Tarih

Mısır Mitolojisi Tanrıları ve Tanrıçaları Kimlerdir?

instagram takipçi hilesi

Geçmişte, dünyanın doğası son derece karmaşıktı ve gizemle kaplıydı. İnsan dünyasında bilinmeyen ve son derece gizemli birçok olay gerçekleşti. Ardından, doğal ve doğaüstü olanı anlamaya yardımcı olan Mısır tanrıları ve tanrıçaları geldi. Büyüleyici bir evreni simgeleyen eski Mısır mitolojisi, bu tanrıların efsaneleriyle doludur. Öyle ki modern dünyadaki bazı ritüeller hala bu kültürün izlerini taşımaktadır.

Mısır Mitolojisi

Eski Mısır tanrıları ve tanrıçaları günlük yaşamın önemli bir parçasıydı. Dolayısıyla Mısır panteonunun iki binden fazla tanrıya ev sahipliği yapması şaşırtıcı değil. Bunlar arasında İsis, Osiris, Horus, Amon, Ra, Hathor, Bast, Thoth, Anubis ve Ptah en ünlüleri iken, başkaları tarafından yaratılan mitler ve efsaneler zaten tarihe geçmiştir.

Mısır Mitolojisi Tanrıları ve Tanrıçaları Kimlerdir?

Amon – Doğurganlık ve Yaratılış Tanrısı

Tanrıların ve insanların kralı Amun, Mısır mitolojisinde yaşayanlara ve ölülere hükmederdi. O, evrenin yaratıcısı ve en büyük tanrısıdır. Thebes’in koruyucu azizi olmasına rağmen, Amun’un üstünlüğü, eski Mısır krallığı (MÖ 2686-2181) döneminde Ra iktidara geldiğinde değişmedi. Yeni Mısır Krallığı (MÖ 1570-1050) döneminde, Amun ile birlikte eşi tanrıça Mut ve oğlu Kongsu’ya da tapılırdı. Amun’un rahip eşleri, sosyal statü açısından firavunlarınkine benzer bir güç konumuna sahipti. Amun, Luksor’daki Karnak’ta kaldığı süre boyunca bir koç veya kaz olarak tasvir edilirken, genellikle çift taçlı bir insan olarak tasvir edildi.

misir mitolojisi tanrilari ve tanricalari kimlerdir4

Ra- Güneş Tanrısı

Mitolojik güneş tanrısı Ra, güneşin ve Giza piramitleri de dahil olmak üzere Mısır’daki diğer her şeyin kişileştirilmesidir. Ra kaos değildir, evreni kendisi yaratarak düzen getirir. Nihai ve evrensel hükümdar olan bu Mısır tanrısı, hem yaşayan hem de ölü olan tüm gezegenleri yönetir. Yağmur tanrıçası Tefnut da dahil olmak üzere diğer birçok tanrının babasıdır.

Osiris- Yer Altı Tanrısı

Mısır mitolojisi, Osiris ve efsaneleriyle büyüleyici bir evren yarattı. Efsaneye göre, Amun’un büyük torunu ve yeraltı dünyasının hükümdarı Osiris, kötü şöhretli çöl tanrısı kardeşi Seth tarafından öldürüldü. Daha sonra annelik ve şifa tanrıçası İsis ve gökyüzü tanrısı Horus tarafından diriltildi. İsis, Osiris’in kız kardeşi ve karısıydı. Horus, İsis’in oğlu Osiris’in oğludur. Osiris dirildikten sonra, ölüleri yönettiği ve yargıladığı yeraltı dünyasına girdi. Osiris, yeşil tenli ve sivri sakallı bir mumya olarak tasvir edilmiştir.

misir mitolojisi tanrilari ve tanricalari kimlerdir3

İsis- Güzellik, Aşk ve Sadakat Tanrıçası

İsis, güzellik tanrıçası; Mut-Netier, Batı Kekau’nun “Tanrıların Annesi” ve “Büyük Büyü” olarak da bilinir. Zaman, yaşam, ölüm ve öbür dünya dahil olmak üzere insan yaşamının her yönüyle etkileşime giren süper bir tanrıçadır. Yeraltı dünyasının hükümdarı Osiris’in karısı ve kız kardeşi ve gök tanrısı Horus’un annesidir.

Shu- Hava Tanrısı

misir mitolojisi tanrilari ve tanricalari kimlerdir1

Shu tanrısı hem kız kardeşi hem de eşi olan Tefnut ile Mısır’ın ilk tanrısından birisidir. Shu’nun karısı Tefnut, yağmur tanrıçası olarak bilinir. Birlikte havaya ve güneşe hükmetmişlerdir.

Mısır Mitolojisi Tanrıları ve Tanrıçaları İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu