Yaşam

Kordiseps Mantarı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kordiseps Mantarı Nedir?

kordiseps 10

Kordiseps sporları mantarları, karınca gibi küçük boyuttaki hayvanların iç organlarına ve beynine yerleşir. Bir vernik karıncasının bedenine yerleşen kordiseps mantarı sporu, belirli bir süre sonrasında vernik karıncalarında korkutucu belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur.

Karıncanın zehirlenmiş olan beyni bir bakıma mantar sporlarının kontrolü altındadır ve mantar sporları karıncayı kendi istekleri doğrultusunda yönlendirebilmektedirler.

Diğer Karıncaların Fark Etmesiyle Koloniden Uzaklaştırılır

kordiseps 8

Yön duygusunu yitirmiş olan karınca çenesini bir sapa geçirerek işçi karıncalar tarafından fark edilen sporlanmış karıncalar çok çabuk koloniden def edilir. Çünkü karınca üzerinde yetişecek olan mantar sporları bütün koloniyi yok edebilirler.

Beyninden Çıkar

kordiseps 2

Fotoğrafta görüldüğü üzere bir süre sonra karınca üzerindeki bu tuhaf mantar türü büyümeye başlamaktadır. Kordiseps mantarının baş tarafı, karıncanın beyninden çıkarak üç haftada büyüyebilir.

Olgunlaştığında Yeni Sporlar Ürer

kordiseps 9

Mantar olgunlaştığı zaman uçlarındaki ölümcül sporlar etrafa saçılarak karıncalar ve böcekleriçin ciddi anlamda tehdit oluştururlar. Ayrıca bu katil mantarının tek kurbanı karıncalar değildir. Kordiseps mantarının yüzlerce farklı türü mevcuttur. Şaşırtıcı derecede her bir tanesi farklı bir böcek üzerinde uzman hale gelmiştir.

Çin’de Bulunur

kordiseps 3

Bu garip canlı Çin’in Tibet, Thiskhai, Sçuan ve Yunnan gibi eyaletlerinde, 3500 rakımlı dağlık bölgelerde yaşamaktadırlar.

Kışın toprak altında üzeri tüyler ile kaplı bir koza şeklinde yaşayan bu canlı, yaz mevsimindeyse tüylerinin bir bölümü toprak üstüne çıkıp sürgün şeklini alırken bir bölümü de kök olup yayılırlar.

Kelebek Kurtçuğu Üzerinde Yaşar

kordiseps 7

Bu durumda Kordiseps mantarı sporları oluşmaya başlamıştır. Söz konusu spor, kelebek kurtçuğu üzerinde asalak olarak yaşamaktadır. Bu parazite tepki vermeye başlayan kurtçuk ta bir süre sonra toprağın altına girmektedir.

Bu parazit, kurtçuğun beynini işgal etmiştir. Parazit ise kışın bakteriye evrilmektedir. Bakteri, kurtçuğun iç organlarını yiyerek yok eder. Ancak kurtçuğun saydam haldeki dış tabakası olduğu gibi kalır. Bu süreç boyunca belirleyici olan bu durum kordiseps larvasının yaşam şeklidir.

Larva (kordiseps kurtçuğu), iki yıl süren toprak altı yaşam süresi boyunca bitkilerin ve yüksek dağ ağaçlarının kökleri ile beslenerek yaşamlarını sürdürürler. Kordiseps larvası; oksijensizlik, ağır açlık ve soğuk ortama karşın yaşama yeteneği gelişmiştir. Bu canlı türü doğal antibiyotik yapısı ile hastalıklara iyi gelen birçok ilaçta kullanılmaktadır.

İlaç Haline Getirilir

kordiseps 1

Kordiseps mantarlarının; siroz, enfarktüs, idrar yolları iltihapları, böbrek, ,sarılık, tüberküloz, zatürre, bronşit, damar sertliği, prostat ve astım ve diğer karaciğer problemlerine karşı oldukça yararlı sonuçlar verdiği bilinmektedir.

Katil Kordiseps Mantarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu