Sağlıklı Yaşam

Kızamık Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Kızamık, eskiden 20 yaşından önce neredeyse herkesi etkileyen oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır. Ancak bir aşı geliştirilmesi ve yaygın bağışıklama ile kızamık Türkiye’de çok nadir görülen bir hastalık haline gelmiştir.

Her ne kadar bu ülkede kızamık nispeten nadir olsa da, tüm Türkiye’de yeni salgınlar yaşanmıştır. Bu vakalar aşılanmamış veya kızamığa karşı tam olarak aşılanmamış çocuklarda ve yetişkinlerde görülür.

Kızamık vakalarının sayısındaki artışın ana nedeni, bazı ebeveynlerin bu hastalığın aşısının genellikle kabakulak ve kızamıkçık aşısı ile birleştirilmesinden endişe duymasıdır. Büyük çalışmalar kabakulak ve kızamıkçık aşısı ve otizm arasında hiçbir bağlantı olmadığını göstermiştir. Kızamığa bağlı riskler ve komplikasyonlar çok ciddi olabilir. Yapılan araştırmalar kabakulak ve kızamıkçık aşısının son derece güvenli olduğu ve otizm ile hiç bir ilişkisinin olmadığı gösterilmiştir.

kızamık 1

Kızamığın Nedenleri Nelerdir?

Kızamığa, enfekte bir kişinin burundan, ağızdan ya da boğazdan damlacıklar ile temas ederek bulaşan bir virüs sebep olur. Kızamık belirtileri genellikle virüsle temas ettikten 8 ila 12 gün sonra ortaya çıkar.

Kızamık Belirtileri Nelerdir?

Kızamıkla ilişkili en yaygın semptomlar arasında yüksek ateş, hırıltılı öksürük, kırmızı ya da kanlı gözler, burun akıntısı, ardından kafada başlayan ve sonra aşağı doğru yayılan kırmızı bir döküntü bulunur. Kızamığın diğer belirtileri şunlardır:

  • Boğaz ağrısı
  • Yüksek ateş
  • Kas ağrısı
  • Işığa duyarlılık

kızamık 2

Kızamığın Komplikasyonları Nelerdir?

Kızamıkla ilişkili birçok komplikasyon vardır. Bazıları çok ciddidir ve en sık küçük çocuklarda veya hastalığa yakalanan yetişkinlerde görülür. Bunlar arasında pnömoni, ensefalit, kulak enfeksiyonları ve apandisit bulunur.

Pnömoni ve ensefalit, kızamığın en ciddi komplikasyonlarıdır ve hayatı tehdit eder. Ensefalit, konvülsiyonlara, işitme kaybına ve zihinsel geriliğe yol açabilen beynin iltihaplanmasıdır. Yaklaşık olarak bu hastalığı geçiren her 1000 çocuktan birinde bu tarz komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Kızamık Nasıl Tedavi Edilir?

Kızamık hastalığının tedavisi yoktur. Bir kişi enfekte olduğunda, doktora başvurabilir. Doktorunuz ilk olarak aşı olup olmadığınızı saoracaktır.  Semptomları hafifletmek ya da tedavi etmek için yatak istirahati, asetaminofen ve diğer ilaçlar önerilir veya verilir.

Çocuğuma Ne Zaman Kızamık Aşısı Yapılmalıdır?

Kabakulak ve kızamıkçık aşısı genellikle iki doz aşı ile yapılır. İlk doz 12-15 aylıkken, ikinci doz ise 4 ya da 5 yaşlarında yapılır. Bir çocuk aşılanmadıysa, virüse maruz kaldıktan sonraki üç gün içinde aşının alınmasıyla bu hastalık yine de önlenebilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, otizme neden olan aşı ile ilgili endişeler yerinde değildir ve tüm çocuklar kızamığa karşı aşılanmalıdır.

kızamık 3

Kızamık Hastalığı ile ilgili videolar

https://www.youtube.com/watch?v=ksTe6LOFwPI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu