Keneler tarafından bulaşan bir hastalık olarak bilinen Lyme hastalığı adını Amerikanın kenti olan Lymeden alır. İlk olarak 1975 yılında bu hastalık tespit edildi.
Lyme Hastalığı Etkenleri
Lyme hastalığı sebeplerinden biri Borrelia geni olan bakteridir. Bu hastalığın etkenleri 1982 yıllarına kadar bulunamadı. Kene ısırmasından dolayı bulaşan hastalığın semptomları bulunmaktadır. .
Lyme Hastalığı Semptomları
Hastaalığın belli başlı semptomları şunlardır;
- Baş ağrısı
- Halsizlik
- Ateş
- Artrit
- Depresyon
- Kas ağrıları
- Unutkanlık
- Kramplar
- Denge bozukluğu
- Baş dönmesi
- Vücutta ağrılar
- İşitme sorunları
- Görme sorunları
- Konsantrasyonda güçlük
- Erythema migrans
- Mental kapasite sorunları
LYME HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
Hastalık 3 evrede görülür.
- Vücuda yayılmamış olması
- Vücuda hastalığın yayılmaya başlaması
- Hastalığın tüm vücuda yayılması
1.evrede bakterinin kapılmasından haftalar ya da günler sonra ortaya çıktığı görülür. Belirtileri nezleye benzeyen hastalığın belirtileri ise;
- Baş ağrısı
- Ateş
- Sertleşmiş boyun
- Kas ağrıları
- Halsizlik
Kene ısıran bölge kızarık düz veya şiş olabilir. Kızarıklığın tedavisi olmadığı zaman 4 hafta süre ile iyileşmektedir. Hastalığın belirtileri bazen kaybolup tekrar ortaya çıkabilir. Tedavi edilmediği durumlarda eklemler ve kalbi etkilemektedir.
Lyme Hastalığının 2 Evresi:
Hastalığın 2. evresinde şu belirtiler ortaya çıkar.
- Kalp çarpıntısı
- Göğüste ağrı
- Nefes darlığı
- Bölgede kızarıklık ve ağrı
- Yüz kaslarının zayıflaması ve paraliz
Lyme Hastalığının 3. Evresinin Belirtileri:
- Eklemlerde görülen şişme
- Kasların güçsüzleşmesi
- Uykuda bozukluk
- Karıncalanma ve uyuşukluk
- Görmede bozukluk
- Hafıza ve düşünme problemleri
- Kas hareketlerinde istem dışı etkiler
Lyme Hastalığının Teşhisi Nasıl Olur?
Hastalığın ilk şüphesi kene ısırması nedeni ile ortaya çıkan belirtilerdir. Hastalığın belirtileri varsa İki aşamalı kan testleri ile kesin teşhis konularak hastalığın tanısı konulur ancak testin erken yapılması hastalığın ortaya çıkmasında aldatıcı sonuçlar verebilir. Antikorlar gelişmediği için ancak hastalığın olup olmadığı haftalar sonrada ortaya çıkabilir. Kişide herhangi bir belirti görülmediyse testleri yaptırmaya gerek yoktur.
Lyme Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalık antibiyotik ile tedavi edilmektedir. Hastalığın evrelerine göre antibiyotik dozu ve çeşidi değişmektedir. Tedavi sürecinde hasta doktor kontrolünde olmalıdır.
Erken Tedavi Aşaması
Lyme hastalığı antibiyotiklerle tedavi edilir. Kullanılan antibiyotikler belirtilere ve hastalığın evrelerine göre değişkenlik gösterebilir. Antibiyotik tedavisi aşamasında hasta doktor kontrolünde olmalıdır.
Lyme hastalığında genelde semptomlar 3 hafta içinde geçse de erken tedavi çok önemlidir. Antibiyotik tedavisi katkısı ile erken tedavi sayesinde Lyme hastalığı hızlı bir şekilde iyileşebilir.
İleri Tedavi Aşaması
İleri Lyme hastalığının tedavisinde tedavi sürecini ve seçeneklerini doktor hastalığın durumunu değerlendirerek belirlemektedir. İleri aşamadaki hastalık için nonsteroidik Anti Enflamatuar ilaçlar eklemlerin ağrılarında kullanılan ilaçlardır. Eklem ağrıları için antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Eklemlerin zarar görmesinden dolayı antibiyotik tedavisi daha uzun süreli olacaktır.
Uzun Süreli Antibiyotik Kullanımı
Kronik ağrıların tedavisi için sinir sistemi ve karıncalanma gibi durumlar için kullanılmaktadır.
Antibiyotik Ve Dİğer Tedavi Yöntemleri
Hastalığın 3. evresinde düzensiz kalp atışları ve perikard iltihabının tedavisi için kullanılmaktadır. Nadir görülen bu sorunlar zamanla kendiliğinden de düzelmektedir.