Kalori Sayımı Ve Gıda Katkı Maddeleri
Gıda Enerjisi Miktarı
Beden ağırlık birimi başına günlük gereksinimimiz olan gıda enerjisi miktarı, yaş ilerledikçe azalır. Yeni doğmuş bir bebeğin kilogram başına gereksinimi, 25 yaşındaki bir kadının üç katı, 10 yaşındaki bir erkek çocuğun kilogram başına gereksinimi ise 65 yaşındaki bir adamın iki katıdır. Öte yandan, fazla aktif varlıklar olmayan insanlar günde vücut ağırlıklarının yalnızca yüzde 1-2’si kadar gıda tüketir. Oysa bir sinek kuşu veya küçük bir fare her gün kendi vücut ağırlığından fazlasını yemek zorundadır.
Ne kadar gıda enerjisine gereksinimimiz olduğunu hesaplamak için, öncelikle dinlenme halindeyken metabolizmanın yaşamını sürdürebilmesi için ne kadar enerjiye gereksinimi olduğunu hesaplayın. Ardından gün boyu çeşitli aktivitelerle harcadığınız enerjiyi hesaplayın. İki enerjiyi birbirine eklediğinizde, ortaya çıkan sonuç, kilo kaybı ya da alımı olmaksızın, dengeli yaşam için gereksiniminiz olan günlük miktarı verir.
Ortalama olarak kişi ağırlığının her bir kilogramına karşılık gerekli olan enerji, saatte 1 kilokaloridir. Yaklaşık 4.2 kilojule eşit olan kilokalori, bir gıda enerjisi birimidir ve akıl karıştırıcı şekilde (baş harfi büyük olacak şekilde) Kalori’ye eşit olduğundan, konuşmalarda ve gıda ambalajlarında “kalori” diye kullanılır.
Kalori Hesabı
Örneğin, 70 kg ağırlığındaki bir kişi rölantide günde 70 x 24 = 1680 kcal yakar. Bu kişi tüm günü (16 saat) oturarak ve okuyarak geçirirse, ekstra 16 x 80 = 1280 kcal ile birlikte günde toplam 2960 kcal gerekli olacaktır. Bu da erkekler için önerilen, günlük gıda enerjisi miktarı 2500’ün biraz üzerindedir. (kadınlar için önerilen miktar 2000 kcal’dir). Eğer kişi 16 saatini (olanaksız görünse de) golf oynayarak geçirirse, toplam rakam 6800 kcal, bahçe kazarsa 10,000 kcal olacaktır.
Tüm bu hesaplar, termik etki denen, (yüzde 10 kadarlık) ve vücudun saklama ve kullanım amacıyla gıda öğütmesi sırasında gerçekleşen enerji kaybını göz önünde bulundurmaz. Ancak, önerilen miktarın tek başına tatminkar bir genel beslenme önerisi olmadığı açıktır; kişinin tipik günlük aktivitelerinin gerektiği enerji bilgisinin de edinilmesi gerekir.
E Sayıları
E sayıları. Çoğu gıda etiketinin üstündeki sınırlı alanda kullanılan E harfi, Avrupa’nın kısaltmasıdır ve doğal vitaminler de dahil, gıda katkı maddelerinin Avrupa Birliği’nce sistemleştirilmesini temsil eder. E sistemi, Codex Alimentarius komitesi tarafından belirlenen, Uluslararası Numaralama Sistemi (INS) temeline dayanır. Söz konusu komite, 1963’te BM’nin Gıda Ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından oluşturuldu.
Ancak BM tarafından onaylanan INS katkı maddeleri E sayısı alabilir. Ana kategoriler şöyledir: E100-199 (renkler), E200-299 (koruyucular), E300-399 (antioksidanlar, asitlik düzenleyiciler) E400-499 (koyulaştırıcılar, dengeleyiciler) E500-599 (pH düzenleyiciler ve ayırıcılar) ve E600-699 (lezzet arıtıcılar).