Kişisel Gelişim

Kaybeden İnsanların 6 Özelliği!

Kaybeden insanlar; hayat yolculuğunda oldukça yıpranmış ve psikolojik açıdan çeşitli çıkmazlara sürüklenmiş kimselerdir. Yaşamda başarı kadar başarısızlık da normaldir elbette..! Ancak üst üste gelen yenilgiler ya da hayal kırıklıkları, kişilerde bir süre sonra depresif bir ruh haline yol açmaktadır.

Aslında tıpkı hastalıklarda olduğu gibi, gündelik hayatımızda da bizi rahatsız eden duygularda veya olgularda nedene odaklanmak gerekir. Sebebi belirlenen pek çok şeyin çözümü daha da kolaylaşır. Kaybetmek, bazen bir dizi tesadüf eseri yaşanan şanssızlıklar silsilesinin, bir sonucudur. Bazen de yanlış stratejilerin ya da negatif kişilik özelliklerinin getirdiği bir neticedir.

Peki kaybeden insanlar nasıl hisseder, ne gibi sorunlar yaşar ve en önemlisi neden kaybeder? İşte biz de bu yazımızda sizlere, bu soruların cevabı niteliğinde bir takım bilgiler veriyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.

kaybeden insanların özellikleri

Kaybeden İnsanların Yaşadığı Psikolojik Problemler Nelerdir?

Kaybetmek; kaybedilen şeyin büyüklüğüne ve kişinin gözündeki anlamına göre farklı duygular meydana getirebilir. Tabi bu noktada kişilerin hayattaki öncelikleri de bir hayli önemlidir. Ancak yine de kaybetmeye dair yaşanan bir takım genel geçer sorunlar ve hisler vardır. Bunlar nelermiş, bir bakalım…

Öz güvensizlik: Özellikle üst üste yaşanan hayal kırıklıkları ya da başarısızlıklar, kişide bir süre sonra kendisinin yetersiz olduğuna yönelik bir algı uyandırabilir. Kişi kendisine ve yeteneklerine olan inancını yitirir. Hayatta her zaman başarısız olabileceğine inanmaya başlar. Bu da beşeri ilişkilerine ve sosyal statüsüne sekte vurur.

Öfke: Tüm psikoloji bilim uzmanları, öfkenin sekonder (ikincil) bir duygu olduğunu savunmaktadır. Yani öfkenin altında yatan duygu aslında çaresizlik olabilir. Kişi olumsuz deneyimlerinin sonucunda hırslı, saldırgan ve öfke saçan bir kimliğe bürünerek, kendi çapında bir savunma mekanizması oluşturabilir. Elbette bu da yine tüm ilişkileri olumsuz yönde etkilemektedir.

Depresyon: Değersizlik duygusu, tüm psikolojik rahatsızlıkların ve reaksiyonların temelini oluşturur. Üst üste yenilgiler yaşayan ve kaybeden insanlar, kendilerinin değerli olmadığına, hiç bir işe yaramadığına ve herkes tarafından dışlandığına inanmaya başlar. Bu da uzun vadede depresyona neden olarak yaşama sevincinin ölmesine ve hayatla kurulan bağlantının zayıflamasına neden olur.

kaybedennn

İletişimsizlik: Kaybeden insanlar dış dünyaya karşı bir süre sonra kendilerini kapatma eğiliminde olurlar. İçlerindeki yetersizlik hissi, insanlarla kurdukları iletişime yansır. Olaylar ve durumlar hakkında yorum yapmak istemezler. Veya tam aksine iletişimde bir takım aksaklıklar yaşarlar. Alınganlık ve aşırı hassasiyet göstererek, çevreleriyle aralarına fark etmeden bir duvar örebilirler.

Hırs: Eskilerin bir sözü vardır; yenilen pehlivan güreşe doymaz derler. Bazı kişiler kaybettikçe devam ederler ve kazanma hırsıyla yanlış adımlarına bir yenisini daha eklerler. Düşünülmeden yapılan hamleler, onları eskisinden de kötü bir duruma sokabilir. Bu da hem maddi hem de manevi anlamda önemli zararlara uğramak demektir.

Kaybeden İnsanların Ortak Özellikleri Nelerdir?

Kötü ilişkileri vardır: Gerek özel hayatlarındaki partnerleri gerekse arkadaş grupları yanlış insanlardandır. Kendilerini yanlış yönlendiren kişilerden oluşan bir çevreleri bulunur. Zaman içerisinde onlar da karşılarındaki kişilerin aynası olurlar.

kaybedenneden

Disiplin eksikliği vardır: Planlı, programlı ve sorumluluk sahibi kimseler, genellikle kaybeden insanlardan olmazlar. Ancak adımları ya da hedefleri belli olmayan, istikrarsız ya da sıkılgan insanlar, başarıya ulaşmakta fazlasıyla güçlük çekerler.

Gereksiz harcama yapma alışkanlıkları vardır: Mali konularda uzun vadeli düşünmeyip anlık yaşarlar. Bir sonraki adıma göre hareket etmeyen, önceliği olmayan şeylere bile aşırı para harcayan ve tasarruf etmeyi bilmeyen kişiler, pek çok alanda kaybederler.

Gösteriş yaparlar: Aldıkları veya sahip oldukları her şeyi reklam malzemesi olarak kullanırlar. Bu durum, bulundukları yeri hazmedemediklerinin bir göstergesi gibidir adeta..! Aynı zamanda doyumsuzluk uyandırır ve hep daha fazlasını istemelerine yol açar. Böyle kimseler; bir süre sonra mevcut hallerini koruyamaz ve kaybeden insanlar sınıfına girerler.

Her Şeyi Ertelerler: Hz. Muhammed’in bununla ilgili bir sözü vardır; ”erteleyenler helak oldu.” Bulunacağı girişimlerde harekete geçmeyen, sadece anlatan ama icraatta olmayan insanlar, bir süre sonra enerjilerini kaybederler ve bu da başarısızlığı beraberinde getirir.

Eleştiriye kapalı ve kibirli olurlar: Çevrelerinden gelen yapıcı eleştirileri değerlendirmek yerine savunmaya geçerler. Hata yapabileceklerini kolay kolay kabul etmezler. Bu da onların kendilerine çeki düzen vermesine engel olarak kaybetmelerini sağlar.

Kaybeden İnsanların Özellikleri İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu