İyi Okuma Nasıl Yapılır? Teknikleri Nelerdir?
Etkili ve akıcı bir şekilde okumak özellikle iş dünyasında son derece önemli bir konudur. İlkokuldayken öğretmenlerimizin bir metni sesli okuttuğu zamanları hatırlayın. Öğretmen, öğrencileri sırayla seçer, metne kaldığı yerden devam etmesini isterdi. Bazı öğrenciler heceleri yutmadan güzel güzel okurken, bazıları o kadar yavaş ve sıkıcı okurdu ki o ders bir türlü bitmek bilmezdi. Aslında iyi okumanın önemi taa o yıllardan belliydi. Peki iyi okuma nasıl yapılır? İyi okuma teknikleri nelerdir?
İyi okuma nasıl yapılır? İyi okuma teknikleri nelerdir?
1. İyi Okuma Teknikleri Nelerdir? Noktalama İşaretlerine Dikkat Edin
İyi okumanın en önemli sırrı noktalama işaretlerine dikkat etmektir. Noktalama işaretleri arasında en önemlileri nokta ve virgüldür. Virgülde yarım duraklama, noktada ise tam duraklama yapmanız gerekir. Ayrıca, okuduğunuz metni anlamaya çalışmanız gerekir. Anlamadan dümdüz şekilde okumanız, metnin gerektirdiği hisleri verememenize yol açar.
2. Sesinizi Kaydedin ve Dinleyin
Herhangi bir kitabın sayfalarını açın. Sesli bir şekilde okuyun ve sesinizi kaydedin. Bu ses kaydına tarih eklemeyi unutmayın. Ardından kendi kaydettiğiniz sesi dinleyin. Kendinizdeki eksiklikleri saptayarak hatalarınızı düzeltmeye çalışın.
3. Bol Bol Kitap Okuyun
Ne kadar okursanız okuma yeteneğiniz o kadar gelişir. Bu nedenle başta kitaplar olmak üzere her şeyi okumaya gayret gösterin. Özellikle edebi değeri olan metinleri okuyun. Kısa sürede okuma yeteneğinizin geliştiğini göreceksiniz. Ayrıca metin okuması yaparken içinizden değil de sesli okuyun.
4. Dinlemeyi Öğrenin
Güzel konuşan ve okuyan insanları sık sık dinleyin. Ancak dinlerken onların okuma şekillerini dikkate alın. Özellikle haber spikerlerinin sunum şekillerine çok dikkat edin. Özellikle Gülgun Feyman isimli haber spikerini dinlemenizi öneriyorum. Gülgun Feyman’ın mükemmel diksiyonunun yanı sıra okuma şekli size ışık tutacaktır.
5. Diksiyonunuzu Geliştirin
Diksiyonunuz ne kadar güzelse okumanız da o kadar güzelleşecektir. Bu nedenle diksiyon çalışmaları yapın. Size birkaç diksiyon çalışması örneği söyleyeceğiz:
1. Yöntem: Ağzınıza kalem alın ve tekerlemeler okuyun. Bu çalışma konuşmanıza engel olan tembelliği giderecektir.
2. Yöntem: Ağzınıza çakıl taşları yerleştirerek tekerleme okuyun.
3. Yöntem: Dil tembelliğinizi geçirmek için dilinizi ağzınızın içinde gezdirin.
4. Yöntem: Dudak tembelliğini gidermek için dudak çalışmaları yapın.
6. Ses Tonunuzu Okuduğunuz Metne Göre Değiştirin
Metin okuması yaparken özellikle seslendirmeye çok dikkat etmeniz gerekir. Çocuklarla ilgili metinleri okurken ses tonunuzu çocuksu yapabilirsiniz. Ya da cesaret ile ilgili bir metin okurken ses tonunuzun cesareti ortaya çıkarması gerekir. Bu noktada da metni okurken okuduğunuzu anlamanız ve hissetmeniz oldukça önemlidir.
7. Ses Tonunu İyi Ayarlayın
Metin okuması yaparken ses tonunuzu alçaltmanız ya da yükseltmeniz oldukça önemlidir. Metnin konusuna ya da duygularına göre vurgu yapabilirsiniz. Özellikle dinleyicilerin dikkatinin dağıldığını hissederseniz ses tonunuzu yükseltebilirsiniz.