Keşfet

Kamu Davası Nedir?

instagram takipçi hilesi

Savcılığın kendiliğinden yahut şikayet üzerine incelediği ve suç işlendiğine dair yeterli kanaate ulaşarak açmış olduğu tüm ceza davaları kamu davası olarak nitelendirilir. Aslında açılmış olan tüm ceza davaları birer kamu davasıdır. Takibi şikayete bağlı olan suçlarda şikayet şartının gerçekleşmesiyle, şikayete bağlı olmayan suçlarda ise suç ihbarının alınması üzerine Savcılık tarafından yapılan incelemeler sonrasında kamu davası açılır. Kamu davaları da bir tür ceza davası olduğu için davalarda ceza avukatı bulundurmanın dava sürecine büyük ölçüde katkısı olacaktır.

kamu davasi

Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresinde yapmış olduğu incelemeler ve toplamış olduğu deliller sonrasında suç işlendiğine dair yeterli şüphe oluştuğuna kanaat getirirse, iddianame düzenleyerek kamu davasını açar ve kovuşturma evresine geçilir.

Kamu davası açılması için şikayette bulunulması zorunluluğu yoktur. Zira hukukumuzda takibi şikayete bağlı olmayan suçlar da mevcuttur. Türk Ceza Kanununda düzenlenen; Kasten yaralama (md.86), Kasten öldürme (md.81), Dolandırıcılık (md.157), Hırsızlık (md.141), Şantaj (md.107) gibi suçların takibi şikayete bağlı değildir. Bu suçlarda soruşturma şikayet olmaksızın ihbar üzerine re’sen başlar ve yeterli şüphe oluştuğuna kanaat getirilirse doğrudan kamu davası açılır.

Takibi şikayete bağlı olan suçlarda ise, suçtan zarar gören şahsın şikayetçi olması ile birlikte soruşturma başlar ve yapılan incelemeler neticesinde suç işlendiğine kanaat getirilirse kamu davası açılır. Türk Ceza Kanununda düzenlenen Taksirle yaralama (md.89), Reşit olmayanla cinsel ilişki ( md.104), Cinsel taciz ( md.105), Cinsel Saldırı (md.102), Tehdit (md.106), Hakaret ( md.125), Mala zarar verme ( md.151), Konut dokunulmazlığını ihlal (md.116), Güveni kötüye kullanma (md.155) gibi suçlar şikayete tabi suçlardandır. Bu suçlarda şikayet neticesinde savcılık soruşturma açar ve suç işlendiğine yönelik yeterli şüphe oluştuğuna kanaat getirirse kamu davası açılmasına karar verir.

Takibi şikayete bağlı olan suçlarda, suçtan zarar gören şahsın şikayetinden vazgeçmesi halinde kamu davasının düşürülmesine karar verilir. Ancak takibi şikayete bağlı olmayan suçlarda, şikayetten vazgeçme kamu davasını düşürmez, vazgeçmenin dava sonunda verilecek hükme herhangi bir etkisi olmaz. Suçtan zarar gören şikayetinden vazgeçse dahi kamu davası yürütülmeye devam eder.

Takibi ister şikayete bağlı olun, isterse olmasın Cumhuriyet savcısı suç işlendiğine dair yeterli şüphe oluşmadığına kanaat getirirse “kovuşturmaya yer olmadığına dair karar ” verebilir. Kamu davasını açıp açmamak Cumhuriyet Savcısının takdirindedir. Ancak Cumhuriyet savcısı, suç işlendiğine dair yeterli şüphe olduğuna kanaat getirirse kural olarak kamu davasını açmak zorundadır.

Daha fazla bilgi için; www.uluchukuk.com/avukatlik-hizmetlerimiz/ceza-hukuku-avukati/ adresini ziyaret ediniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu