Hastalıklar

Kalp Yetmezliği Nedir?

instagram takipçi hilesi

Kalp yetmezliği, terimi korkutucu olabilir. Bu, kalbin tamamen işlevsiz olduğu veya çalışmayı durdurduğu anlamına gelmez. Kalbin kanı olması gerektiği gibi pompalamadığı anlamına gelmektedir.

Kalp yetmezliği, Türkiye‘de her yıl yaklaşık olarak 1,5 milyon insanı etkileyen büyük bir sağlık sorunudur. 65 yaşından büyük kişilerde hastaneye yatışın önde gelen nedenidir.

Eğer kalp yetmezliğiniz varsa, kendinize iyi bakar ve dengede tutarsanız daha iyi bir sağlık ve yaşam kalitesi elde edersiniz. Kalp yetmezliği, nasıl dengede duracağınız ve doktora ne zaman danışacağınız hakkında bilgi edinmek önemlidir.

kalp yetmezliği 1

Kalp Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Belirtilerinizin ılımlı olduğu zamanlar olabilir veya hiç bir belirtiniz olmayabilir. Bu, artık kalp yetmezliğiniz olmadığı anlamına gelmez. Kalp yetmezliği belirtileri hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve gelip gidebilir.

Genel olarak, kalp yetmezliği zamanla kötüleşir. Kötüleştikçe, daha fazla veya farklı belirti veya semptomlarınız olabilir. Yeni belirtileriniz varsa veya belirtileriniz kötüleşirse doktorunuza bildirmeniz önemlidir.

Bu hastalığın en önemli üç sebebi şunlardır;

  • Nefes darlığı
  • Ödem
  • Yorgunluk

kalp yetmezliği 2

Kalp Yetmezliği Nedenleri Nelerdir?

Kalp yetmezliği, kalp kasına zarar veren birçok tıbbi durumdan kaynaklanabilir. Bunlar;

  • Koroner arter hastalığı: Kalbe kan ve oksijen taşıyan arterleri etkiler. Arterlerin içindeki normal astar kopar, atardamar duvarları kalınlaşır ve yağ ve plak birikintileri kan akışını kısmen engeller. Zamanla, arterler çok daralır veya tamamen tıkanır, bu da kalp krizine neden olur. Tıkanıklık, kalbin organlarınızı ve dokularınızı sağlıklı tutmak için yeterli kanı pompalamasını engeller. Atardamarlar bloke edildiğinde, göğüs ağrınız (anjina) ve diğer kalp hastalığı semptomlarınız olabilir.
  • Kalp krizi:  Bir koroner arter aniden tıkandığında ve kalp kasının tüm bölgelerine kan akamadığında kalp krizi olur. Kalp kası kalıcı hasar görür ve kas hücreleri ölebilir. Normal kalp kası hücreleri daha fazla çalışabilir. Kalp büyüyebilir (HF-rEF) veya sertleşebilir (HF-pEF).
  • Kardiyomiyopati: Kardiyomiyopati, koroner arterlerdeki veya kan akışındaki sorunların neden olmadığı kalp kası hasarını ve genişlemesini tanımlayan bir terimdir. Kardiyomiyopati, virüs, alkol veya uyuşturucu kullanımı, sigara içme, genetik ve gebelik (peripartum kardiyomiyopati) dahil olmak üzere birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir.
  • Doğumda mevcut kalp defektleri (doğuştan kalp hastalığı)
  • Diyabet
  • Yüksek tansiyon: Kan basıncı, kan damarlarının duvarlarını zorlayan kanın kuvvetidir. Yüksek tansiyonunuz varsa, bu, arterlerinizdeki basıncın normalden daha yüksek olduğu anlamına gelir. Kan basıncı yükseldiğinde, kalbin vücuda taşınması için kalbin daha sert pompalanması gerekir. Bu, sol ventrikülün kalınlaşmasına veya sertleşmesine neden olabilir ve HF-pEF geliştirebilirsiniz. Yüksek tansiyon ayrıca koroner arterlerinizin daralmasına ve koroner arter hastalığına neden olabilir.
  • Aritmi 
  • Böbrek hastalığı
  • Obezite 
  • Tütün ve yasadışı uyuşturucu kullanımı
  • İlaçlar: Kanserle savaşmak için kullanılan bazı ilaçlar (kemoterapi) kalp yetmezliğine yol açar.

kalp yetmezliği 3

Nasıl Tedavi Edilir?

Bu hastalığın tedavisi cerrahi veya ilaç yoluyla yapılabilir. Nasıl bir tedavi yolu izleneceğini doktorunuz ile karar vermelisiniz. Tedaviniz, sahip olduğunuz kalp yetmezliğinin tipine ve kısmen neyin sebep olduğuna bağlı olacaktır. İlaçlar ve yaşam tarzı davranışları her hastanın tedavi planının bir parçasıdır. doktorunuz sizinle en iyi tedavi planı hakkında bilgi verecektir.

Kalp Yetmezliği ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu