede belirgin ağrı hissi, kalınlaşma ve sertlik, ağrının olduğu bölgede renk değişimi, iltihaplanma, nasırın uç bölgesinin oluşumu.

Nasırın oluşumu virüs veya bakteriden kaynaklanmadığı için nasır bulaşıcı değildir. Nasır oluşumu basit önlemlerle engellemek mümkündür. Nasır oluşumunu önlemek için şunları yapmalısınız:

  • Ayağı nemli bırakmayın ve terletmeyen pamuklu kumaştan üretilmiş çoraplar tercih edin.
  • Ayakkabıları özel taban veya silikon ile destekleyin.
  • 6 cm’den fazla topuklu ayakkabılar tercih etmeyin.
  • Ayaklarınızı her gün yıkayın ve düzenli olarak E vitamini içeren soğuk sıkım yağlar ile masaj yapın.
  • Ellerinize nemlendirici krem sürün.
  • El, ayak ve dizin sürekli sürtünmeye maruz kaldığı bir meslek grubunda çalışıyorsanız çeşitli destek ekipmanları kullanarak bu bölgeleri koruyun.
  • A ve E vitamini içeren sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin.

nasir 3

Nasır Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nasır tedavisi olan bir hastalıktır. Başlangıç aşamasında banyoda ya da banyo sonrasında ponza taşı kullanılabilir. Salisilik asit veya trikloroasetik asit içeren nasır bantları ölü derileri parçalayarak nasırın yok olmasını sağlar. Aspirin de nasır tedavisinde etkili olabilir. 5-6 adet aspirini ezip limonla macun haline getirin ve nasırlı bölgeyi ovduktan sonra 10- 15 dakika kadar sıcak havlu kapatıp bekleyin.

Beyaz sirke ve limon karışımı nasırın kimyasal reaksiyonla parçalanıp yol olmasını sağlar. Nasır tedavisi doğal olsun istiyorsanız sirkeli limonla ovup nasırın olduğu bölgeyi bandajlı olarak ertesi sabaha kadar bekletebilirsiniz. Uygulama sonrasında zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı veya badem yağı kullanarak masaj yapabilirsiniz.

Evde uygulanan tedavi yöntemleri etkisiz kalıyorsa ya da nasır iltihaplıysa nasırın boyutuna, türüne ve belirtilerine göre ilaç ya da cerrahi yöntemler uygulanır. Nasırı dondurma, koterle yakma, radyo frekans tedavisi ve ameliyat nasırı tedavi etmek için uygulanan yöntemlerdir.

Pek çok nasırın neşter ile alınması anestezi gerektirmez. Son yıllarda uygulanan en popüler nasır tedavisi olan radyo frekans tedavisinde dikiş atmak gerekmez. Diğer yöntemlerden koterle yakma hafif bir yanma hissine neden olabilirken azot gazı ile dondurma ağrı veya acı yaratmaz.

Not: Nasırlı kesici delici aletler ile kazımaya çalışmayın. Şeker hastasıysanız evde tedavi yöntemleri uygulamadan önce uzman bir hekime başvurunuz.

İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu