Kişisel Gelişim

İnsanları Kendinizden Soğutmanın 13 Yolu

İlk kez biriyle görüşmenizde, iyi vakit geçirip, geçiremeyeceğinizi saniyeler içinde anlaşılır. Uyumunuz ilk o ana bağlıdır. Devamında, olumlu veya olumsuz olarak ilişkilerde gelişmeler sağlanır. Bazı ilişkilerde bu durum zaman geçtikten sonra, farklı bir hal alır. Artık hayatınızdan çıkmasını istemeniz ya da hayatınızdan çıkarmak istememeniz gerekebilir. Yaptığınız bazı davranışlar, başkalarının sizden soğumasına neden olabiliyor. Bu zaman geçse de değişmeyebiliyor.  İşte İnsanları kendinizden soğutmanın yolları

insanlari kendinden sogutmak

İkili ilişkilerde , soyadınızdan ten kokunuza, diksiyonunuzdan jest ve mimiklerinize kadar her şey karşınızdaki insanla olan ilişkide bir role sahiptir. Tabi ki de bazı şeyler değiştirilemez ancak bilim insanların , birbirlerinden nefret duygusuna olan ilişkilerini de ele alıyor. Bu anlamda yapılan bir araştırma sonucunda insanların birinden nefret etme nedenleri bir araya getirildiğinde 13 tane birbirinden ilginç şey listeleniyor.

Bakalım insanları kendinizden soğutmanın 13 yolu neymiş?

1. Facebook’ta çok fazla fotoğraf paylaşmak

facebookta

Düğün, balayı, tatil, yemek yerken vs gibi son yıllarda moda olan , bir şeyi yaparken deneyimlemek yerine diğer insanlarla paylaşmak için yapmak başkalarını soğutmanın sosyal medyadaki alanı.

Bu bilimsel bir gerçek !  2013’te yapılan bir araştırmaya göre Facebook’ta çok fazla fotoğraf göndermenin, gerçek hayattaki ilişkilerinize zarar verebileceği konusunda sonuçlar vermiş. Bu yüzden bir şeyler paylaşırken , karşındaki insanların nasıl karşılayacağı konusunda fikir edinmek gerekir.

Bu yüzden insanların çoğu başkaların sosyal medya , ” ben mutluyum” pozları gözlerine sokulmasını istememekte.

2. Facebook arkadaşlarınızın çok veya az olması

facebook arkadaslari

Konu ikili ilişkiler ve arkadaşlık olunca sosyal medya, bu konuda başrolü alıyor. 2008 yılında yapılan bir araştırmada Michigan Eyalet Üniversitesi araştırmacıları, üniversite öğrencilerinin kurgusal olarak hazırlanmış Facebook profillerine bakmalarını talep etti. Daha sonrasında ise bu facebook profillerin öğrenciler tarafından hangi kriterlere göre beğenildiği ortaya çıkartıldı . Yani arkadaş sayıları.

Bu araştırmaya göre ideal arkadaş sayısının 300 olarak belirlendiği daha sonrasında ise yapılan araştırmada bu sayının 338’e çıktığı duyuruldu. Bu sayını  ne azı ne fazlası anlayacağımız.

3. Tanışır tanışmaz kişisel meselelerden bahsetmek, özelini paylaşmak

ozel meseleleri

Diğer bir deyişle “Kendini ifşa etmek” diyoruz. Diğer adıyla da ” patavatsızlık” diyebiliriz. Psikologlara göre,  çok samimi bir konuyu yeni tanıştığınız bir kişiyle anlatmanın güvensiz bir ortam yaratacağından bahsediyor. Bunlara örnek olarak; hobileriniz, en sevdiğiniz çocukluk anılarınız da dahildir.

4. Birisi sizin hakkında konuşmadan ona kendiniz hakkında soru sormak

Bu madde de bir önceki maddeye benzer olarak başlar. Kendini ifşa etmeye benziyor. Bilim insanlarına göre , bu ifşa süreci bireylerin arasında karşılıklı olarak gelişmesi gerektiğini belirtiyor. Aksi takdirde sizi takmayan kişilere kendinizle ilgili sorular sorarsanız, ilişkinizi yokuşa sürüyorsunuz anlamına gelir. Bu anlamda araştırmacılar sürecin karşılıklı ilerlemesi için gerekli olan tek şeyin “Sevgi” olduğunu belirtiyorlar.

5. Yakın plandan çekilmiş profil fotoğrafı yayınlamak

Bu maddemizde günümüzün arkadaşlık mecrası olan sosyal medyadan . California Teknoloji Enstitüsü’nde yapılan bir araştırmaya göre, kendinize ait olan bir fotoğrafın ; maksimum 45 santimetreden çekilen fotoğrafların, minimum 135 santimetreden çekilenlere göre daha az çekici olduğu ortaya çıktı. Özellikle iş dünyasının ortamı olarak bilinen Linkedin gibi platformlarda altın değerinde. Dikkat etmenizde fayda var.

