Ev ve Bahçe

Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Mevsimler değiştikçe evinizin ısıtma ve soğutma ihtiyaçları da değişir. Özellikle kış aylarında sıcak su ve ısınma ihtiyaçları için kombi elektrik, su ve doğalgazın yoğun kullanıldığı bir döneme girmektedir. Bu işin profesyonelleri kapsamlı kombi bakımları yaparken siz de bazı bakım uygulamalarını daha kısa aralıklarla gerçekleştirebilirsiniz.

Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kombi Bakımı

Su Basıncı Kontrolü

Su basıncını ayda bir kontrol edin. Düşük su basıncı, kazanlarda en yaygın sorunlardan biridir. Basınç düştüğünde çekirdekte yeterince sıcak su olmayabilir ve kombinizin arızalı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, süreç çok basittir. Göstergeniz ister manuel ister dijital olsun, basınç her zaman 1 ile 1,5 bar arasında olmalıdır. Su döngüsündeki kayıplardan dolayı kazanlardaki basınç kayıpları normal kabul edilir. Günlük veya haftalık kontroller yapmanız gerekiyorsa kombi tesisatınızda kaçak olabilir.

kombi bakimi nasil yapilir1

Peteklerin Havasını Alın

Yılda iki kez ısıtıcı göbeğinden havayı alın. Sıcak bir yazdan sonra kışın ilk doğalgazınızı yakmadan önce peteğinizdeki havayı boşaltmanız gerekir. Gazdan arındırma işlemi, yalnızca petek hücrelerindeki havanın bırakılmasıyla gerçekleştirilir. Kalorifer peteğinin sadece alt kısmı ısınıp üst kısmı soğursa bu sorun genellikle içeride biriken havadan kaynaklanır.​

  • Kazanı açın ve evdeki tüm kovanların ısınmasını bekleyin.
  • Isınmayan veya tıkırdamayan petekleri tespit edin.
  • Radyatördeki havayı üreten tahliye vanasının altına bir kova yerleştirin.
  • Basınç tahliye valfi genellikle petek tarafında düz uçlu bir tornavida ile açılabilen küçük bir valf şeklini alır.
  • Taraktaki fazla suyu çıkaracağınız için kazan üzerindeki basıncı biraz artırın.
  • Boşaltma vanasını bir tornavidayla açın ve suyun boşalmasını bekleyin.
  • Soğuk suyun sıcaklığı yükselmeye başladığında vanayı tekrar kapatın.
  • Kombi su basıncını 1 ila 1.5 bar arasına getirin.

Kombinin Yeterince Havalandırılması

kombi bakimi nasil yapilir2

Kombine cihazınız kapalı bir bölmedeyse, havalandırma delikleri örümcek ağları vb. ile kapatılmalıdır. Kalıntısı olmamalıdır. Bu, özellikle balkonlara kurulan ve dolaplara yerleştirilen kombilerde yaygındır. Bu bakım prosedürü göz ardı edilirse, kazanın hava kanalları tıkanarak performansın düşmesine neden olur.

Petek Vanalarının Kontrolü

  • Bazı pedler diğerlerinden daha soğuksa, genel bir arızadan ziyade valf ayarlanamayabilir. Bu durum özellikle yalıtımsız evlerde önemli ölçüde enerji tüketimine yol açabilmektedir.
  • Sıcak su dağıtımını dengelemek için petek vanayı yılda bir kez kombiyi kullanmaya başlamadan önce kontrol etmelisiniz.
  • Isıtıcı göbeğinde biri sıcak su temini için diğeri vakum için olmak üzere iki valf vardır.
  • Kombine yakın hücrelerde sıcak su sirkülasyonu diğer hücrelere göre daha yüksektir. Bu, sıcak suyun en uzak çekirdeğe ulaşmasını zorlaştırır.

Kombi Bakımı İle İlgili Videolar

https://www.youtube.com/watch?v=8VRwSXGZtWM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu