Judo Nedir? Nasıl Yapılır?
Judo, Japonlardan çıkmış nezaket yolu anlamına gelen bir dövüş sanatı ve spor dalıdır. Temelleri Jigaro Kano tarafından 1882 yılında atılmıştır. Asıl çıkış noktası ise 16. yüzyıldır. Judo, sadece dövüş sanatı değil aynı zamanda felsefe öğretisidir.
Judo öğrenmek yıllarınızı alabilir. Çünkü judo yaparken rakibinizin hamlelerini önceden sezmeli ve ona göre hareket etmelisiniz.
Çok eski bir spor olan Judo, Japonların milli sporu olarak bilinir. Bir Çinli tarafından bulunmuştur fakat zaman içerisinde Japonlar tarafından benimsenmiş ve gelenek haline getirilmiştir. Jujutsu öğretisinden esinlenilmesiyle de günümüzdeki halini almıştır.
Judo Nedir?
Judo bir dövüş sporu değil dövüş sanatıdır. Kelime anlamına baktığımızda ise nezaket yolu anlamına gelmektedir. Sanat olarak adlandırılmasının nedeni ise rakibe tekme ve yumruk atmanın yasak olmasıdır. Rakibi sıkarak, boynundan kavrayıp boğarak ya da domine etme suretiyle yere sermek amaçlanır.
Domine etmek judonun felsefe öğretisi ile bağlantılı olan kısmıdır ve burada fiziksel güçten çok ruhsal güç devreye girer. Rakibe karşısındaki kişiden daha güçsüz olduğu hissi empoze edilmeye çalışılır.
Judo Nasıl Yapılır?
Judo, genellikle kenarları 8 ya da 10 metre olan kare bir alan içinde yapılır. Alan koruyucu döşemelerle kaplanarak hazır hale getirilir. Sporcular ise judoya özel olarak tasarlanmış dayanıklı beyaz pantolon ve önü açık beyaz bir ceket giyerler.
Bellerindeki kuşakların renkleri ise farklı anlamlar ifade ederler. Karşılaşma başladığında temel amaç rakibe karşı üstünlük kurmak olduğu için belden ya da omuzdan kavranarak rakibi yere sermek amaçlanır.
Judoda en büyük amaç gelen hamlelere göre karşılık vermektir. Yani kişi önce rakibin hamlesini bekler ve daha sonra karşı hamle geliştirir. Judo yapabilmek için zeka ve öngörü şarttır.
Judonun Tarihçesi
Judo, ilk ortaya atıldığı 1600lü yıllardan sonra 1882 yılında Jigoro Kano tarafından geliştirilerek günümüzdeki modern haline getirilmiştir. Kano, Japonyalı bir öğretmendir. Judonun esinlenildiği jujutsuya henüz 17 yaşındayken başlamış ve üniversitede dövüş sanatı hakkında birçok bilgi edinmiştir.
Judonun temel ilkelerini ve kurallarını geliştiren Jigoro Kano, 1882 yılında judoyu hayata geçiren ilk kişi olmuştur.
Judoda Kuşak Dereceleri ve Kurallar
Judoda en yüksek mertebeli kuşak siyah kuşaktır. Daha sonra ise daha alçak derecelere doğru olmak üzere kahverengi, mavi, yeşil, turuncu, sarı ve beyaz olmak üzere sıralanır. Öğrenciler beyaz olarak başlayıp siyah kuşağa doğru ilerlemesi ying-yang öğretisi ile ilişkilidir.
Judo karşılaşmaları genellikle 3-20 dakika sürer. Taraflardan biri rakibini yere sermeyi başarırsa kişinin yerden kalkmak için 30 saniyesi vardır. Kalkamazsa yenilmiş sayılır. Bir diğer yenme yöntemi ise rakibin kollarını ve dizlerini bükerek ya da boynunu kavrayıp boğarak pes ettirmeye çalışmaktır.
Ate- Waza ismi verilen kol ve bacak kullanarak rakibin bazı bölgelerine vurmak ise yasaklanmıştır. Judo, ağır yaralamalar olan kanlı bir spor değildir. Öğrenmek yıllarınızı alan ve ömür boyu öğrenmeye devam ettiğiniz bir dövüş sanatıdır.