Konkordato Nedir, Ticarette Konkordato Ne Anlam İfade Eder?
Konkordato son zamanların en çok merak edilen sözcüklerinin başında geliyor. O halde Konkordato nedir? Ticaret dünyasında Konkordato ne anlama gelir. Tüm detaylar yazımızda.
İflas ya da bir başka anlamıyla konkordato anlaşması son zamanlarda en çok duyulan sözcükler oldu. Batma durumuna sürüklenen şirketlerin var olan borçlarını ödeyebilmeleri için alacaklı karşı tarafla yaptığı anlaşmaya konkordato denmektedir. Tarihte birçok örneği olan bu anlaşma şekli günümüzde de geçerliliğini hala korumakta. İflas mutabakatı olarak da addedilen bu durum hakkında bazı bilgiler.
Konkordato, batmak üzere olan şirket ya da firmaların alacaklılara olan borçlarını ödeyebilmeleri için var olan sistemdir.
Borcunu ödemekte zorlanan bir kooperatif, firma ya da şirketin borcunun bir bölümünden kurtularak borcunu ödeme safhasına gelebilmesini sağlayan bir sistemdir. Bu sistemde alacaklı ve borçlu var olan borcun fiyatının ve vadesinin yeniden yapılandırılması işlemini ortaya koymaktadır.
Konkordato icra iflas kanunun 285 – 309. maddeleri uyarınca 2004 yılında ortaya konmuştur.
Maddi yapısı fazlasıyla bozulan fakat borcunu ödemek isteyen dürüst şirket ve firmaları korumayı hedefleyen bir sistemdir. Bu sistemde her şeyden önce borçlu tarafın bir talebinin olması gerekmektedir. Borçlunun bu talebi sonrasında, konkordato sistemi işlemeye başlar. Sistem 4 bölümden meydana gelir.
a – Adi Konkordato
b – İflastan Sonra Konkordato
c – Mal Varlığının Terki Suretiyle Konkordato
d – Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması
Konkordato maddelerinden faydalanmak isteyen her borçlu, icra mahkemelerine gerekçesinin yazılı olduğu bir dilekçe ve konkordato planı verir ve bu plana ayrıntılı ve açıklayıcı bir bilanço, gelir gider tablosu, şirkette defter tutmakla görevlendirilmiş kişilerin defterlerin güncel durumunu bildiren cetvel istenir. Söz konusu cetvelde Türk Ticaret Kanununun 66. maddesi uyarınca tutulmuş olan defterlerin o güne dek düzenli olup olmadıklarını gösterir.
İflas isteğini yazılı olarak sunabilecek her alacaklı, gerekçesinin belirtildiği bir dilekçe ile, icra iflas mahkemesinden konkordato işlemlerinin yürürlüğe girmesini talep edebilir. Konkordato isteği üzerine icra iflas mahkemesi, olağan dışı bir durum gördüğü hallerde, borçlu sıfatını taşıyan kişi ya da şirketin malvarlığının korunması için 290. maddenin ikinci fıkrası uygulanır.
İFLASTAN SONRA KONKORDATO NEDİR?
İflası istenmiş olan borçlu konkordato talep ederse iflas idaresi mütalaasıyla birlikte bir ikinci alacaklılar birleşiminde ya da sonradan anlaşma yapılmak üzere alacaklılara bu talep tebliğ edilir. Söz konusu komisere ait ödevler iflas dairesi tarafından yapılır. Konkordato ile birlikte verilen karar iflas idaresine sunulur. Konkordatonun onaylanmasıyla idare iflası kabul eden mahkemeden söz konusu iflasın kaldırılmasını ister.