Kıl Dönmesi Nedir, Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Neler?
Kıl Dönmesi Nedir?
Tıbbi adıyla “Pilonidal Sinüs”, içinde saç kaynaklı, iltihap bulunduran anormal bir patolojidir. Vücudun kıl olan çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabilir. Genellikle, makat bölgesinde bulunurlar. Bu apseler çok ağrılı görülebilir. Kıl dönmesi geç erkeklerde, görülür. Tekrarlayıcı şekilde devam edebilirler. Uzun süre oturan insanlarda, özellikle de masa başı ya da araç kullanan kişilerde yüksek risk teşkil etmektedir.
Kıl Dönmesi Belirtileri Neler?
Enfekte hale geldiği zaman apse yapar. Şişkin bir görünüm ortaya çıkar.
Enfekte olduktan sonra;
- Ağrı,
- Ciltte ciddi kızarıklık,
- Cilt kanlı ya da kansız irin oluşumu ve dışarı taşması.
- İrinli yapıda koku olması,
Kıl Dönmesi Neden Oluşur?
Nedeni kesin olarak tam bilinmemektedir. Yüksek risk faktörleri arasında;
- Erkek hasta olması,
- genç yaş
- hareketsizlik,
- aşırı kılılık,
- obezite
Ancak, çoğu oluşum ciltte bulunan saç, kıl kaynaklı olabilir. Sürtünme ve basınç en büyük tetikleyici olabilir. Günlük olarak, cildin, cilde sürtmesi, dar giysiler, araç kullanma, uzun süre oturma ve benzeri nedenler tetikleyebilir.
Kıl Dönmesi Tanısı Nasıl Konulur?
Klinik görünüm en büyük tanı koydurucudur. Belirtileri çoğaldığı zaman bir dermatoloji doktoruna gidilmesi öneriler.
Tedavi Yöntemleri Neler?
İyileşme süreci 4-10 hafta arasıdır. Tıbbi müdahale gerektirir. Belirtilerin artış göstermemesi önemlidir. Gerekli tanı konduktan sonra, tedavi başlanmalıdır. Tedavi yöntemi ise genelde cerrahi ve destekleyici ilaçlar yardımıyla yapılmaktadır. İrin dolu dokunun öncelikle lokal anestezi verilerek, içinin boşaltılması ve temizlenmesi ana tedavi unsurudur. Yara açık bırakılabilir. Bu şekilde iyileşme zaman alacaktır. Tekrarlamasını engelleyecektir.
Kapalı yara yöntemindeyse, yara çabuk iyileşecektir. Ama tekrarlaması artar. Tabi ki en büyük tedavi yöntemlerinden biri de antibiyotiklerin hemen başlanması olacaktır. Antibiyotik tedavisi ile sinüs yolları, iyileşmeyecektir. Ancak, enfeksiyona ve rahtasız hissetmenize iyi gelecektir.
Doktorunuz gerekli tedavi yöntemini sizin tercih ettikten sonra, iyileşmek için ilaçlı veya ilaçsız tedavi yöntemlerinin hemen başlanması gerekir.
Kişisel hijyen çok önemlidir. Günlük bakımı ihmal edilmemeli. Oluşan bölgenin, kıllanmaması için sürekli tıraş edilmesi gerekir. Kıyafetler (iç çamaşırlar) sıklıkla değiştirilmedir. İlgili bölgeyi muhakkak sık aralıklarla, temiz tutmanız gerekir. Bu bölge için ise kimyasal maddeler kullanmaktan çekininiz.