Gezi Rehberi

Konya’da Gezilecek Yerler!

konya sehir merkezi

Konya tarihi en eski kentlerinden biridir. Bu nedenle kültür turlarının vazgeçilmezleri arasındadır. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan şehir, yüzyıllar öncesinden günümüze kadar gelen eserler, hanlar, türbeler ve medreseleri ile görülmeye değer bir şehirdir.

Biz de eğer Konya’ya gitmek isterseniz görmeniz gereken yerleri sizler için araştırdık.

Mevlana Müzesi

mevlana muzesi

Hoşgörülü hayat felsefesi ve anlamlı sözleri ile bilinen Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin kabrinin yer aldığı türbe Konya’ya gidenlerin ilk ziyaret ettiği yerlerden biridir. Yeşil kubbeli müzede Mevlana Türbesi’nin yanısıra dergah eşyaları, değerleri el yazmaları ve Hz.Mevlana’nın kıyafetleri ve sabır taşları sergilenmektedir.

Yurtdışından da pek çok ziyaretçisi olan Mevlana Müzesi haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

Karatay Medresesi

karatay medresesi

Karatay Medresesi, Konya’da görülmesi gereken önemli bir tarihi eserdir. Selçuklu Dönemi’nden gelen Medrese, Emir Celaleddin Karatay tarafından yaptırılmıştır. Tek katlı Sille taşından inşa edilmiş bir medresedir.

Hadis ve tefsir okutulmak üzere inşa edilen Karatay Medresesi, yazı ve desenlerle süslenmiş ve Selçuklu döneminin en güzel işçiliklerini sergilemektedir. Haftanın her günü ziyaret edilebilmektedir.

Alaeddin Tepesi

konya alaeddin tepesi alaeddin camii

Alaeddin Tepesi, Konya’nın en yüksek yeridir. Günümüzde mesire alanı olarak kullanın bölgenin yüksekliği 20 metredir. Alaeddin Keylubat tarafından yaptırılan Alaeddin Camii de buradadır.

Bir rivayete göre Alaeddin Keykubat Konya’ya her yerden görülebilecek bir camii yaptırmak istiyormuş. Fakat Konya düz bir şehir olduğu için öncelikle merkeze bir tepe yaptırmış daha sonra da Alaeddin Bey Camii inşa edilmiştir.

İnce Minareli Medrese

ince minareli medrese

Konya’da görülmeye değer yerlerden biri olan İnce Minareli Medrese, Selçuklu Suştanı 2. İzettin Keykavus döneminde Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından inşa ettirilmiştir. İşlemeli kapılarıyla taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biridir.

Birkaç kez onarılan İnce Minareli Medrese 1956 yılında Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi olarak hizmet vermeye devam etmiştir. Selçukluların sembolü olan çift başlı kartal ve kanatlı melek figürlerinin en başarılı örnekleri müzede görülebilmektedir.

Sille Köyü

sille koyu

Sille Köyü, muhteşem atmosferiyle sizi içine alacak ve unutulmaz anlar yaşatacak bir bölgedir. Eski bir Rum köyü olan Sille Köyü, 6000 yıllık geçmişe sahiptir. Dünyanın en büyük ve en eski manastırları olan Ak Manastır Sille Köyü’ndedir.

Bu köyde Konya’nın yöresel yemeklerini tadabilir, sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz.

Çatalhöyük

catalhoyuk

Çatalhöyük Antik Kenti, Konya’nın Çumra ilçesinde yer alır ve Konya Ovası’na hakim bir arazide konumlanmıştır. Tarihi 9400 yıl öncesine dayanmaktadır. Sahip olduğu benzersiz özellikleriyle görülmeye değerdir. 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne önerilmiş ve 2012 yılında listeye girmiştir.

Aziziye Camii

aziziye camii

Aziziye Camii, Osmanlı Dönemi’nin izlerini taşıyan en güzel camilerinden biridir. Konya merkezde yer alan Camii Şeyh Ahmet tarafından yaptırılmış fakat yandığı için 1867 yılında Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal tarafından yeniden inşa ettirilmiş ve günümüze ulaşmıştır.

İki minareli camii, hem dış görüntüsü hem de iç özellikleriyle dikkat çekmektedir. Akşam ışıklandırılınca bambaşka bir havaya bürünen Camii, Konya’nın mutlaka görülmesi gereken değerli yapılarından biridir.

Şems-i Tebrizi Türbesi

semsi tebrizi camii ve turbesi 1

Mevlana’nın en yakın dostu ve hocası olarak bildiğimiz Şems-i Tebrizi türbesi ve camii Kratay ilçesinde Şems Parkı’nın içindedir. Kim tarafından yaptırıldığı bilinmeyen türbe ve camiinin 13. Yüzyılda inşa edildiğine dair bilgiler vardır. Mevlana Müzesi’ne 10 dakikalık yürüme mesafesindedir.

Hem turistler hem de yöre halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilip dualar okunan türbe, en çok ziyaret edilen türbeler arasındadır.

Kilistra Antik Kenti

kilistira antik kenti

Kilistra Antik Kenti, Konya’nın Kapadokyası olarak bilinir. Hatunsaray beldesine bağlı Gökyurt köyündedir. Kiliseler, sarnıçlar ve şapellerle mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Tarihi Kral Yolu üzerinde her aldığı için çok önemli bir konuma sahiptir.

Kilistra Antik Kenti’nde Frig döneminden kalma kaya mezarları da bulunmaktadır. Mitolojik ve kültürel öğeleriyle Hristiyanlığın merkezlerinden kabul edilmektedir.

Meram Bağları

meram baglari

Eğer bahar ve yaz aylarında Konya’ya giderseniz Meram Bağları’nı görmeden şehri terketmemelisiniz. Çünkü burası tertemiz havası ve huzurlu atmosferiyle keyif yapabileceğiniz bir alandır. Meram Bağları’nın adı Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de geçmektedir. Eğer kalabalıktan hoşlanmıyorsanız hafta içi gitmenizi öneririz.

Konya’da Gezilecek Yerler Video

Kaynak
gezimanya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu