Jonah Kompleksi Nedir?
Tarihte ilk olarak Abraham Maslow tarafından ortaya atılan Jonah Kompleksi Nedir? İncil’de olan Hz. Yunus’a gönderme olarak da tanımlanan bu kompleks, Hz. Yunus’un, Ninova şehrine ikaz görevinden kaçmak istemesiyle ortaya çıkmıştır. Hz. Yusuf’un yüceliğinden ve büyüklüğünden kaçmasını, kendi kaderinden kaçması olarak nitelendirmiştir.
Maslow bu kaçmanın ardında saklanan büyüme ve sorumluluk korkusunu vurgulamıştır. Maslow’un, Jonah Kompleksinde tanımladığı olay insanların başarma korkusu olduğunu söylemesidir. Başarma korkusundan kaynaklı olarak daha düşük çalışma ve performans sergileyip, insanların küçük hayallerle yaşamaya çalıştığını söylüyor. Başarma ve büyümeyle birlikte gelen sorumluluk duygusundan kaçmak olan nitelendirilen bu kompleksin diğer adı ise kendini sabote etme kompleksidir.
Jonah Kompleksi Nasıl Ortaya Çıkar?
Tarihte ilk olarak Abraham Maslow’un ortaya çıkardığı Jonah Kompleksi veya Kendini Sabote Etme Kompleksi genelde ‘’Ya yapamazsam?’’ düşüncesiyle ortaya çıkar. Bu düşünceyle birlikte gelen başarısızlık korkusu, kişiyi ele geçirir. Korkulan şey başarısızlık değil tam anlamıyla başarıdır. Temeli küçük yaşlara dayanan bu komplekste kişi yapabileceği işi daha iyi yapabilecekken, en düşük performansını sergiler. Toplumda fark edilmek istemez. Sıradan bir hayat yaşamak ve fark edilmemek ister. Bu kişinin gelişmesinde olumsuz sonuçlar doğurur.
Jonah Kompleksinden Nasıl Kurtuluruz?
Kendini Sabote Etme Kompleksi olarak da bilinen bu psikolojik durumdan kurtulmak tamamen kişinin kafasında başlayan ve biten bir durumdur. Kişi eğer kendi öz benliğinin ve özsaygısının farkında olmazsa bu durumdan kurtulması oldukça zor olacaktır. Kişi kendisine hayal ve gelecek düşünmelidir.
İleride ne olmak istediğini, kendini nerede gördüğünü ve ne yaptığını belirlemesi gerekir. Bu fikirler kişiye yol gösterecektir. İstedikleriniz büyükte olsa kendinize inanmalısınız. Yapabileceğinize inanıp, motivasyonunuzu yükselttiğiniz takdir de kendinizi toparlamaya başlayacaksınızdır. Motivasyon, Jonah Kompleksinde oldukça önemli bir faktördür.
Jonah Kompleksi veya Kendini Sabote Etme Kompleksine sahip olan insanlar genelde hayal kurarken bile kendilerini utangaç ve mazlum hissederler. Bu rahatsızlığın ilerlemesinde en büyük etmenlerden biridir. Kişi daha kendi kendineyken bile, başarısının ve istediklerini dile getiremiyorsa, kompleks oldukça ilerlemiştir. Öncelikle gurur ve alçak gönüllülük arasında olan bağlantı dengesini gözden geçirebilirsiniz.
Rahat bir ortamda gözlerinizi kapatarak, kendinizi nerede gördüğünüzü ve nasıl gördüğünüzü düşünün. Bunu başarabileceğinize ve kendinize inanmalısınız. Egoistlik olarak nitelendirdiğiniz bu durum aslında sizsiniz. İnsanın kendini gerçekleştirmesine engel olan en önemli faktörlerden biri olan Jonah Kompleksini bu şekilde yenebilirsiniz.