Sağlıklı Yaşam

Kelebek Hastalığı, Lupus (SLE) Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Neler?

Kelebek Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Neler?

Lupus hastalığı, halk arasında “Kelebek Hastalığı” olarak bilinir. Bağışıklık sisteminin vücut dokularına zarar vermesiyle ortaya çıkan SLE, daha çok doğurganlık çağındaki kadınlarda görülüyor. Peki Lupus hastalığı nedir? Belirtileri Nelerdir? Birlikte inceleyelim.

Lupus Hastalığı ( SLE ) , O ses Çocuklar yarışmasıyla adını duyuran Nazar Nur Kaya adındaki kız çocuğunun ölümüyle gündeme geldi. Ölümüyle tüm Türkiye’yi üzen küçük kızın Lupus hastalığından dolayı öldüğü bildirildi. Bunun üzerine ise bu hastalık halk arasında merak konusu oldu.

Lupus Hastalığı (SLE) Nedir?

lupus hastalığı parmaklarda yaralara sebepolabilir

Lupus Hastalığı, daha çok yaş 15 -45 yaş arasındaki kadınlarda görülen bir hastalıktır. Sebebi tespit edilemeyen cilt, eklem, böbrek, kalp zarı (perikard), akciğer zarı (plevra) gibi vücudumuzdaki birçok doku ve organ iltihabına bağlı çok sayıda bulguları olan, değişik bir şekilde seyir gösteren ve bağışıklık sisteminin bozuk çalışması sonucu ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır.

Lupus hastalığında, bağışıklık sistemimiz kendi vücudumuza ait dokuları tanımakta güçlük çeker ve adeta kendi dokularına karşı savaşır. Gerçek sebebi bilinmemekle birlikte, elde edilen bulgular değerlendirildiğinde genetik faktörler, hormonlar, ultraviyole ışınları ve bazı kimyasal maddeler ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Lupus (SLE) Belirtileri Nelerdir?

lupus hastalığı belirtileri nelerdir

Lupus (Kelebek) Hastalığı belirtileri, vücudun kendine ait dokularla savaş vermesiyle başlar. Özellikle burun sırtından yanaklara doğru uzanan ve uzun süre güneşe maruz kalınmasıyla ortaya çıkan, üstünde sivilce olmayan ve iyileştiğinde deride hafif bir koyuluk bırakan kızarıklıkla ortaya çıkar. Bu oluşum kelebek kanadını anımsattığı için Kelebek Hastalığı olarak da bilinir.

Bu hastalığa yakalanan kadınlar için ise gebelik yüksek risk taşıyor. Dolayısıyla bu hastalar için doğum kontrolü daha önemli hale geliyor.

İki çeşit Lupus / kelebek hastalığı bulunuyor.

  • Diskoid lupus eritematozus ( DLE)
  • Sistematik Lupus Eritematozus ( SLE )

DLE, hayati olarak iç organları etkilemez, güneş ışığına maruz kalan cildi etkiler. Diskoid deri lezyonları, iyileşme gerçekleştikten sonra ise çoğunlukla deride izler bırakır.

SLE ise daha ciddi bir lupus çeşididir. Hem cildi hem de diğer hayati organları etkiler ve eğer tedavi edilmezse ciltte yara izleri bırakarak burun ve yanakların köprüsünde döküntülere sebep olur.

Sistematik lupus, ciltteki gözle görülür belirtilerin yanı sıra eklemleri, kasları, cilt içindeki bağ dokusunu, akciğerleri ve böbrekleri, kalbi, aynı zamanda beyni ve beyni çevreleyen zarları da etkileyerek hasar verebilir.

Beyin tutulumu nadir olarak görülür fakat lupus hastalığı bazı kişilerde aklı karıştırıp depresyone, nöbetlere ve felç geçirmeye neden olabilir.

Kan damarlarına saldıran sistemik lupus, ciltte ve özellikle parmaklarda yaralar oluşmasına neden olabilir. Saldırılar çoğunlukla birkaç dakika boyunca ağrılı şekilde olabilir ve genellikle elleri ve ayakları beyaz ya da mavimsi bir renge dönüştürebilir.

Lupus(SLE) Hastalığının Tedavisi Nedir?

lupus hastalığı tedavisi nedir

SLE tedavisi oldukça uzun ve karmaşık bir süreçtir. Hastaların uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçınmaları, düzenli bir hayat sürmeleri, enfeksiyonlara karşı önlem almaları, düzenli beslenmeleri ve stresten uzak durmaları önerilir.

Tedavilerini aksatmamaları ve ilaçlarını düzenli kullanıp doktorlarına danışmadan yarıda bırakmamaları gerekir. Gebe kalmayı düşünen hastalar muhakkak doktorlarına danışarak hareket etmelidirler.

Tedavi sürecinde özellikle organ tutulumu olan hastaların yüksek dozlarda ve uzun süreli kortizol ilaçları kullanmaları gerekebilir. Halk arasında kortizon kullanımının yanlış olduğu gibi bir yanılgı olsa da lupus hastalığı tedavisinde kortizon kullanılmadığı taktirde hastalığın seyri kötü etkilenebilir.

Kortizonun kullanılmaya başlanmasından önce ölümcül olabilen bu hastalıkta bağışıklık sistemini düzenleyen tedaviler sayesinde hastalık kontrol altında tutulabilmektedir. Sistemik lupus, tam olarak ortadan kaldırılabilen bir hastalık değildir.

Kelebek Hastalığı ile ilgili videolar

https://www.youtube.com/watch?v=d8qYVBJrH0A

Kaynak
haberturk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu