İshak Kuşu Hikayesi, Neyi Temsil Eder, Anlamı Nedir?
İshak Kuşu Hikayesi, Neyi Temsil Eder, Anlamı Nedir?
İshak kuşu, 19-21 cm uzunluğunda, uzun kulak tutamları olan küçük bir baykuştur. Ormanlık alanlarda, yerleşim yerlerinin yakınında ve bahçelerde yaşar. Tüyleri kahverengi ve grinin çeşitli tonlarındadır. Kanat açıklıkları 47-54 cm’dir. Ağaç kovuklarına 3-6 yumurta bırakırlar. Geceleri avlanırlar. Böcekler ve diğer küçük omurgasızlarla beslenirler.
İshak Kuşu Hikayesi Nedir?
İshak kuşlarının ilginç bir hikayesi bulunmakla birlikte, garip kuş türleri arasında da yer almaktadır. İshak Kuşu sesi duygusal olarak nitelendirilir. Çünkü efsaneyi duyan herkes ses karşısında şaşkına dönmüştür.
Efsaneye göre İshak kuşunun atası aşk acısı çeken güzeller güzeli bir kızmış. Allah onu İshak kuşu yapmıştır ve zamanla çoğalmışlardır. Bu yüzden aşık olan bu küçük kuşlar, geceleri dışarı çıkıp, gözleri şişmiş ve boğuk sesli sevgililerini ararlar ve ona İshak, İshak derler. Gözleri genelde kısık ve sesleri de kısık olarak bağırırlar.
İshak Kuşu Neyi Temsil Eder?
Baykuş türü olarak kabul edilen İshak kuşları, geceleri acı acı ötmesiyle bilinir. Efsane bir hikayesi olan bu kuşların, Türk deyiminde birbirinden ayrı düşmüş yeni evli iki genci temsil ettiği bilinir. İshak kuşlarının bağırmasının genelde birbirinden ayrı düşen iki genci temsil etmesi aynı zamanda İshak kuşunun anlamı olarak da bilinir.
İshak Kuşunun Özellikleri Nelerdir?
Genel olarak konuşursak, İshak kuşunun rengi çoğunlukla kahverengimsi gri veya hafif paslıdır. Çok küçük bacakları ve kulakları olan bir baykuş türüdür. Alt kısımda şeritler mevcuttur. Diğer baykuşların aksine ayaklarında paça yoktur.
Alt kısımda şeritler mevcuttur. Kulak halkalarının yanı sıra siyah göz farı bölgesi ve sarı gözleri de dikkat çekicidir. Uzaktan ve loş ışıkta daha dik bir duruşa sahiptir ve küçük baykuşla karıştırılmamalıdır. Daha uzun vadeli bir ufka sahiptir. İshak kuşunun sesi diğer baykuş türlerinden oldukça farklıdır.
İshak Kuşları Nasıl Yaşar, Nasıl Beslenirler?
Doğal ortamlarında Türkiye, Suriye, Avusturya, İspanya, Rusya, İsviçre, Güney Fransa, Batı Almanya, Kıbrıs, Lübnan ve İsrail’de yaşarlar.
Yiyecek bulmak için her gün dışarı çıkıyorlar. Genellikle geceleri avlanırlar, ancak gündüzleri de özellikle yavrularını beslerken avlanabilirler. Saklandığı yerden avının üzerinden uçar ve onu pençeleriyle yakalar. Ancak güveler bunu uçarken manevra yaparak, pençeleriyle havayı yakalayarak yaparlar. Yarasalar, böcekler, küçük kuşlar, fareler, sürüngenler ve küçük memelilerle beslenirler.
Yaşamları boyunca tek eşli bir üreme sürecinden geçerler. Araştırmalar, bir sonraki sezon aynı eşi tercih ettiklerini belirledi. Üreme mevsimi dışında gruplar halinde yaşamazlar. Ancak kışlama döneminde grup halinde göç ettikleri gözlemlenmiştir. Göç sırasında aile üyeleri birlikte hareket eder.
Çağrısı bir insan ıslığına benzer. Çiftleşme mevsiminde erkek ve dişiler birbirlerine seslenirler.
Baykuş türü olan İshak kuşunun, uzun kulak tüylerine sahip küçük bir baykuştur ve vücut uzunluğu 20 cm’ye ulaşabilen ilginç bir kuştur. İshak’ın kuş habitatını, beslenme şekillerini, özelliklerini ve bu kuşların efsanesini öğrenen insanlar daha hevesli ve aktif hale gelmiştir. Korunması gereken kuş türleri arasındadır. Kulaklara ek olarak, sarı gözleri ve etraflarındaki siyah allıklarıyla da oldukça dikkat çekerler.