Kızamıkçık Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
UNUTMAYIN..! Kızamıkçık ile Kızamık Farklı Hastalıktır.
Kızamıkçık, üç günlük kızamık olarak da bilinir. Ancak bu hastalık ve kızamık virüsleri farklıdır. Kızamıkçıkların neden olduğu döküntü daha hafiftir ve kızamık döküntüsü olduğu sürece devam etmez.
Kızamıkçık hızla başlar ve çok bulaşıcıdır. Çoğunlukla, hafif bir çocukluk hastalığıdır. Yetişkinlerde daha ciddi, ancak hayatı tehdit edici değildir. Bu hamile kadınlar için geçerli değildir. Hamile bir kadın enfekte olursa, hastalığı doğmamış çocuğuna bulaşabilir. Bu düşük ya da doğum kusurlarına neden olabilir.
Kızamıkçık Nasıl Bulaşır?
Bu hastalık, enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında havaya yayılır. Ayrıca, hamile bir kadın kızamıkçıkını doğmamış bebeğine aktarabilir.
Kızamıkçık olan bir kişi döküntü ortaya çıktıktan sonra en bulaşıcıdır. Ancak hastalık bundan bir hafta önce yayılabilir. Birisi enfekte olduğunda, virüsün vücuda dolaşması yaklaşık beş ila yedi gün sürer.
Kızamıkçığın Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığın belirtileri şunlardır;
- Yaklaşık üç gün süren kırmızı ya da pembe döküntü
- Yüksek ateş
- Boğaz ağrısı
- Öksürük
- Burun akıntısı veya burun tıkanıklığı
- Baş ağrısı
- Hafif kızarıklık
- Gözün şişmesi
- Kendini iyi hissetmemek
- Şişmiş lenf düğümleri
- Eklem ağrısı
- İştah kaybı
- Mide bulantısı
Nasıl Tedavi Edilir?
Çoğunlukla, kızamıkçık yoluna devam etmelidir. Hiçbir tedavi veya ilaç iyileşmeyi daha hızlı hale getiremez. İyileşmek için yatak istirahati en iyi seçenektir. Ateş için asetaminofen ve sıvıları kullanabilirsiniz.
Bir çocukta veya bir yetişkinde herhangi bir semptomla ilgili endişeleriniz varsa doktora başvurmalısınız. Bu hastalığın olması gelecekteki enfeksiyonlara karşı bağışıklık oluşturur. Hastalığın ikinci bir derecesini almak nadirdir.
Kızamıkçığın Komplikasyonları Nelerdir?
Özellikle ilk üç aylık dönemde kızamıkçığa yakalanan hamile bir kadın, bebeğini erken doğurabilir. Bebek ayrıca doğumdan sonra ölebilir ya da doğum kusurları geliştirebilir. İlk üç aylık dönemde rahimde kızamıkçık bulaşan bebeklerin yüzde 85 kadarı bir tür doğum kusuru ile doğar.
Ancak enfeksiyon 20 haftalık hamilelikten sonra ortaya çıkarsa doğum kusurları nadirdir. Bu hastalık kaynaklı doğum kusurlarına konjenital kızamıkçık sendromu (CRS) denir. Kusurlar şunlar olabilir;
- Kalp sorunları
- İşitme kaybı ya da görme kaybı
- Öğrenme sorunları
- Karaciğer ya da dalak hasarı
- Otizm
- Tiroid problemleri
- Diyabet
CRS için bir tedavi yoktur. Kadınlar gebe kalmadan en az dört hafta önce kızamıkçıklara karşı aşılandıklarından emin olmalıdır. Ayrıca kişisel temizlikte son derece önem taşımaktadır. Enfekte olan bir kişi ile yakın temas kurulmamalıdır. Temas kurduktan sonra belirtileri yaşamaya başlamış iseniz derhal doktora görünmelisiniz.