İrfan Atasoy Kimdir?

irfan atasoy
Tam adı: İrfan Atasoy
Doğum tarihi: 3 Şubat 1937
Doğum yeri: Adana, Türkiye
Doğum tarihi: 3 Şubat 2022
Ölüm yeri: İstanbul, Türkiye
Boyu: 
Burcu: Kova
Ailesi: 
Eşi: Hamiyet Yankı (1971)
Çocuk (ları): 
Mesleği: Oyuncu, Yönetmen, Yapımcı, Senarist
Aktif Yılları: 1961 ve 2022 yılları arası
imdb-logo
youtube-chanel
Sosyal Medyada
instagram-hesabi facebook-sayfasi twitter-hesabi

Hakkında

İrfan Atasoy Kimdir? İrfan Atasoy, oyuncu, yönetmen, yapımcı ve senaristtir.

İrfan Atasoy, 3 Şubat 1937 günü Adana’da dünyaya gözlerini açtı.

Sinemaya ilk olarak kaleme aldığı “Kahraman Üçler” isimli senaryosu ile giriş yaptı. Ardından da Film işletmeciliği yapmaya başladı. 1967 yılında İnce Cumali isimli filmde oyunculuk yapmaya da başladı. Bu filmde Adana’dan arkadaşı olan Yılmaz Güney ile birlikte rol aldı. Aynı zamanda bu film Antalya Film Festivali‘nde “En İyi Senaryo”, “En İyi Yönetmen”, “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ve “En İyi Film” ödüllerine layık görüldü.

Aynı sene çizgi film karakterlerinden uyarlanan “Killing İstanbul’da” isimli filminde rol aldı. “Killing Uçan Adam” filmi takip ediyor. Her iki Killing filminde de Atasoy, profesörün oğlu Orhan ve “Uçan Adam Shazem” rollerini oynadı. Filmi Yılmaz Atadeniz yönetti. Hem “Killing İstanbul’da” hem de “Killing Uçan Adam” gişede oldukça büyük bir başarıl yakaladı. Yeşilçam’da da güçlü bir Killing furyası ortaya çıktı.

Sonraki yıllarda onlarca filme imza atan, oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcı olarak ödülleri kazanan İrfan Atasoy, daha önce Türkiye’de yapılmamış filmlerde yabancı ortaklarla çalışmaya başladı. Gordon Mitchell, Alicia Leon, Richard Harrison, Don Bucky ve daha pek çok dünyaca ünlü isimlerle filmlerde çalıştı.

KULLANICILAR BUNLARA DA BAKTI

1978 yılında film ithalatına ve sinema işletmeciliğine odaklanmak için film endüstrisine ara verdi. Trotsky, Kelebek, Halk Düşmanı, Meksika Alevler İçinde ve Karavan gibi pek çok filmi Türkiye’deki gösterimini yaptı.

İrfan Atasoy, 3 Şubat 2022 tarihinde doğum gününde kalp krizi sebebi ile hayatını kaybetti.

İrfan Atasoy Layık Görüldüğü Ödülleri

  • 2005 – Altın Koza Film Festivali – Yaşam Boyu Onur Ödülü

Yapımcısı olduğu filmlerin aldığı ödüller

  1. 1968 – Antalya Altın Portakal – İnce Cumali 4 Altın Portakal Ödülü
    • En İyi Film
    • En İyi Senaryo (Türkan Duru)
    • En İyi Yönetmen (Yılmaz Duru)
    • En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Erol Taş)
  1. 1971 Altın Koza Film Festivali – Yarın Son Gündür
    • En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Süleyman Turan)

