Küyerelleşme Nedir?
Küyerelleşme Nedir? Ne için ortaya çıkmıştır? Türkiye’de Küyerelleşme örnekleri nelerdir?
Küyerelleşme Nedir?
Küreyerelleşme nedir sorusunun cevabı aslında küreselleşme ve yerelleşme kelimelerinin birleşmesiyle hayatımıza girmiştir. Küreselleşme evrensel olan ve tüm dünyada bilinir bir anlam taşımakta iken yerelleşme sadece bölgesel olarak bilinen şeylerken. Bu kavramların birleşmesi farklı şeyler yaratmaktadır. Küyerelleşme evrensel olanın yerelleşmesi anlamı taşır.
İlginizi Çekebilir: Küreselleşme Nedir?
Küyerelleşme ne için ortaya çıkmıştır?
Küyerelleşmenin niçin ortaya çıktığı konusunda tüm dünyanın ortak olduğu fikir ise ekonomik temellidir. Pazarlanan mal ve hizmetin pazarının ve satışlarının artması amaçlandığı için bu kavram günümüz dünyasında aşırı popüler bir kavramdır. Yeni çıkan bir ürünü evrensel olarak tanıtan bir firma bunu bazı yerel pazarlarda da popüler kılmak için bu kavram üzerine çalışmalar yapmaktadır. Bunlar giyim, gıda, içecek vb. diğer ürünlerde sıkça görülmektedir.
Türkiye’de Küyerelleşme örnekleri nelerdir?
Küyerelleşmenin en büyük örneklerini Türkiye pazarında görmek mümkündür. Bunları çoğu zaman hepimiz gördük ve hepsine yabancı değiliz. Şimdi Sizler için bunları sıralayacağız.
1- Ramazan sofrası ve CocaCola
Ramazan ve Coca Cola normalde alakasız ama pazarlama tekniğiyle vazgeçilmez bir ikili unsur haline getirilmiştir. CEO Müslüman değilken, Müslümanların ramazanda vazgeçilmez içeceği olarak kola reklam çalışmaları oldukça başarılı olmuş ve ramazanlarda her sofrada yer edinmiştir.
2-Sushi çiğköfte veya taco çiğköfte
Bir biriyle tamamen alakasız olduğu gibi, tamamen uzak coğrafyaların yiyecekleri küyerelleşme ile iç içe geçmiş ve büyük ilgi görmüştür. Sushi şeklinde hazırlanan çiğköfte ve aynı zamanda taco çiğköfte Türkiye de büyük ilgi görmüş ve oldukça çok satışı gerçekleşmiştir.
3- Ramazan menülü FastFood zincirleri
Türk kültüründe fast food yoktur ve genelde dönerler fastfood olarak bilinse de bunlar, sağlıklı besinlerdir. Ama Küyerelleşme birlikte ramazan menülü burgerler ve diğer yiyecekler pazarlanmaya başladı. Ramazanda ev yemekleri yenirken artık günümüzde insanlar, dışarıda ramazan menüleriyle yeme alışkanlıkları geliştirdiler. Küyerelleşme ramazanda da etkisini gösterdi ve pazarını genişletti.
4- Taco Döner
Döner Türk mutfağının bir ürünüyken, Taco meksika mutfağına ait bir yemektir. Pazarda etkin olmak isteyen bazı firmalar bu iki kavramı küyerelleştirerek hayatımıza sokmuşlardır.
5- Monapoly Türkiye
Monapoly tekelleşmenin en somut örneğini gösteren oyunken ve küresel anlamda bu kadar popülerken, bunun Türkiye versiyonu da Küyerelleşme için atılmış en somut adımdır. Amaç ise Türkiye pazarında da yaygınlaşmak ve kazancı arttırmak.
6- Lay’s markası ve Ayşe Teyze
Lay’s cips markasının Türkiye de çok satış yapması için yerli halktan birini reklam yüzü yapmış ve Lay’s yıllarca yerel bir marka olarak akılda kalınması amaçlanmıştır. Sizlerde eskiden Lay’s yerken, cipsin ham maddesi olan patatesin Ayşe Teyzenin bahçesinden toplanan patates olduğunu düşünenlerden misiniz?
7- Rayting yapan küresel kanalların yerelleşen yarışmaları
Özellikle ülkemizde çok severek izlediğimiz programların aslında küyerelleşme örneği olduğunu unutmayalım. Örneğin The Voice yarışması ABD merkezli ve en çok izlenen programlardan biri iken, Ülkemizde O Ses Türkiye olarak girmesi buna bir örnektir.
8- Soğuk Çay Didi, Lipton ve diğer markalar
Çay Türk kültürünün bir parçasıdır ve sıcak içilir. Dünya devleri pazarda daha çok ürün satmak adına soğuk çayı çıkarmış ve pazarda büyük kitlelere ulaştırmıştır. Bu sayılanlar arasında bize ait olan tek şeyin küreselde bu derece pazarlanması ülkemiz için oldukça iyidir.
İlgili Videolar
Kaynak: 1