Köpek Sahipleneceklerin Bilmesi Gerekenler
Hepimiz kendimize göre belirli ölçülerde hayvan severiz. Kimimiz yolda sokakta her yerde gördüğümüz kedi köpek gibi hayvanları bağrımıza basar adeta bir çocuk gibi severiz. Kimimiz de korku ya da hijyen gibi sebeplerden dolayı sadece uzaktan severiz. Kimimizde ise bu sevgi o kadar fazladır ki onlarla evimizi paylaşırız.
Evde bakılması en çok tercih edilen hayvanlardan biri de köpektir. Köpekler eskiden beridir sadık dostlar olarak bilinir. Bu yüzden insanlara en yakın hayvanlardan biridir. Son zamanlarda pet shoplardan evcil hayvan almak yerine barınaklardan köpek sahibi olanların sayısı da oldukça fazladır. Hatta hayvanseverler bu duruma daha çok önem vermekteler.
Onları evimize alarak hayatımıza ortak ederiz. Bununla birlikte onun sorumluluğunu da almış oluruz. Köpeğinizi günde iki kez dışarı çıkarmak, düzenli aralıklarla karnını doyurmak, eğitmek, fiziksel temaslar kurmak görevlerimiz arasına girer. Bunun dışında eğer bir köpeğiniz varsa geceleri başka yerde kalmayı ya da tatil yapmayı unutun.
Güvenebileceğiniz ve köpeğinizin de alışık olduğu bir yakınınız yoksa köpeğinizi yalnız bırakarak bir yere gitmek oldukça zordur. Çünkü köpekler sahiplerinden uzak kalmayı istemezler ve döndüğünüzde size uzak davranabilirler.
Köpekler kedilere göre daha duygusal hayvanlardır. Örneğin kediler mamalarını yedikten sonra evin bir köşesinde inzivaya çekilirler fakat köpekler sizden ilgi beklerler. Bir iki saat ilgi görmediklerinde bu durumdan olumsuz yönde etkilenirler.
Eğer yavru bir köpeğiniz varsa uzun süre sizi göremeyip yalnız kaldığında farklı şekillerde tepki verirler. Mizmizlanıp uluyabilir ya da ağlayabilirler. Bu durumu engellemek için ona evde yalnız kalması gereken durumlar olabileceğini öğretmeniz gerekir. Eve geldiğinizde onunla ilgilenirseniz zamanla bu duruma alışacaktır.
Eğer yetişkin bir köpeğe sahipseniz ve ağlıyorsa bu defa durum daha ciddi olabilir. Böyle bir durumda ilk yapmanız gereken köpeğinizin herhangi bir sağlık problemi olup olmadığını öğrenmektir. Köpeğin herhangi bir hastalığı ya da canını sıkan herhangi bir durum olabilir.
Eğer yaşlı bir köpeğiniz varsa fonksiyonel bir bozukluk onun canını acıtıyor ve bu nedenle ağlıyor olabilir. Özetlemek gerekirse yetişkin bir köpek genellikle fiziksel nedenlerden dolayı ağlar.
Yavru köpekler için bu durum çok sık tekrarlanır hale geldiyse bir veteriner hekimden yardım almanız gerekmektedir. Ağlamak aynı zamanda köpeğinizin sizinle iletişime geçmek için seçtiği bir yol olabilir. Bu nedenle köpeğinizle iletişim kurmalı, onunla yeterli şekilde ilgilenmelisiniz. İhtiyaçlarına kulak vermeli, onu dinlemelisiniz.
Eğer daha önce evde bir köpek bakmadıysanız önceden araştırma yapmalı ve bu sorumluluğu alabileceğinizden emin olmalısınız.