İrfan Atasoy Filmografisi

Yapımcı

  1. Rezil 1978
  2. Erkeğim 1977
  3. Hamal 1976
  4. Sütübozuk 1976
  5. Tolga 1975
  6. Dört Hergele 1974
  7. Anasının Gözü 1974
  8. Yankesici 1974
  9. Dayan Oğlum 1974
  10. Susuz Yaz 1973
  11. Topal 1973
  12. İblis 1972
  13. Yarın Son Gündür 1971
  14. Belanın Kralı 1971
  15. Beş Hergele 1971
  16. Kara Cellat 1971
  17. Kurşun Memed 1971
  18. Casus Kıran / Yedi Canlı Adam 1970
  19. Canlı Hedef 1970
  20. Çifte Yürekli 1970
  21. Kanımın Son Damlasına Kadar 1970
  22. Piyade Osman 1970
  23. Yedi Belalılar 1970
  24. Kan Su Gibi Akacak 1969
  25. Çifte Tabancalı Kabadayı 1969
  26. Bin Defa Ölürüm 1969
  27. Kendi Düşen Ağlamaz 1969
  28. Çirkin Kral Affetmez 1967
  29. İnce Cumali 1967
  30. Balatlı Arif 1967

Senarist

  1. Rezil 1978
  2. Hamal 1976
  3. Mikrop 1976
  4. Dört Hergele 1974
  5. Yankesici 1974
  6. Anasının Gözü 1974
  7. Topal 1973
  8. Zalim 1973
  9. Son Durak Ölüm 1972
  10. Darağacı 1972
  11. Azrail 1971
  12. Kan Su Gibi Akacak 1969
  13. Kendi Düşen Ağlamaz 1969
  14. Kahraman Üçler 1961

Yönetmen

  1. Erkeğim 1977
  2. Sütübozuk 1976
  3. Üç Kağıtçılar 1972
  4. Yedi Belalılar 1970

Oyuncu

  1. Rezil 1978
  2. Erkeğim 1977
  3. Hamal 1976
  4. Quei Paracul Pi Di Jolando E Margherito 1975
  5. Gördüğün Yerde Vur 1975
  6. Tolga 1975
  7. Anasının Gözü 1974
  8. Dört Hergele 1974
  9. Susuz Yaz 1973
  10. Zalim 1973
  11. Topal 1973
  12. Kara Osman 1973
  13. Kanlı Öç 1972
  14. Ölmek Var Dönmek Yok 1972
  15. Savulun Geliyorum 1972
  16. Kara Bela 1972
  17. Kabadayılar Kralı 1972
  18. Acı Kader 1972
  19. Adanalı Kardeşler 1972
  20. Casus Avcıları 1972
  21. Dağlar Kralı 1972
  22. Darağacı 1972
  23. İblis 1972
  24. Ölür Müsün Öldürür Müsün 1972
  25. Ölüm Peşimizde 1972
  26. Son Durak Ölüm 1972
  27. Üç Kağıtçılar 1972
  28. Şehmuz 1972
  29. Belanın Kralı 1971
  30. Azrail 1971
  31. Azrail Peşimizde 1971
  32. Beş Hergele 1971
  33. Cehenneme Hoşgeldin 1971
  34. Her Kurşuna Bir Ölü 1971
  35. Jilet Kazım 1971
  36. Kara Cellat 1971
  37. Casus Kıran / Yedi Canlı Adam 1970
  38. Maskeli Şeytan 1970
  39. Bin Defa Ölürüm 1969
  40. Casus Kıran 1968
  41. Kızıl Maske 1968
  42. İnce Cumali 1967
  43. Killing İstanbul’da 1967
  44. Şark Yıldızı 1967
  45. Kilink Uçan Adama Karşı 1967

Ortak yapımları

  1. Dört Hergele / Quei Paracul Pi Di Jolando E Margherito 1975
  2. Gördüğün Yerde Vur / Special Squad Shoots on Sight / La Polizia Ordina:Sparate a Vista 1975
  3. Hamama Giren Terler / A Forza di Sberle 1974
  4. Yankesici / Twins 1974
  5. Anasının Gözü 1974

Videoları

Fotoğrafları

KULLANICILAR BUNLARA DA BAKTI

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu