Yaşam

Kendi Sesimiz Kulağımıza Neden Garip Gelir?

Kendi Sesimiz Kulağımıza Neden Garip Gelir? İnsanlar günlük hayatları boyunca birçok farklı insanla iletişim kurarlar. Bu insanların bazıları aileleri ya da arkadaşları olabilir. Ancak, belki de farkında olmadığımız bir gerçek var. Konuştuğumuz insanların bizim onların sesini duyduğumuz gibi kendi seslerini duymadıklarıdır. Aynı şekilde, bizler de diğer insanlar gibi kendi sesimizi dışarıdan duyulan şekilde değil, farklı bir şekilde duyarız. Bu durum en net şekilde ses kaydı aldığımızda ortaya çıkar.

Bugün yazımızda sizlere, normalde konuşurken duyduğumuz sesle bir ses kaydı aldığımızda duyduğunuz sesin neden farklı olduğunu açıklamaya çalışacağız. Bir kişinin sesini normal konuşma sırasında ya da kaydederken aynı şekilde duyarken, kendi sesimizde neden bu farklılıklar meydana gelir? Hep birlikte bu sorunun yanıtını bulmaya çalışalım…
kendi sesimiz bize neden garip gelir 2

Kendi Sesimiz Kulağımıza Neden Garip Gelir?

Sesin kulaklarımıza nasıl ulaştığını hiç merak ettiniz mi? İşte cevabı: Ses dalgaları, kulak zarımızı ve küçük kulak kemiklerimizi titreştirir. Bu kemikler de işitsel sinyalleri kokleya adı verilen yapıya ileterek beyne iletilmesini sağlarlar. Bu işleme “hava iletimi” denir. Duymamız için hayati bir öneme sahiptir. Her bir insanın sesini de bu şekilde işitiriz.

Konuşurken kendimizi duyduğumuz ses, dışarıya çıkan sesten farklı bir şekilde işitilir. Ama neden? Beynimiz, konuşurken oluşan sese kulak yoluyla değil, kafatasımızın kemikleri aracılığıyla da algılar. Hava yoluyla beyne ulaşan sesin yanı sıra, kemiklerimiz doğrudan beyne sinyal göndererek çıkardığımız sesi işitiriz. Bu durumda, aynı anda hem içeriden hem de dışarıdan gelen iki farklı sese maruz kalırız. Bu da kendi sesimizin bize garip gelmesine sebep olur.

Aslında gerçek şu ki; siz kendi sesinizi dinlediğinizde ne kadar kötü bir sesinizin olduğunu düşünüyorsunuz. Fakat diğer insanlar sesinizi sizin duyduğunuz gibi değil daha farklı duyuyor. Size kötü gelen ve rahatsız eden sesiniz diğer insanlara normal gelir.

Neden Kayıt Yerine Kendi Duyduğumuz Sesi Severiz?

Bazı insanlar kayıtla duyduğu sesi daha çok sevse de, pek çok insan kendi duyduğu sesi daha fazla beğenir. Kendi sesimiz, dışarıdan işittiğimiz sesle kendi içimizden işittiğimiz sesin karışımından oluşur. Bu da sesimizin daha dolgun ve zengin olmasını sağlar. Karşılaştırma yapıldığında, dışarıya çıkan sesin daha ince ve yüksek perdeli olduğu görülür. Farklı bir sese sahip olmak, bazı insanlar için korku verici olabilir.

Kendi sesimizi dışarıdan duymak, çoğu insan için rahatsız edici bir deneyim olabilir. Belki içimizde güzel şarkılar söylüyoruz ama dışarıdaki sese yansıtamamak bizi üzebilir. Gerçek şu ki, her insanın kendine özgü bir sesi vardır. Sesimiz bizim öz kimliğimizin bir parçasını oluşturur. Dışarıdan işittiğimiz sesin, bildiğimiz öz kimlikten farklı olması normal olarak rahatsız edici olabilir.

kendi sesimiz bize neden garip gelir 3

Kendi Sesimiz Kulağımıza Neden Garip Gelir? İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu