Kişisel Gelişim

Imposter Sahtekar Sendromu Nedir?

Imposter  sahtekar sendromu nedir? Sahtekar sendromu, birçok insan tarafından yaşanır. Ancak birçok insan sadece kendisinin yaşadığını düşünür. Başarıların tesadüf olduğunu, işleri berbat edebilecek potansiyelde olduğunu, birçok şeyi şansa bağladığını düşünen insanlar sahtekar sendromu yaşamaktadır. Bugün size Imposter sendromu hakkında bilgi vereceğiz.

Imposter Sahtekar Sendromu Nedir?

Imposter Sahtekar Sendromu

  • Sahtekar sendromu yaşayan insanlar, başarılarını hep başkalarından kaynaklı olarak düşünür. Kendine haksızlık yapan bu insanlar, içlerindeki başarısızlık hissinden hiçbir zaman kurtulamaz. Durmadan başarısız olduğunu, işten atılacağını, işsiz kalacağını düşünür.
  • İçinden olumsuz  telkinler geçer ve bir türlü bundan kurtulamaz. Başarıları karşılığında ödüllendirildiğinde bile kendini yetersiz olarak görmekten vazgeçmez. Hatta diğer insanların kendisine acıdığını bile düşünür. Kişi, kendini sevmeye bir türlü ikna olmaz.
  • Diğer insanların kibarlık için iyi davrandığını düşünür. Hayatındaki başarıları hep tesadüflere bağlar.
  • Sendromu yaşayan kişiler her başarıda daha fazla mutsuz olur. Çünkü içinde bir yerlerde bu başarının hakkı olmadığını düşünür.
  • Bu rahatsızlık genellikle iş hayatında görülür. Ancak öğrencilik döneminde de sıklıkla yaşanır. Bu noktada önemli olan kişinin bir başarı yakalayarak, bunu sorgulamasıdır.
  • Sahtekar sendromu yaşayan kişiler bir işe girişirken başarısızlıktan çok fazla korkar. Sürekli “ya yapamazsam?” düşüncesi içine düşer. Onları bu çıkmaza sürükleyen geçmişteki başarısızlıkları değil, başarılarıdır! Kişinin içinde bir yerlerde bu başarıya layık olmadığını söyleyen taraf vardır.

Imposter Sahtekar Sendromu Nasıl Geçer?

Sahtekar Sendromu

Sahtekar sendromu yaşayan kişiler herhangi bir hata karşısında farklı tepkiler verir. Meydana gelen hataları çok büyütür. En ufak bir sallantıda, olumsuz duygular ateşlenmeye başlar.

  • Bu durumu yaşayan kişi, duygunun gerçek olmadığını kabullenmekle başlamalıdır. Olumsuz duygunun geçmesi için çaba sarf etmelidir. Kişi, kendine “bu gerçekten benimle mi alakalı?” diye sormalıdır.
  • Diğer insanların kendisi hakkında söylediği olumlu cümleleri dikkate almalıdır. Hatta eskiyi hatırlayabilmek adına bu güzel cümleleri yazmalıdır.
  • Yaşanan hissiyatı hayatın bir gerçeği olarak kabul etmemek gerekir. “Bu durum gerçek değil, şuan bir sendrom yaşıyorum” diyerek çaba sarf edilmelidir.
  • Kişi, elinden geleni yapmalıdır. Fazlasını yapma gayesi içine girmemelidir. İnsan kolay kolay tatmin olmayan bi varlıktır. Durmadan daha fazlasını istemek ama kendini her fırsatta düşük görmek kişiyi daha büyük çıkmaza sürükler.
  • Kıyaslamaktan vazgeçmek gerekir. Diğer insanların başarılarını referans alarak kendini başarısız gören insan daha fazla mutsuzluk içine hapsolur. Çünkü insanlar daima kendilerini üstün görür ve anlatmaktan hoşlanır. Başkalarının başarılarını dinlemek ve onları kıskanmak yerine, kendinize odaklanın.

Imposter Sahtekar Sendromu Nedir? Videoları

Tansu Sülün

Okurum, yazarım, konuşurum. Kelimelerin efendisiyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu