Sağlıklı Yaşam

Kemik Erimesine Karşı 7 Öneri!

instagram takipçi hilesi

Kemik erimesi yani bir diğer adıyla; osteoporoz, çağımızda oldukça sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Özellikle kadınlarda görülme sıklığı ise erkeklere oranla yaklaşık 10 kat daha fazladır. Menopoz sonrası dönemde vücuttan eksilen östrojen hormonunun etkisiyle bu problem daha da yaygınlaşır.

Erkeklerde daha nadir görülmekle birlikte genellikle 65 yaşından sonra teşhis edilmektedir. Öte yandan, son zamanlarda her yaş grubundan kişide ve gençlerde de bu hastalığın baş göstermesi üzücü olmuştur. Gençlerde genetik geçişle ortaya çıkan bu sorun; kemik yoğunluğunun giderek azalmasına bağlı, sırt, bel, boyun ağrıları, kamburluk ve diğer şekil bozukluklarıyla semptom göstermektedir.

Erkeklerde kemik kütlesi kadınlardan daha fazladır. Osteoporoz ise kemik kütlesinin yoğunluğundaki azalmayla ilişkilidir. 35 yaşına kadar yoğunlaşan kemik kütleleleri, sonrasında durağan hale geçip zaman içinde de düşüş yaşamaktadır. O nedenle alınabilecek önlemlerin 35 yaşından önce alınması çok yerinde bir tutum olacaktır.

Peki nasıl önlemler alınabilir, neler yapılabilir? İşte bu yazımızda sizlere çağımızın hastalığı olan osteoporozdan nasıl korunabileceğimiz ile ilgili bilgiler veriyor olacağız. Konuya ilişkin videoya ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.

Kemik Erimesine Karşı 7 Öneri

Kemik Erimesine Karşı Nasıl Önlemler Alınabilir?

  • Kesinlikle bu noktadaki ilk madde yeterli kalsiyum alımı olmalıdır. Kalsiyumdan zengin beslenmek kemik yoğunluğunuzu arttıracak ve kemik sağlığınıza büyük oranda katkıda bulunacaktır. Örneğin; süt, yoğurt, peynir, badem, ceviz gibi yiyecekler mutlaka beslenme programınızda yer almalı!
  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları sonlandırın. Bunlar kemik sağlığına düşman olan maddelerdir. İçeriğinde bulunan bileşenler nedeniyle kemiklerinize uzun vadede büyük zararlar vermektedirler.
  • Sekonder yani hareketsiz yaşama dur deyin! Günlük fiziksel aktivitenin fazla olması kemiklerin sağlıklı bir şekilde görevini yapmasına yardımcı olacaktır. Örneğin her gün 45 dakika orta tempoda yapacağınız bir yürüyüş bile bunun için yeterlidir.
  • Spor takvimi oluşturacaksanız önce bir uzman ile görüşün. Gerekli tetkikleriniz yapıldıktan sonra vücudunuzun hangi tür spora ve ne kadar süreyle ihtiyacı olduğuna, hekiminiz ile spor hocanız ortaklaşa karar vereceklerdir. Bu, yapacağınız spordan yüksek oranda fayda görmenizi sağlayacaktır.
  • Dengeli beslenme, diğer bütün hastalıkların tedavisinde ve sağlığınızı korumada en önemli faktördür. Kemik erimesine karşı da protein ve kalsiyum dengesine dikkat edin ve tek tip gıda alımından kaçının!
  • Kablolar, merdivenler, halılar, dolaplar ve takılıp düşebileceğiniz diğer tüm materyallerin konumunu düzenleyin. Düşme riskinizi en aza indirgeyerek bu soruna karşı ciddi bir önlem alabilirsiniz. Çünkü düşme sonrası vücutta yaşanan çatlak, ezilme ya da kırıklar osteoporozu tetikleyecektir.
  • Kemik yoğunluğu ölçümünüzü, rutin sağlık kontrollerinizi ve tahlillerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin. Her zaman söylenen ”erken teşhis hayat kurtarır” sloganını burada da sıkça hatırlayın.

kemikk

Kemik Erimesine Karşı Günlük Fiziksel Aktiviteler Nasıl Olmalıdır?

Hareketsiz yaşamdan uzak durulmasının önemini az önce vurgulamıştık. Her gün yapılacak 45 dakikalık yürüyüşlerden de söz etmiştik. Peki ya günlük hayatta yapabileceklerimiz nelerdir, haydi bir göz atalım. Unutmayın; küçük değişiklikler büyük değişimleri getirecektir!

  • Asansör yerine merdiven kullanın
  • Yürüme mesafesindeki yerlerde arabayı tercih etmeyin
  • Sabah uyanır uyanmaz esneme hareketleri yaparak vücudunuzu güne hazırlayın
  • Masa başı bir işiniz var ise, her saat başı kalkıp 10 dakikalık kısa turlar atın
  • Hafta sonları aktivitesi olarak kemik sağlığına destek olabilecek bir şeyler yapın, örneğin; bisiklet sürmek gibi!
  • Duruş bozukluğunuz varsa mutlaka bir uzmanla görüşerek; gerekli görüldüğü takdirde, fizik tedaviye başlayın, yeterli ve dengeli beslenin!

kemikkk

Kimler Kemik Erimesi Bakımından Risk Altındadır?

Aslında her yaş grubundan kişide görülmeye başlanan ve erken dönemde alınan basit önlemlerle durdurulabilen bir hastalık olan kemik erimesinin, özellikle bazı insanlarda görülme ihtimali daha fazladır. Bunlar şöyle sıralanabilir;

  • Kendiliğinden veya bir travmaya bağlı olarak oluşan kırıkları bulunanlar
  • İlerleyen yaş ile birlikte boy kısalmasının 6 cm’den fazla olduğu kişiler
  • İnce bir iskelet yapısına sahip olanlar
  • Genetiğinde kemik erimesi hikayesi olanlar ve/veya ebeveynlerinde kalça kırığına rastlanmış olan kişiler
  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları bulunanlar
  • 3 aydan fazla süre ile herhangi bir nedene bağlı olarak kortizon tedavisi alanlar
  • D vitamini eksikliği bulunanlar ile kalsiyumdan zengin beslenmeyenler
  • Hareketsiz yaşam sürdürenler ve yatağa bağımlı olarak yaşayan hastalar, kemik erimesi açısından bakıldığında yüksek risk altındadır.

Görüldüğü üzere; kemik erimesi uzun vadede hayatı tehdit edebilecek veya kişilerin yaşam standartlarını önemli oranda düşürebilecek bir sağlık sorunudur. Buradan hareketle; gerekli önlemlerin gecikmeden alınması ve belirli aralıklarla yapılacak olan doktor kontrollerinin aksatılmaması gerekmektedir.

Kemik Erimesine Karşı Yapılabilecekler İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu