Son Zamanların En Yüksek Bütçeli 10 Dizisi
Severek izlediğimiz, karakterleriyle birlik olduğumuz, yeri geldiğinde savaştığımız favori dizilerinizin çekilirken harcanan paralarından haberdar mısınız? İşte karşınızda severek izlediğimiz son yılların en yüksek bütçeli 10 dizisi.
Günümüzde televizyon kanallarının haricinde git gide çoğalan ve kitlesi oluşan digital dizi/film platformlarının da artmasıyla dizilerin kalitelerinde bir hayli yükseliş oldu. Tabi ki bu durum projelere yüksek bütçeli şanslar verilmesine yol açtı.
Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz dizilerin bütçeleri günümüz şartları düşünülünce çok normal gelsede bizim sektörümüzle karşılaştırılınca çok uçuk rakamlar olduğunu görebiliyoruz. Birçoğunu dizi severlerin kesin izlediğine emin olduğum diziler arasında sizleri çok şaşırtacak olanlarında bulunduğunu düşünüyorum.
İşte son zamanların en yüksek bütçesine sahip diziler
1- The Pacific
Steven Spielberg ve Tom Hanks’in yapımcılığını üstlendiği 2. dünya savaşını konu alan mini seri 2010 yılında 10 bölüm olarak yayınlanmıştır. HBO yapımı olan dizideki çatışma sahnelerinin gerçekçiliğinden dolayı çok olumlu eleştiriler almıştır. 200 milyon dolarlık bütçesiyle tüm zamanların en büyük prodüksiyonlu tv dizisidir. Bölüm başı bütçesi 10 milyon dolardır.
2- Game of Thrones
HBO‘nun son yıllarda herkesin diline doladığı, George R. R. Martin’in dünyayı peşinden sürükleyen dizisi Game of Thrones şüphesiz büyük paraların döndüğü bu sektörde yepyeni bir dönem açmıştı. Gerçek dünyayı fantastik dünya ile birleştirip yarattığı evrende herkesi bir hanedanlığa çeken, hayranları birbirine düşüren yaptığı finalle çoğu insanı yıkan Game of Thrones’un bütçesi dudak uçuklatan cinstendi.
8. yani final sezonuna kadar 10 milyon dolar olan bölüm başı bütçeleri son sezonda yerini 15 milyon dolara bıraktı. HBO’nun bu sezon için toplamda ayırdığı 90 milyon dolardan 3. bölüm için 20 milyon dolar harcandığı söyleniyor. Sağlam kadrosu ve sinematografisiyle bugüne kadar gelmiş geçmiş en iyi diziler arasına adını yazdıran Game of Thrones’un harcadığı ve kazandırdığı paraları sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum. Ah bir de o finali öyle olmasaydı…
3- The Crown
The Crown dizisi Game of Thrones kadar popülerliğe sahip olmasa da İngiltere severlerin başta olduğu bir kitleye sahip olan en çok sevilen dönem dizilerindendir. Dizi İngiliz Kraliyet ailesinin hayatını ele alıyor. İngiltere Kraliçe’si 2. Elizabeth’in merkezinde yaratılan dizinin bölüm başı bütçesi 13 milyon dolar! Netflix orijinal serilerinden olan bu yüksek bütçeli dizi savaştan sonraki İngiltere’yi anlatan biyografik bir yapımdır.
4- E.R.
NBC yapımı olan 1994 yılında yayınlanan dizi tam 15 sene boyunca çok büyük bir başarı elde etmiştir. Dizi tarihinin en uzun soluklu medikal-hastane dizisi olan E.R. yerini bu sene Grey’s Anatomy’e devretti. Acil servisin travma vakalarının eksik olmadığı doktor yaşamını, iç dünyalarını ve ilişkilerini ele alan dizinin bölüm başı bütçesi 13 milyon dolardı. ABD’de reyting rekorları kıran yüksek bütçeli bu dizinin kadrosunun başında Anthony Edwards, George Clooney bulunuyordu.
5- The Get Down
Yönetmenliği Bahr Luhhrmann’ı yaptığı Netflix serisi olan The Get Down, Netflix’in 2. sezon onayı vermediği ilk dizidir. Çoğu izleyicisine göre fiyasko olan dizi 70’lerin hip hop anlayışını, discolarını ele alır. Netflix’in bölüm başına 11 milyon dolar bütçe ayırdığı Get Down en pahalı dizilerinden biri olmuştu. Dizinin iptal sebeplerinden biri de müziklerin telif hakları dizinin bütçesini aşması olduğu söyleniyor.
6- Westworld
Western ve bilimkurguyu birleştiren son zamanlarda yaratılan en kaliteli yapımlardan biri olan Westworld ilk sezonuyla ortalığı dağıtmıştı. Jonathan Nolan ve eşi Lisa Joy’un yaratıcı olduğu dizi çok güçlü bir kadroya sahip. Bu kadrodan kötü oyunculuk performansı çıkmaması da diziyi izlemek için yeterli oluyor zaten. Fütüristik bir yapım olan Westworld merkezine ‘yapay zekanın doğuşunu‘ alır. HBO yapımı olan dizinin bölüm başı bütçesi 10 milyon dolardır.
7- Friends
NBC tarafından 1994 – 2004 yılları arasında yayınlanan sitcom dizisi Friends, Amerikan tarihinde en çok izlenen komedi dizidir. Halen bile ciddi bir kitleye sahip dizi Manhattan’da yaşayan bir grup arkadaşın hayatı üzerine döner. Final bölümü 52.5 milyon izleyiciyle 2000’li yılların en çok izlenen bölümü olmuştur. Yayınlandığı dönemlerde içerdiği kişi, ortam ve tarzlarıyla tüm dünyayı etkileyen bir diziydi. 25 dakikalık bölüm sürelerine sahip dizinin bölüm başı bütçesi 10 milyon dolardır.
8- Sense 8
Dünyanın 8 farklı yerindeki 8 insanın zihinleriyle bağlantılı olmalarından kaynaklı gizemli olayları konu alan oyunculukları ve konusuyla çok dikkat çeken bir dizi olmuştur. Her bölümünde farklı bir şehri gezdiren dizinin çok sürükleyici bir anlatımı vardı. Birinci sezonunun akıcılığı ile ikinci sezon birbirini muhteşem bir şekilde tamamlasa da 3. sezonu göremeden iptal edildi. Büyük bir kadrosu ve yorucu bir mekan akışı olan dizinin bölüm başı maliyeti 9 milyon dolardı.
9- Rome
BBC ve HBO’nun ortak yapımı önemli dizilerden biri olan Rome iki sezon sürmüş olan bir mini dizi serisidir. Julius Caesar dönemindeki Roma İmparatorluğu’nun mücadelelerini ve aynı zamanda ülke içindeki çekişmeleri anlatır. Çok sayıda ödül alan Rome dizisinin bölüm başı bütçesi 9 milyon dolardır.
10- Marco Polo
Netflix original dizisi olan Marco Polo, ünlü Venedik gezgininin hayatını ele alır. Moğol İmparatorluğu Kağan’ın ve Kubilay Han’ın hüküm sürdüğü yıllarda geçen dönem dizisi olan Marco Polo’nun Netflix’e 2 sezon sonunda kaybettirdiği 200 milyon doların ardından iptal edilmesi hayranlarını bir hayli üzmüştü. Dizinin bölüm başı bütçesi 10 milyon dolardı.