Sağlıklı Yaşam

Köpek Korkusu Nedir? Nasıl Geçer?

instagram takipçi hilesi

Köpek Korkusu Nedir? Nasıl Geçer? Köpekler en sevimli ve arkadaş canlısı hayvanlardan bir tanesidir. Ancak zaman zaman ani tepkiler verebilirler. Bu durumu küçük yaşlarda yaşayan kişiler ise travma yaşayarak, hayatları boyunca köpeklerden korkabilirler.

Köpekler insanların vücutlarında sağladıkları enerjiyi hissedebilen hayvanlardır. Bu yüzden sizin hissettiklerinizi anlarlar ve size o şekilde yaklaşırlar. Eğer ki sevecen ve rahat bir tavır sergiliyorsanız farklı, korkmuş ve endişeli bir tavır sergiliyorsanız farklı tepkiler alabilirsiniz. Köpek korkusu aslında bir fobidir ve tedavi edilebilir.

Köpek Korkusu

Köpek Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Belirli bir tetikleyiciye maruz kaldıktan sonra insanlar bazı belirtiler gösterebilir. Bunlar genel ve spesifik belirtiler olarak kategorize edilebilir. Köpek korkusunun genel belirtileri şunlardır;

  • Aşırı korku
  • Kaygı ve panik
  • Kalp çarpıntısı
  • Terleme
  • Nefes alma zorluğu
  • Baş dönmesi ve mide bulantısı
  • Mide rahatsızlığı
  • Köpek sesi duyunca endişelenme
  • Oyuncak köpek bile tutamama
  • Köpekler ile ilgili videoları izleyememe

Köpek Korkusu

Köpek Korkusunun Tedavisi

Köpek korkusu tedavisi aşağıdaki prosedürleri içerir:

Psikoterapi: Danışmanlık ya da konuşma terapisi, köpek korkusu ile ilgili kaygı ve panik için tercih edilen ilk tedavi yöntemidir. Bir terapist, hastanın korkuları kavramasına, onlarla yaşamayı öğrenmesine ve üstesinden gelmesine yardımcı oldukları seanslar ile yürütülür.

Bilişsel Davranışçı Terapi: Bu daha çok, hastanın düşüncelerini farklı bir yöne yönlendiren bir uyarma ve eylem terapisidir. Terapi aynı zamanda kişinin tetikleyicinin varlığındaki hisleri ve buna tepkisi üzerinde kontrol kazanmasına da yardımcı olur.

Hipnoterapi: Bu terapi, kişinin endişelerini yeniden yapılandırmasına ve korkuyu yönetmesine yardımcı olur. Zihin sakin kalırken, uzman doktor onu rahatlaması için eğitir ve korkuya yardımcı olmak için çeşitli stratejiler sunar.

İlaç tedavisi: Köpek korkusu için özel bir ilaç tedavisi yoktur. Ancak kişi anksiyeteyi kontrol etmek ve panik ataklara yardımcı olmak için semptomatik tedavi alabilir. Depresyon ve diğer duygudurum bozuklukları gibi ilişkili durumlar da ilaç tedavisine ihtiyaç duyabilir. Benzodiazepinler, antidepresanlar vb. ilaçlar, bazı sağlık uzmanları tarafından hastaya rahatlama sağlamak için kullanılır.

Farkındalık: Meditasyon ve yoganın kaygıyı kontrol etmenin etkili yolları olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca zihin üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak ve zihni rahatlatmaya yardımcı olmak için nefes egzersizleri içerir.

Maruziyet tedavisi: Doktorlar önce sanal simülasyonları kullanarak ve ardından gerçek yaşam maruziyetine geçerek, hastayı yavaş bir hızda adım adım tetikleyiciye maruz bırakır. Bu, gözlerinizi kapattıktan sonra bir köpekle karşılaşmayı hayal etmek, bir oyuncak köpeği tutmak, köpekleri uzaktan izlemek, resimlerini görmek gibi adımları içerebilir.

Destek grupları: Benzer durumlarla karşılaşan insanlarla tanışabileceğiniz hem çevrimdışı hem de çevrimiçi pek çok destek grubu mevcuttur. Bu onların daha az yalnız hissetmelerine ve birbirlerine destek olmalarına yardımcı olur. Ayrıca gerektiğinde bir destek sistemine sahiptirler.

Köpek Korkusu

Köpek Korkusu İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi

Başa dön tuşu