Meyveli Yoğurt Çocuklara Neden Verilmemeli? Zararları Nelerdir?
Meyveli yoğurt hemen hemen tüm çocukların keyifle tükettiği, lezzetli ve sempatik gibi görünen bir gıda maddesidir. Ancak göründüğü kadar da masum değildir. Raflarda rengarenk duran; çilekli, muzlu, karışık meyveli gibi bir çok çeşidi olan bu yoğurtlar; içeriğinde bol miktarda bulunan katkı maddeleri, renklendiriciler ve tatlandırıcılar sayesinde, fayda değil zarar getiriyor. Peki meyveli yoğurt çıkış noktası neydi, zararları neler ve korunmak için neler yapılabilir..? Tüm bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Bizlerin ve çocuklarımızın damak tadı aslında uzun yıllardır yoğurdun o ekşi doğallığına alışkındır. Ancak Avrupa’da insanların damak tadı bu ekşiliğe yabancıdır. Bu nedenle Avrupalı 20. yüzyıla dek yoğurdu oldukça seyrek tüketmekteydi. Bunu fark eden bazı yoğurt üretim firmaları, yoğurdu şekerle buluşturarak çok daha yüksek oranlarda tüketim sağlanabileceği düşüncesiyle yola çıktılar. İlk adımı ise 1933 yılında atarak, yoğurda meyve reçeli eklediler. Ve böylece meyveli yoğurt fikri hayata geçmiş oldu.
İşte o günden sonra bu sistem ilerledi ve arz- talep meselesi haline geldi. Yoğurdun o ekşi ve keskin tadına yabancılaşmaya başlayan çocuklar bu ürüne yöneldi. Üstelik aileler de ”aman yeter ki yoğurt yesin, vitamin alsın” diyerek ürünlere karşı yoğun bir ilgi gösterdi. Buna karşılık yoğurdun keskin tadını örterek tüketiciyi daha fazla çekmek amacıyla şeker oranı yükseltildi. Bu durum ise sağlığa zarar veren, ancak vazgeçilemeyen bir döngüyü meydana getirmiş oldu.
Meyveli Yoğurt Tüketimi Nelere Yol Açar, Ne Yapmak Gerekir?
- İçerdiği gıda boyaları sebebiyle alerjik semptomlara, astım veya bronşit gibi üst solunum yolu ile ilgili problemlere yol açabilir.
- Tek bir pakette; ortalama 10 gram, yani 5 adet küp şekere denk gelebilecek oranda tatlandırıcı olduğu söylenmektedir. Bu da ileride diyabet ya da damar tıkanıklığı gibi bir takım kronik hastalıklara sebep olabilir.
- Çocukluk çağı obezitesi oldukça önemli bir problemdir ve bu besin maddesinin de bu hastalıkta payı olabileceği belirtilmektedir.
- Çocuğun damak tadının tatlı yönde gelişmesini sağlayarak, günlük şeker tüketiminin artmasına yol açabilir.
- İçerisinde bulunan katkı maddeleri nedeniyle çocukta bir takım davranış problemlerinin oluşmasında rol oynayabilir.
Bu noktada meyveli yoğurt tüketimine karşı yapılması gerekenler ise şöyle özetlenebilir;
- Öncelikle çocuğa meyveyi ve yoğurdu farklı farklı zamanlarda vermek ve damak tadının ekşi- tatlı ayrımına varmasını sağlamak
- Hazır yoğurt yerine kendi yaptığımız ev yoğurdunu tüketmek ve bu keskin tada çocuğu adapte etmek
- Market raflarında veya akranlarında görüp meyveli yoğurt isteyen çocuğa, evde; taze meyveleri ev yoğurdunun içinde karıştırarak, bir kokteyl hazırlamak ve durumu eğlenceli hale getirmek.