6. Duyguları gizlemek
dugulari gizlemek

Duyguları süsleyerek gizlemeyi değil, gerçek duygularınızla hareket etmenin daha doğru olduğu konusunda araştırmacılar uyarıyor. Ayrıca insanların ayrım gözetmeden, yakın ilişkiler kuramadığını belirtiyor.

Yatırımlarına en güzel karşılığı verecek insanları ararlar ve duyguların gizlendiği anlar bu ilişkilere belirsizlik ve ilgisizlik olarak kodlanırlar. Sonuç hüsran.

7. Çok güzel davranmak

guzel davranmak

Bir önceki maddeye dayanarak, “Duygularım bunu gerektiriyor, bir kişiye güzel davranmak ihtiyacını hissediyorsam davranırım” diyebilirsiniz. Bu konuda 2010 yılında yapılan bir araştırma, “Fedakar olmanın iticiliğini” ortaya çıkartmış. Hatta bu durumun sadece arkadaş grupları değil özel arkadaşlarında da geçerli olduğunu belirtiyor.

İşin özeti ne kadar fedakar olursanız, karşınızdaki birey bu durumdan o kadar çok rahatsız oluyor. Tabi ki de fedakarlık yapacağız ama dozunu iyi ayarlamak gerekiyor.

8. Mütevazi bir şekilde övünmek, kişisel güzelleme yapmak

Bazı insanlar, arkadaşlarını ve potansiyel işverenlerini etkilemek için özeleştiri yoluyla gizlice övünürler. Bu durumla ilgili olarak Harvard Business School’da yapılan yakın zamandaki araştırmaya göre, bu durumun neden olacağı vahim sonuçlar konusunda uyarı niteliği taşıyor. Özellikle bir iş görüşmesi sırasında karşınızdaki yetkililere şeffaf davranmanın önemli olduğu belirtiliyor.

9. Gittikçe gerginleşmek, stresli olmak

Araştırmalar, sinir harbi esnasında ter kokunuzun değiştiğini gösteriyor. Bu anlamda durumun yalnızca psikolojik değil kimyasal bir etkisi de mevcut olduğu konusunda sonuçlar var.

Stres kaynaklı terleme, yakın çevrenize biyolojik olarak uyarılar veriyor. Aynı zamanda olur da siz stresinizi saklasanız bile biri varsa garipsemeyin, uyarıyı çoktan almış demektir.

10. Gülümsememek

gulumsememek

Özellikle gergin durumlarda gülümsemek çoğu kişi için zordur. Bu fiziksel durumun, etkinliğini araştıran yüzlerce araştırmada, gülümseyerek kurulan ilişkilerin daha samimi olduğunu doğrular nitelikte. Aynı zamanda gülümseyerek tanıştığınız bir kişinin sizi unutma ihtimali de azalıyor.

11. Karşınızdakini sevdiğiniz halde, onu sevmiyormuş gibi davranmak

sevmiyor gibi davranmak

Birinin bizi sevdiğini düşündüğümüzde, biz de onu sevmeye eğilimli oluruz. Aynı şey bir grup içinde sevilen bireyin o gruba sevgi beslemeye başlamasıyla da açıklanabilir. Araştırmalara göre sevgi tek taraflı başlasa dahi karşılık bulmadığı sürece devam eden bir süreç değildir.

Sevgiyi gizlemek ise karşınızdaki insanın yukarıdaki birkaç maddeyi aynı anda yaşamasını sağlıyor: Duygularınızı gizlediğiniz için samimiyetsiz olduğunu düşünüyor ve güvensizlik hissi artıyor. Hissettiğiniz sevgiyi belli etmezseniz, potansiyel olarak onu bitirirsiniz.

12. Zor okunan bir isme sahip olmak

Listenin en saçma sapan maddesi olabilir ve gerçekten hiç adil bir durum değil. Ancak bilim sadece güzel şeyleri kanıtlamakla yükümlü değildir.

Melbourne Üniversitesi, Leuven Üniversitesi ve New York Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar tarafından yapılan 2012 tarihli bir çalışmada katılımcılara sahte bir gazete haberi okutuluyor. Bu haber, yerel seçimlere adaylığını koyan bir adamla ilgili ve o kişinin adı sürekli değişiyor. Lazaridis veya Paradowska gibi kolay okunabilen isimlerin yanı sıra Vougiouklakis ve Leszczynska gibi ne idüğü belirsiz isimler aynı haberde kullanılıyor. Sonuç tahmin edebileceğiniz gibi, basit isimli kişilerin daha iyi bir aday olacağı savını destekliyor.

13. Sık sık ünlülerden bahsetmek

unlulerden bahsetmek

Konuştuğunuz insanların ilgilerini kazanmak ya da kaybetmemek için ünlülerden bahis açmak mantıklı gelebilir, ancak bilime göre öyle değil.

Zürih Üniversitesi’ndeki araştırmacılar “name-dropping” denilen bu olayın güvensizlik kaynağı olduğunu belirttiler . Hatta ünlü birilerinin yakını olduğunuzdan bahsetme durumları da bu gruba giriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu