Kilis’te Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Kilis, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan, hem tarihi yapıları, hem de doğal güzellikleriyle görülmeye değer illerimiz arasında bulunmaktadır. Küçük, şirin ve samimi bir kentte, sıcacık bir gezintiye çıkmak ve yepyeni keşiflerde bulunmak isteyen gezginler için, adeta biçilmiş kaftan niteliğindedir. Bağ ve bahçelerle örülmüş yemyeşil bir yerleşim bölgesi olmasının yanı sıra, dar sokaklarında tarihimizden çeşitli izler taşımaktadır. Gaziantep-Halep yolu güzergahında bulunan ve deyim yerindeyse bir köprü görevi gören şehre, nasıl gidileceğini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Kilis Gezisinde Nerelere Gidilmeli ?
Dünya’da Hititlerin heykel atölyesine ev sahipliği yapan tek kent Kilis‘te, gezilip görülecek pek çok yer vardır. Ancak bunlardan bazılarını şöyle sıralamak mümkündür;
Cumhuriyet Meydanı
Kent merkezinde yer alan meydan adeta şehrin simgesi haline gelmiştir. Tarihi zenginliklerin günlük yaşamla birleştiği noktada bulunmaktadır. Bu yönüyle de ilgi çekmektedir.
Resul Orman Mesire Alanı
Özellikle çocuklu ailelerin hoşça vakit geçirebileceği şekilde tasarlanmış olan alanda; tırmanma, buz pateni, atlama, kaykay ve piknik gibi pek çok aktiviteye imkan tanınmaktadır. Oksijeni bol, yeşil bir arazide, şehrin stresinden uzak keyifli dakikalar sizi bekliyor diyebiliriz.
Ulu Cami
11. yüzyıla ait olduğuna rivayet edilen cami, Hacı Gümüş Mahallesi’nde bulunuyor. Kesme taşlar kullanılarak inşa edilen yapı, kentin en büyük ve köklü camisi olma sıfatını taşıyor. 1924 yılında restore edilen Ulu Cami, günümüzde hala ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
Oylum Höyük
Arkeologlarca ”Dünya Kültür Mirası” listesine aldırılmaya çalışılan Oylum Höyük; 5500 yıllık bir geçmişe sahip olup, arkeoloji meraklıları için bulunmaz bir fırsattır.
Şehitler Abidesi Parkı
Şehrin göbeğinde bulunan park; hem yeşilin her tonunu barındıran ve huzur veren yapısıyla, hem de tarih kokan ambiyansıyla turistlerin ve yerli halkın gözdesi olmayı sürdürüyor.
Ashabı Kiram Muhammed Bedevi Hazretleri Türbesi
Evliya Çelebi’nin seyahatname eserinde bahsi geçen türbe; il merkezinde bulunuyor, kolay ulaşımı ve tarihi yapısıyla da cazibesini koruyor.
Hisar Çamlığı Tabiat Parkı
Yaz mevsiminde yemyeşil, kış mevsiminde ise bembeyaz olan bu muhteşem doğa harikası; ferah bir nefes almak isteyen konuklarını bekliyor ve Hisar Köyü’nde yer alıyor.
Neşet Efendi Konağı
Gaziantep mermeri kullanılarak Hacı Ahmet Usta tarafından 1925 yılında inşa edilmiş olan konak, tarihi güzelliği ve tüm ihtişamıyla ziyaretçilerine kapılarını açıyor.
Neşet Efendi Konağı
Gaziantep mermeri kullanılarak Hacı Ahmet Usta tarafından 1925 yılında inşa edilmiş olan konak, tarihi güzelliği ve tüm ihtişamıyla ziyaretçilerine kapılarını açıyor.
Tarihi Kilis Evi
Şıhlar mahallesinde bulunan konak, bölgeye has olan left taşından yapılmıştır ve incelikli mimarisiyle dikkatleri üzerine çekmektedir.
Kilis’in Meşhur Yiyecekleri Nelerdir?
Esasında Kilis mutfağı, tam manasıyla Türk mutfağının zengin ve karma yapısını yansıtmaktadır. Yağlı ve baharatlı yemekleri olduğu gibi, yörede yetişen zeytinlerden yapılan zeytinyağlı yemekleriyle de her damak tadına hitap etmektedir. Aynı zamanda Halep mutfağının esintilerini de yoğun bir şekilde hissettirmektedir. Bazı tatları ise şöyle sıralanabilmektedir;
- Kilis Kebabı
- Ekşili Malhıta
- Lebeniye
- Oruk
- Kümbülmüşviyye
- Gerebiç
- Keşkek
- Bulamaç
- Katmer
- Züngül
- Cennet Çamuru
- Anasonlu Kahke
- Gün Pekmezi
- Kilis Tava
- Şıllık Tatlısı
- Teşrübe
- Kölük Aşı
- Firik Pilavı
- Kilis Burma Tatlısı
- Sucuk Hapısası