Kekemelik Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Kekemelik bir konuşma bozukluğudur. Ayrıca kekeme veya farklı konuşma denir. Kekemelik aslında aşağıdaki gibidir;
- Tekrarlanan kelimeler, sesler veya heceler
- Konuşma anını durdurma
- Eşit olmayan konuşma oranı
Ulusal Sağırlık ve Diğer İletişim Bozuklukları Enstitüsü‘ne (NIDCD) göre kekemelik, en sık 2 ila 6 yaşları arasında gerçekleşen bir noktada tüm çocukların yaklaşık yüzde 5-10’unu etkiliyor.
Çocukların çoğu yetişkinlikte kekemeliğe devam etmez. Genellikle, çocuğunuzun gelişimi ilerledikçe kekemelik durur. Erken müdahale yetişkinlikte kekemeliği önlemeye de yardımcı olabilir.
Çocukların çoğunun kekemelik büyümesine rağmen, Ulusal Sağırlık ve Diğer İletişim Bozuklukları Enstitüsü kekemelikten kurtulamayan çocukların yüzde 25’inin yetişkin olduklarında kekemeye devam edeceğini belirtti.
Kekemelik Türleri Nelerdir?
Üç çeşit kekemelik türü vardır:
- Gelişimsel: En çok 5 yaşından küçük çocuklarda, özellikle erkeklerde, bu tür konuşma ve dil yeteneklerini geliştirirken ortaya çıkar. Genellikle tedavi olmadan çözülür.
- Nörojenik: Beyin ve sinirler veya kaslar arasındaki sinyal anormallikleri bu tipe neden olur.
- Psikojenik: Bu tip, beynin düşünmeyi ve akıl yürütmeyi yöneten kısmından kaynaklanır.
Belirtileri Nelerdir?
Kekemelik normal konuşma hızındaki tekrarlanan kelimeler, sesler veya heceler ve aksaklıklar ile karakterize edilir.
Örneğin, bir kişi “K”, “G” veya “T” gibi aynı ünsüzleri tekrarlayabilir. Bazı sesleri söylerken veya bir cümleyi başlatırken zorluk çekebilir. Kekemelikten kaynaklanan stres aşağıdaki belirtilerde ortaya çıkabilir:
- Yüz tikleri, dudak titremeleri, aşırı göz kırpma ve yüz ve üst vücutta gerginlik gibi fiziksel değişiklikler
- İletişim kurmaya çalışırken hayal kırıklığı
- Konuşmaya başlamadan önce tereddüt etmek veya duraklatmak
- Konuşmayı reddetmek
- Kelimelerin veya cümlelerin tekrarı
- Seste gerginlik
- Cümle içindeki kelimelerin yeniden düzenlenmesi
- “Benim adım Mustaaafaaaa” gibi sözcüklerde uzun sesler çıkarmak
Bazı çocuklar kekelendiklerinin farkında olmayabilir. Sosyal ortamlar ve yüksek stresli ortamlar, bir kişinin kekeme olasılığını artırabilir.
Kekemeliğe Ne Sebep Olur?
Kekemeliğin birçok olası nedeni vardır. Bazıları şunlarıdır;
- Kekemelik aile öyküsü
- Aile dinamikleri
- Nörofizyoloji
- Çocukluk döneminde gelişim
İnmeden kaynaklanan beyin yaralanmaları nörojenik kekemeliğe neden olabilir. Kekeme konuşma, beynin dili yöneten kısmındaki kalıtsal bir değişiklik nedeniyle genetik olarak bir kişiye geçebilir. Siz veya eşiniz kekemeyseniz, çocuklarınızın da kekeleme ihtimali yüksektir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Kekeme konuşan çocukların birçoğu tedaviye gerek duymaz. Bunun nedeni gelişimsel kekeme hastalığı genellikle zamanla iyileşir. Konuşma terapisi bazı çocuklar için bir seçenektir.
Konuşma Terapisi
Konuşma terapisi, konuşmadaki kesintileri azalmasına yardımcı olabilir. Çocuğunuzun özgüvenini artmasına olanak sağlar. Terapi, çocuğunuzun konuşma hızlarını, nefes desteklerini ve gırtlak hareketlerini izlemelerini teşvik ederek, konuşma eylemlerini kontrol etmeye yardım eder.
Aileler, çocuklarının kekeme konuşma konusunda çok daha az bilinçli olmalarını sağlamak için terapötik teknikleri kullanırlar. Sabırla dinlemek, konuşma süresini bir kenara bırakmak kadar önemlidir.
Bir konuşma terapisti, ebeveynlerin, bir çocuğun kekemeliğini düzeltmenin ne zaman uygun olduğunu öğrenmelerine yardımcı olabilir.
Diğer Tedaviler
Konuşma bozukluğu tedavisi için elektronik cihazlar kullanılabilir. Bir tür, hızlı bir şekilde konuşurken seslerinin değiştirilmiş bir kaydını tekrar çalarak çocukları daha yavaş konuşmaya teşvik eder. İşitme cihazları gibi diğer cihazlar da giyilir ve kekemeliği azaltmaya yardımcı olduğu bilinen rahatsız edici arka plan gürültüsü oluşturabilir.
Kekemelik olaylarını azalttığı henüz kanıtlanmış bir ilaç yoktur. Kanıtlanmamış olmasına rağmen, son araştırmalar konuşmayı etkileyen kasların hiperaktivitesi olduğunu ve hiperaktiviteyi yavaşlatan ilaçları faydalı olabileceğini göstermektedir.
Akupunktur, elektrikli beyin stimülasyonu ve solunum teknikleri gibi alternatif tedaviler araştırılmış ancak etkili görünmemektedir.
Tedavi aramaya karar verip vermemeniz, düşük stresli bir ortam oluşturmak kekemeliği azaltmanıza yardımcı olabilir. Siz ve çocuğunuz için destek grupları da mevcuttur.