Kabuklu Deniz Ürünleri Nasıl Yenir ?
Protein , fosfor , mineral ve vitamin açısından oldukça zengin besin ögeleri olan kabuklu deniz ürünleri oldukça da sağlıklı . Özellikle balık sofralarında meze olarak sunumu yapılan karides , midye , ıstakoz ve yengeç gibi deniz ürünlerinden en iyi biçimde faydalanabilmek için de doğru şekilde pişirilmesi önemli.
Yengeç ve ıstakoz gibi deniz ürünlerini alırken canlı olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Taze olduğundan emin olduktan sonra pişirme şeklini güzelce araştırmalı ve sonra pişirilmeleri gerekmektedir.
Karides
Türkiye’de bulunan deniz ve tatlı sularda yer alan karidesin eti oldukça lezzetlidir. Çim çim , jumbo karides gibi farklı boyutlarda balık hallerinde yerini alan karideslerin eti ise beyazdır. Protein bakımından oldukça zengin bir deniz ürünü olan karidesin eti kırmızı ete alternatiftir. Fakat kolesterol bakımından yüksek değerlere sahip olduğundan aşırı tüketilmemesi gerekmektedir.
Karides Nasıl Temizlenir ?
Karidesleri temizleyebilmek için önce başlarının koparılmasıı gerekmektedir. Sonra kabukları soyulu ve pişirme işlemine geçilir. Jumbo karides gibi karideslerin kabukları soyulduktan sonra iç organları da ayrılmalıdır. Taze karideslerin iç organlarını kürdan kullanarak rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Kürdan dışında sırtı bıçak ile kesilen iri karideslerin iç organları kolaylıkla çıkarılır.
Karides Nasıl Pişirilir ?
Karidesler haşlanarak , tereyağlı , ızgara da ya da güveçte hazırlanabilmektedir. Fakat küçük boyutlu karidesler çabuk dağılacağıdan dolayı jumbo ya da orta boy karidesleri tercih etmeniz gerekmektedir. Küçük boyutlarda ki karidesleri güvüçte hazırlanması daha uygun olacaktır.
Midye
Denizlerde kayaların üzerinde yaşam bulan midye ; protein , çinko , folik asit , potasyum , demir ve fosfor bakımından zengin olduğu kadar da kolesterol bakımından sakıncalıdır. Günümüzde sokak lezzetleri arasında ilk sırada olan midyenin bilnen en lezzetli pişirme şekli midye dolmadır.
Midye Nasıl Temizlenir ?
Balık reyonlarından satın alınacak midyelerin ağzı sıkıca kapalı olması gerekmektedir. Midyenin içerisindne bulunan kum tanelerinin çıkartılması için su dolu bir kap içerisinde yarım saat boyunca bekletilmesi gerekmektedir. Sonrasında kabuklar arasından sarkan ve daha çok ipliğe benzeyen midye bıyıklarını çekerek kopartın.
Duru su ile son bir kez daha yıkanan midyeleri güzelce kuruladıktan sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz.
Midye Nasıl Pişirilir ?
Midyenin en fazla dolma hali biliniyor olsa da , tava , ızgara , mide pilavı ve güveç midye için lezzetli birer tüketim önerisidir. Büyük midye etleri midye tava ya da midye kebap yapabiliyorken , daha küçük midye etleri ile pilav yapabilirsiniz.
Yengeç
Yengeç canlı olarak satılan ve canlı olarak pişirilmesi gereken bir deniz canlısıdır. Yengeç , potasyum , protein ve sodyum açısından zengindir. Kaynar suya bırakılan canlı yengeçlerin haşlanma süresi ise 12 dakikadan fazla olmamalıdır.
Yengeç Nasıl Pişirilir ?
Ayıklanan yengeç eti sade tüketilebileceği gibi aynı zamanda da fırın ya da güveçte de pişirilebilir.